Cine dictează prețul petrolului (1)

Cine dictează prețul petrolului (1)
scris 29 feb 2016

Prăbușirea prețului petrolului cu peste 70% în numai un an și jumătate, de la nivelul de 114 dolari la 33 de dolari pe baril, bântuie în prezent piețele financiare internaționale, aflate pe o tendință descendentă de la începutul acestui an.

În pofida faptului că, cel puțin la prima vedere, o reducere a prețului petrolului ar trebui să echivaleze cu un important stimul economic (prin reducerea costurilor de producție, dat fiind faptul că produsele energetice sunt factori importanți în procesul de producție), realitatea arată că mai degrabă bursele au adoptat trendul evoluției petrolului.

Urmărește-ne și pe Google News

Motivul ar putea consta atât în importanța acestei industrii pentru piețele financiare, cât și în faptul că economiile mai multor state (Rusia, Orientul Mijlociu, Norvegia, America Latină etc.) depind de prețul petrolului. În plus, fondurile suverane de investiții ale acestor state au ajuns să fie unii dintre cei mai mari investitori de pe piețele financiare internaționale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anticipații, oligopol și intervenționism

Dar care sunt elementele care conduc la astfel de mișcări ample ale prețului “aurului negru”? Ele sunt extrem de variate, de la specificitatea acestei piețe și a piețelor conexe până la strategiile geopolitice ale diferitelor state mari producătoare (sau mari consumatoare) de petrol.

Din punct de vedere strict economic, prețul petrolului este dictat de raportul dintre cerere și ofertă și de anticipațiile privind evoluția viitoare a raportului dintre cele două. Supraproducția la nivel global de peste un milion de barili de petrol pe zi este de altfel și principala explicație a nivelului redus al barilului de petrol din prezent. De ce însă nu se reglează raportul cerere/ofertă rapid ca pe orice altă piață? Din mai multe motive, începând cu structura procesului de producție (în această industrie investești azi ca să produci peste zece ani), continuând cu structura oligopolistă de pe această piață (și a celor conexe, precum cele de servicii petroliere, de brokeraj sau de transport) și terminând cu importanța considerentelor politice și geostrategice pentru acest sector economic.

Cine dictează prețul petrolului (1)

Industriile conexe: victime colaterale

Interesele geostrategice și intervenția politicului pe această piață pot fi observate nu numai în cazul companiilor de stat (precum sunt cele din statele membre ale cartelului OPEC sau Norvegia), ci și în cazul companiilor private (precum marii producători din Statele Unite, ca să nu mai vorbim de Rusia).

Un alt element care influențează evident evoluția prețului petrolului sunt prețurile din industriile conexe (de servicii petroliere și de transport). Acestea sunt, de altfel, sectoarele care suferă cel mai mult de pe urma reducerii prețului țițeiului, ele având grijă “să se răzbune” pentru această suferință în momentul în care petrolul își reia trendul ascendent.

Evoluția tehnologică pune presiune pe prețul petrolului

Și cererea de petrol venită din partea rafinăriilor este un alt element care influențează prețul petrolului, însă mai mult sezonier, când efectuează lucrări de mentenanță.

Cine dictează prețul petrolului. Revoluția tehnologică a urcat oferta peste ritmul de creștere al cererii (2) CITEȘTE ȘI Cine dictează prețul petrolului. Revoluția tehnologică a urcat oferta peste ritmul de creștere al cererii (2)

Evoluția tehnologică joacă la rândul său un rol important în stabilirea prețului petrolului. Fabricarea de motoare mai performante conduce la scăderea consumului de carburant, de exemplu, ceea ce diminuează tendința de creștere anuală a cererii de petrol. Descoperirea unor produși relativ substituibili celor rafinați din petrol, îmbunătățirea procesului de rafinare, etc, sunt alte exemple de reducere a ritmului de creștere a cererii ca urmare a procesului tehnologic.

Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă scăderea ofertei de țiței în perioade de supraproducție (3) CITEȘTE ȘI Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă scăderea ofertei de țiței în perioade de supraproducție (3)

Politicile monetare ale FED dictează trendul de pe piața țițeiului

Nici politica monetară, în special cea FED, nu trebuie ignorată, mai ales că piața petrolului este una puternic dolarizată. Un dolar puternic, întărit de o politică mai restrictivă a băncii centrale a SUA, duce la scăderea prețului petrolului, în timp ce un dolar slăbit de relaxări cantitative și calitative majorează prețul petrolului.

Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă creșterea cererii în perioade de supraproducție (4) CITEȘTE ȘI Cine dictează prețul petrolului. De ce este dificilă creșterea cererii în perioade de supraproducție (4)

Toți acești factori fac ca piața petrolului, în special cea de explorare și producție, să fie una extrem de rigidă. Paradoxal, pentru o piață care produce un bun cu o volatilitate extrem de ridicată!

Profit.ro va publica în perioada următoare mai multe articole menite a detalia modul în care diferitele elemente, de explorare, de producție, comerciale, monetare sau geostrategice, influențează prețul petrolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
brent
wti
recesiune
supraproducție
cerere