CNC alocă 30 de milioane de lei pentru prima sesiune de finanțare din 2016 a proiectelor cinematografice

CNC alocă 30 de milioane de lei pentru prima sesiune de finanțare din 2016 a proiectelor cinematografice
scris 1 mar 2016

Centrul Național al Cinematografiei (CNC) alocă, la prima sesiune de finanțare din 2016, suma de 30 de milioane de lei pentru producția de filme și dezvoltare de proiecte cinematografice, iar dosarele se pot depune până pe 28 martie, ora 16.00, informează instituția.

Din total, 4,5 milioane de lei sunt alocate pentru debutul în lungmetraj de ficțiune, 1,56 milioane de lei pentru filmele de scurtmetraj și ficțiune, 3 milioane de lei pentru filmele documentare, 3 milioane de lei pentru filmele de animație, 17,7 milioane de lei pentru filmele de lungmetraj de ficțiune și 300.000 de lei, pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraj, ficțiune, documentare și de animație, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu o lună, Profit.ro a anunțat că producătorii de filme românești vor continua să fie finanțați de stat prin credite rambursabile, fără dobândă, și fonduri nerambursabile "pentru succes de public și calitate artistică", banii puși la dispoziție și programați să fie achitați până în 2023 inclusiv, sub formă de ajutor de stat, totalizând 50 milioane euro. Sistemul de finanțare, aplicat și la acest moment, este criticat însă de regizori cu renume, care acuză netransparență și un algoritm matematic complicat în selectarea beneficiarilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit site-ului CNC, valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obține un producător pentru unul sau mai multe proiecte declarate câștigătoare la concursul de selecție sesiunea I 2016 este de 2.970.000 de lei din creditul direct alocat pentru producție.

Până pe 14 martie, uniunile și asociațiile din domeniul industriei cinematografice pot transmite Centrului Național al Cinematografiei propuneri pentru cele trei comisii  de selecție - ficțiune, documentar și animație -, însoțite de CV-ul persoanelor respective.

Ministrul Culturii propune dublarea plafonului de finanțare a proiectelor din partea AFCN CITEȘTE ȘI Ministrul Culturii propune dublarea plafonului de finanțare a proiectelor din partea AFCN

În perioada 30 martie - 29 aprilie, vor fi analizate proiectele – citirea și stabilirea clasamentelor aplicanților în ordinea descrescătoare a notelor obținute.

Analiza dosarelor de proiecte cinematografice, stabilirea clasamentului pe categorii în baza mediilor finale obținute potrivit prevederilor regulamentului de concurs, alocarea fondurilor și stabilirea proiectelor câștigătoare se va face în intervalul 3 - 6 mai. Membrii comisiilor tehnice, împreună cu membrii Consiliului de Administrație, vor purta discuții cu producătorii proiectelor din zona eligibilă referitoare la bugetele cu care au aplicat. De asemenea, se vor stabili proiectele câștigătoare și cuantumul alocat fiecărui proiect.

Între 6 și 11 mai, se va adopta o hotărâre finală cu privire la rezultatele concursului de selecție a proiectelor cinematografice și de acordare a creditelor directe.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnc
proiect cinematografic