CNN: Cinci concluzii care se pot trage de pe urma vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. De ce l-a invitat Biden și de ce a făcut liderul de la Kiev o călătorie riscantă în SUA

CNN: Cinci concluzii care se pot trage de pe urma vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. De ce l-a invitat Biden și de ce a făcut liderul de la Kiev o călătorie riscantă în SUA
scris 22 dec 2022

La 300 de zile după ce țara sa a fost invadată de Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a venit la Washington pentru discuții despre ceea ce ar putea aduce următoarele 300 de zile. Președintele american Joe Biden și liderul ucrainean au părut să facă un front unit, dar Biden nu l-ar fi invitat pe Zelenski la Washington - și liderul ucrainean nu ar fi făcut o călătorie riscantă în afara Ucrainei, pentru prima dată de la începutul războiului -, dacă nu ar fi crezut că se poate realiza ceva real întâlnindu-se față în față, în loc să vorbească la telefon, arată o analiză a CNN.

Învăluită în secret până în ultimul minut, vizita istorică a lui Zelenski la Washington a fost plină de simbolism, de la tricoul verde închis al lui Zelenski la cravata cu dungi galbene și albastre a președintelui Joe Biden și până la steagul de luptă ucrainean desfășurat în plenul Camerei Reprezentanților. Dar călătoria lui Zelenski până la Washington a însemnat mai mult decât simboluri, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
INEDIT Demnitar român oprit la graniță cu mașină furată, care era în patrimoniul Guvernului de la București CITEȘTE ȘI INEDIT Demnitar român oprit la graniță cu mașină furată, care era în patrimoniul Guvernului de la București

După ce au discutat mai multe ore, Zelenski și Biden au arătat clar că văd războiul intrând într-o nouă fază. Pe măsură ce Rusia trimite mai multe trupe pe linia frontului și desfășoară o campanie aeriană brutală împotriva țintelor civile ucrainene, temerile în privința unui impas cresc. Iar în timp ce Zelenski pleca de la Washington înapoi spre Ucraina - o călătorie lungă și la fel de riscantă - nu era clar dacă a apărut o cale de a pune capăt conflictului, notează CNN.

BIDEN A ÎNCERCAT SĂ AFLE CUM SE VA TERMINA RĂZBOIUL

Una dintre mizele aducerii lui Zelenski la Casa Albă a fost ca președintele Joe Biden să afle exact care este poziția președintelui ucrainean în ceea ce privește încheierea războiului. Liderul ucrainean își exprimase anterior dorința unei "păci juste" care să pună capăt conflictului - un aspect despre care oficialii americani spuneau că se va afla în centrul discuțiilor de miercuri.

Dar miercuri, Zelenski a folosit o retorică belicoasă, ce sugerează că o astfel de pace nu este aproape. El a spus că drumul spre încheierea războiului nu ar implica concesii față de Rusia. "Pentru mine, ca președinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”, a spus Zelenski, arătând că nu vede nicio cale spre pace, dacă Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii sau la suveranitate.

Ulterior, în discursul său în fața Congresului, Zelenski a spus că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte. Oficialii americani au declarat, conform CNN, că este același plan pe care l-a prezentat liderilor mondiali la summitul G20 de luna trecută.

În rândul unora dintre statele occidentale care i-au oferit sprijin lui Zelenski încep să apară îngrijorări persistente cu privire la ceea ce ar putea însemna planul pe termen lung al lui Zelenski, susține CNN.

În ceea ce-l privește, Biden a declarat că depinde de Zelenski să "decidă cum vrea să se termine războiul", o opinie susținută de mult timp, care lasă multe întrebări fără răspuns.

ZELENSKI A ARĂTAT CĂ ÎȘI CUNOAȘTE PUBLICUL ȘI ȘI-A ETALAT CALITĂȚILE DE ACTOR

ZelenskI și-a presărat discursul rostit în Congres cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independență până la bătălia de la Bulge din al Doilea Război Mondial.

El și-a ținut discursul în limba engleză, o alegere intenționată. Chiar și ținuta sa vestimentară - culoarea verde a armatei, pantaloni cu buzunare laterale și cizme, devenită de-acum familiară - a părut menită să reamintească publicului său că se află în prezența unui lider în timp de război.

De-a lungul conflictului, Zelenski a demonstrat o abilitate deosebită de a se adresa publicului său, fie că este vorba de parlamentele naționale, fie că este publicul de la premiile Grammy.

Miercuri, el a încercat să valorifice răspunsul emoțional al americanilor la suferința țării sale, evocând nopțile întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei. "Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu este curent", a spus el.

Italienii de la Alerion au undă verde pentru parcuri eoliene noi de 300 MW în Moldova CITEȘTE ȘI Italienii de la Alerion au undă verde pentru parcuri eoliene noi de 300 MW în Moldova

Dar Zelenski a părut, totodată, conștient de faptul că mulți americani - inclusiv unii republicani din Congres - se întreabă de ce sunt necesare miliarde de dolari americani pentru un conflict aflat la mii de kilometri distanță. Și a încercat să facă din această cauză ceva mai mult decât o pledoarie pentru propria sa patrie. "Lupta nu este doar pentru viața, libertatea și securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte națiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească. Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii și nepoții noștri", a arătat el. "Banii voștri nu sunt acte de caritate. Este o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod", a adăugat Zelenski.

ZELENSKI ACCEPTĂ OFERTA AMERICANĂ

La începutul invaziei ruse în Ucraina, Zelenski a refuzat o ofertă americană de a-l evacua din Kiev. "Am nevoie de muniție, nu de o plimbare", le-a spus Zelenski americanilor.

Zece luni mai târziu, le-a primit pe amândouă.

Când Zelenski a aterizat miercuri în afara Washingtonului, la bordul unui avion militar american, sosirea sa a pus capăt unui sprint de 10 zile al oficialilor americani și ucraineni pentru a organiza o vizită riscantă pe timp de război, menită să mobilizeze sprijinul pentru rezistența Ucrainei la invazia Rusiei.

Chiar înainte de sosirea lui Zelenski, administrația Biden a anunțat că trimite în Ucraina asistență de securitate suplimentară în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un sistem sofisticat de apărare antiaeriană Patriot, pe care Zelenski îl solicită de luni de zile.

Atunci când a primit invitația de a veni în SUA, Zelenski le-a spus consilierilor că nu vrea să vină până la Washington dacă nu există o evoluție semnificativă în relația bilaterală, potrivit unei surse familiare cu acest subiect, citate de CNN. Zelenski a considerat decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina este o schimbare majoră în relația dintre cei doi aliați și a consemnat-o ca atare.

Cu toate acestea, în conferința de presă ținută alături de Biden, el a fost sincer: nu consideră că un singur sistem Patriot este suficient. "Am dori să primim mai mulți Patrioți", a spus el, făcându-l pe președintele Biden să râdă. "Îmi pare rău, dar suntem în război", a adăugat Zelenski.

O RELAȚIE COMPLICATĂ

Vorbind mai târziu în fața Congresului, Zelenski a fost din nou deschis și a declarat că nu crede că sprijinul american este suficient. "Este suficient? Sincer, nu prea", a spus el despre artileria pe care SUA a furnizat-o până acum Ucrainei.

Solicitarea sinceră a lui Zelenski pentru „mai mulți Patrioți” - și reacția amuzată a lui Biden - a lăsat să se întrevadă una dintre cele mai complicate relații din lume. La suprafață, Biden și Zelenski au arătat că au un parteneriat solid. Zelenski l-a lăudat pe Biden în mod generos, și la Casa Albă, și la Capitol Hill. Cu toate acestea, comentează CNN, nu este nevoie de prea mult pentru a vedea că există tensiuni chiar sub această suprafață. Zelenski a făcut în mod constant presiuni pentru un sprijin suplimentar din partea SUA, în ciuda zecilor de miliarde de dolari pe care Biden le-a direcționat către țara sa ca asistență militară.

Acest lucru nu i-a convenit tot timpul lui Biden sau echipei sale. Dar, așa cum a făcut-o cu o serie de alți lideri străini, Biden a părut miercuri hotărât să arate că apropierea fizică înseamnă și o mai bună înțelegere a omologului său. "Totul constă în a privi pe cineva în ochi. Vorbesc sincer. Nu cred că există vreo alternativă la a sta față în față cu un prieten sau un dușman și a-l privi în ochi", a spus Biden.

O NOUĂ ETAPĂ A RĂZBOIULUI

Biden l-a invitat pe ZelenskI la Washington în această săptămână deoarece consideră că războiul din Ucraina intră într-o "nouă fază", au declarat oficialii înaintea vizitei. În timp ce iarna se instalează și Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă, momentul părea potrivit pentru ca ZelenskI să facă un apel public dramatic pentru a obține continuarea sprijinului internațional.

Cu toate acestea, noua fază nu este doar pe câmpul de luptă. În întreaga lume, liderii se confruntă cu urmările neplăcute ale invaziei Rusiei. Prețurile mai mari la energie și alimente, generate în parte de sancțiunile dure impuse Moscovei, au provocat probleme politicienilor din Europa și Statele Unite.

La Washington, republicanii care sunt pe cale să preia controlul Congresului au precizat că nu vor aproba fiecare dintre solicitările lui Biden privind asistența pentru Ucraina - deși temerile că finanțarea va înceta complet par nefondate. Congresul este pe punctul de a aproba aproape 50 de miliarde de dolari în asistență economică și de securitate suplimentară.

În fața legislatorilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii "ambelor partide", încercând să prezinte cauza sa ca fiind una bipartizană. Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să asiste la discursul lui Zelenski în fața Congresului, în semn de protest față de ceea ce ei susțin că sunt bani necontrolați care pleacă din SUA.

În acest context, Biden insistă că sprijinul SUA va continua luni de zile. Este "important pentru poporul american și pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule președinte, despre lupta Ucrainei și despre necesitatea de a continua să fim împreună și în 2023", i-a spus el lui Zelenski.

viewscnt
Afla mai multe despre
volodimir zelenski
washington