Condiționat de acceptarea cererii pentru a treia plată din PNRR, premierul Ciolacu a propus reprezentanților Comisiei Europene externalizarea procesului de selecție a managerilor companiilor de stat. Prim-ministrul a sugerat ca BERD să desemneze o firmă care să organizeze această selecție, după ce Comisia a condiționat în recentele discuții cu Guvernul întârzierea implementării managementului corporativ la societățile de stat și plafonul ridicat la microîntreprinderi.
De ce este important: La începutul acestei luni a fost anunțață operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), jalon pentru PNRR, iar potrivit președintelui agenției, mihai Precup, până la sfârșitul acestui an vor fi ocupate mai mult de 100 de posturi de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Agenția trebuia să monitorizeze procedurile de selecție a managerilor companiilor de stat și performanțele acestora din urmă, care cumulează, la nivelul anului 2022, pierderi totale de 1,2 miliarde lei.
”Premierul a făcut propunerea ca BERD să desemneze o firmă specializată care să se ocupe de selecția managerilor companiilor de stat, astfel încât niciun minister să nu fie suspectat că influențează acest proces de selecție”, au declarat surse guvernamentale.
Ca urmare, AMEPIP va urma doar să implementeze celelalte prevederi ale legislației privind monitorizarea performanțelor societăților de stat, în cazul în care Comisia Europeană va fi de acord cu propunerea premierului Ciolacu.
Potrivit informațiilor Profit.ro, reprezentanții Comisiei au adoptat o poziție rigidă în privința reducerii plafonului, aflat în prezent la 500.000 de euro, în timp ce Guvernul nu dorește să adopte o astfel de măsură în prezent. Plafonul de venituri anuale în care o firmă trebuie să se încadreze pentru a putea beneficia de impozitare în regim de microîntreprindere va rămâne în discuție între experții Comisiei Europene și cei ai României, ca parte a evaluării cererii de plată numărul trei din PNRR.