China a relaxat condițiile de intrare pentru cetățeni din 36 de țări europene, facilitând accesul la viză pentru persoanele care dețin deja un permis de ședere dar au rămas blocate în străinătate timp de patru luni din cauza epidemiei, relatează miercuri France Presse.
China, unde noul coronavirus a apărut la sfârșitul anului 2019, și-a închis granițele la sfârșitul lunii martie în timp ce epidemia încetinea acasă, dar se răspândea în multe țări. Străinii cu permise de ședere chineze au rămas blocați în afara țării fără a putea să se întoarcă în China, scrie Agerpres.
Dar mai multe ambasade chineze din Europa au publicat miercuri pe website-ul lor un comunicat ce stipulează că persoanele cu permise de ședere valabile ar putea acum "aplica pentru o viză gratuită chineză".
De la sfârșitul lunii martie, unii străini au reușit să se întoarcă în China, precum diplomații sau oameni de afaceri, tehnicieni sau profesori. Dar ei aveau nevoie de o scrisoare de invitație din partea autorităților locale, ce putea fi complicat de obținut, iar viza se plătea.
Comunicatul difuzat de ambasada din Germania precizează că această scrisoare de invitație nu mai este necesară pentru obținerea vizei.
Cu toate acestea, cei care se întorc vor trebui să-și procure biletele de avion, al căror preț a crescut în ultimele luni.
Pe lângă închiderea granițelor, Beijingul a ordonat la sfârșitul lunii martie o reducere drastică a legăturilor aeriene internaționale, limitată la una pentru fiecare companie aeriană, per țară și pe săptămână.
Cu toate acestea, a avut loc o relaxare recentă, în special pentru Air France, care va putea opera trei legături săptămânale între China și Franța de la sfârșitul lunii august.
O carantină de 14 zile rămâne în vigoare la sosirea în China pentru oricine ce vine din străinătate.
În timp ce pandemia are tendințe de creștere în Europa, China a eradicat practic epidemia pe teritoriul său și țara a anunțat joi doar 25 de cazuri noi de contaminare, dintre care 16 la persoane venite din străinătate.
Niciun deces nu a fost înregistrat în China de la jumătatea lunii mai, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, focare de contaminare au apărut între timp în mai multe zone, inclusiv la Beijing, în nord-est și nord-vestul țării.