Peste 400 de persoane din întreaga lume și-au pierdut statutul de miliardari anul trecut, majoritatea în China, potrivit Reuters. China rămâne totuși cea mai mare sursă de miliardari.
Pierderea statutului de miliardari pentru peste 200 de magnați chinezi a avut loc după ce înăsprirea politicii monetare, perturbările provocate de COVID-19 și înăsprirea controlului Beijingului asupra sectorului tehnologiei i-au afectat pe cei super-bogați, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Clasamentului anual Hurun Global Rich List arată că un număr de 229 de magnați chinezi nu se mai regăsesc pe lista miliardarilor, adică mai mult de jumătate din cei 445 de oameni din întreaga lume care au dispărut de pe lista miliardarilor.
Totuși, în 2022, a doua mare economie a lumii a adăugat 69 de noi miliardari.
„Numărul miliardarilor din întreaga lume a scăzut cu 8% în timp ce averea lor combinată a scăzut cu 10%", a spus Rupert Hoogewerf, fondatorul și președintele Hurun Report, care arată că, la nivel mondial, există 3.112 de miliardari pe lista Hurun, în scădere față de 3.381 anul precedent.
Cu un număr total de 969 de miliardari la data de 16 ianuarie 2023, China rămâne cea mai mare sursă de miliardari, în fața SUA cu 691 de miliardari.
Locul al treilea este ocupat de India cu 187 de miliardari în timp ce Germania a devansat Marea Britanie ocupând locul patru cu 144 de miliardari.
2022 a fost unul bun pentru mărcile de lux, o dovadă fiind faptul că directorul general de la LVMH, Bernard Arnault, a urcat pe prima poziție în topul miliardarilor în timp ce moștenitorul grupului Hermes, Bertrand Puech se situează pe poziția a treia. Bernard Arnault l-a devansat pe fondatorul Tesla, Elon Musk cu o avere netă de aproximativ 202 miliarde de dolari.