Comisia Europeană și Fondul european de investiții (FEI) au lansat un program paneuropean pentru stimularea investițiilor cu capital de risc în companii nou-înființate și în curs de extindere (scale-ups), prin care vizează mobilizarea a peste 2 miliarde de euro în investiții publice și private.
Denumit VentureEU, programul va beneficia de o finanțare de până la 410 milioane de euro din partea Uniunii Europene, inclusiv 67 milioane de euro de la FEI, și urmărește mobilizarea a până la 2,1 miliarde de euro sub formă de investiții publice și private.
Investițiile UE în VentureEU vor fi gestionate de FEI sub supravegherea Comisiei și vor fi implementate prin intermediul a șase fonduri cu capital de risc ce urmează a fi anunțate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele șase fonduri participante se vor ocupa de colectarea diferenței până la 2,1 miliarde de euro și vor investi, la rândul lor, în fonduri cu capital de risc mai mici, estimările Comisiei fiind că acest lucru va atrage 6,5 miliarde de euro sub formă de noi investiții în întreprinderile nou-înființate și în cele în curs de extindere inovatoare din întreaga Europă, dublându-se astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente în Europa.
“Când vorbim despre capitalul de risc, mărimea contează! Cu ajutorul VentureEU, numeroși întreprinzători europeni inovatori vor beneficia în curând de investițiile de care au nevoie pentru a inova și pentru a avea succes la scară mondială. Aceasta înseamnă mai multe locuri de muncă și o creștere economică sporită în Europa”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate.
Potrivit Comisiei, capitalul de risc este esențial pentru o bună funcționare a uniunii piețelor de capital, însă el este în continuare insuficient dezvoltat în Europa. În 2016, investitorii în capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde de euro în UE, în comparație cu 39,4 miliarde de euro în SUA.
În plus, fondurile cu capital de risc din Europa sunt prea reduse - 56 de milioane de euro în medie, în comparație cu 156 de milioane de euro în SUA. Prin urmare, aceste întreprinderi se mută către ecosisteme în care au șanse mai mari să se dezvolte rapid, notează Comisia, care subliniază că numărul startup-urilor europene care atinseseră valoarea de 1 miliard de dolari, sau așa-numitul statut de “unicorn”, se situa la 26 la finele anului trecut, comparativ cu 109 de unicorni în SUA și 59 în China.
Startup-ul tech UiPath, înființat de antreprenorii Daniel Dines și Marius Tîrcă, a devenit recent primul unicorn românesc, după ce a atras o nouă finanțare, care a evaluat compania la peste 1 miliard de dolari.
VentureEU va furniza noi surse de finanțare, oferindu-le inovatorilor europeni posibilitatea de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial, arată Comisia, care estimează că aproximativ 1.500 de întreprinderi nou-înființate și în curs de extindere din întreaga UE vor avea acces la acest program.