Cine dictează prețul petrolului. Revoluția tehnologică a urcat oferta peste ritmul de creștere al cererii (2)

scris 1 mar 2016

Principalul motiv al prăbușirii prețului petrolului cu 71% din ultimul an și jumătate este unul economic, și anume faptul că oferta de petrol este superioară cererii cu peste un milion de barili pe zi.

În perioada 2014-2015, producția de petrol la nivel global a urcat de la 93,3 milioane de barili pe zi la 95,6 milioane de barili, în timp ce cererea s-a majorat de la 92,4 milioane de barili pe zi la 93,8 milioane.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că, dacă luăm în calcul și 2013, în timp ce producția de petrol la nivel global a avansat cu 3 milioane de barili pe zi în perioada 2013-2015, producția primilor 10 jucători de pe piață s-a mărit într-un ritm dublu, la 6 milioane de barili pe zi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

SUA și-a majorat producția cu 3 milioane de barili pe zi

Cel mai mare producător care și-a majorat oferta de petrol a fost SUA, care a crescut cantitatea extrasă cu peste 3,2 milioane de barili pe zi, urmat la distanță de Irak (cu un milion de barili pe zi) și Canada (cu 500.000 de barili pe zi).

Cine dictează prețul petrolului. Revoluția tehnologică a urcat oferta peste ritmul de creștere al cererii (2)

La nivelul continentelor, America de Nord conduce detașat (cu o creștere a producției de aproximativ 3,5 milioane de barili pe zi), urmată de Eurasia (Rusia și statele din vecinătate - cu 500.000 de barili pe zi).

Cine dictează prețul petrolului (1) CITEȘTE ȘI Cine dictează prețul petrolului (1)

Dar cum se explică această majorare a producției peste ritmul de majorare a cererii? Principala explicație este prețul ridicat al petrolului din urmă cu câțiva ani, de peste 100 de dolari pe baril, ceea ce a încurajat explorarea de petrol neconvențional, fie din zăcăminte offshore, fie din șisturi bituminoase și intrarea pe piață a unor companii mai mici, în special în SUA. Revoluția tehnologică a jucat la rândul său un rol important, reducând costul de explorare, dezvoltare și producție pe zăcământ. La un preț de peste 100 de dolari pe baril era profitabil să produci petrol și cu un cost de 50-60 de dolari/baril, nu numai cu unul de câțiva dolari/baril, cât avea Arabia Saudită.

Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă scăderea ofertei de țiței în perioade de supraproducție (3) CITEȘTE ȘI Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă scăderea ofertei de țiței în perioade de supraproducție (3)

Cine dictează prețul petrolului. Revoluția tehnologică a urcat oferta peste ritmul de creștere al cererii (2)

Va crește cererea sau se va ajusta oferta de petrol?

Pentru a fi înlăturat surplusul de peste un milion de barili de petrol pe zi existent ar trebui ca producătorii cu costuri ridicate de extracție să iasă din piață sau cererea să crească cu aproximativ două milioane de barili pe zi. Însă scăderea importurilor de petrol ale Chinei (cel mai mare importator la nivel global) din luna ianuarie arată o cu totul altă tendință.

Acest lucru face ca evoluția prețului petrolului să fie una extrem de incertă. Există factori economici care ar putea înclina balanța într-o parte sau alta, precum există factori politici care ar putea duce la o revenire spectaculoasă a prețului petrolului.

Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă creșterea cererii în perioade de supraproducție (4) CITEȘTE ȘI Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă creșterea cererii în perioade de supraproducție (4)

Factori care ar putea duce la scăderea prețului petrolului:

  1. existența unui dezechilibru între producția de petrol și cerere
  2. ca urmare a specificului pieței, care îngreunează adaptarea rapidă a producției la cerere, dezechilibrul va persista și în următoarea perioadă
  3. niciun actor important (Arabia Saudită, Rusia sau SUA) nu pare a fi dispus să-și reducă producția
  4. Fondurile speculative și traderii au câștigat și au de gând să câștige în continuare bani buni de pe urma volatilității din piață
  5. Stocurile de petrol din SUA și alte state se află la niveluri record

Factori care ar putea conduce la creșterea prețului petrolului:

  1. Pe termen mediu și lung, producția se va adapta la noul nivel al cererii, prin eliminarea producătorilor cu costul marginal de producție cel mai ridicat
  2. Petrolul ieftin ar putea stimula creșterea economică la nivel global, care va conduce la o majorare a cererii de petrol și la o viitoare presiune de echilibrare a pieței din partea componentei de cerere
  3. Producătorii de petrol de șist din SUA sunt mult mai avansați tehnologic și pot stopa (temporar) mult mai rapid producția. Însă o și pot reporni la fel de rapid, în momentul în care nivelul prețurilor le acoperă costurile de producție, ceea ce face ca revenirea la niveluri de 100 dolari/baril să fie una de durată
  4. Scăderea activității de forare din SUA, care a ajuns la minimul ultimilor 3 ani
  5. Rezultatele financiare dezastruoase ale marilor companii petroliere, care vor conduce la o diminuare considerabilă a investițiilor în noi zăcăminte
viewscnt
Afla mai multe despre
productie
petrol
oferta
cerere