Pierderile marilor oțelării chineze au urcat la echivalentul a 4,4 miliarde dolari în primele nouă luni ale acestui an, în contextul unei contracții anualizate de 8,7% a cererii de oțel în septembrie.
Problemele celei mai mari industrii siderurgice din lume, cea a Chinei, erau cunoscute investitorilor din întreaga lume, însă asupra magnitudinii acesteia a risipit orice dubii ieri Zhu Jimin, șeful adjunct al Asociației Producătorilor de Fier și Oțel din China. Cererea a intrat în colaps împreună cu prețurile, băncile restrâng creditarea, iar pierderile se adună în bilanțurile companiilor, spune el. Shanghai Baosteel Group Corp. estimează o diminuare cu până la 20% a cantităților livrate la nivel național pentru adecvarea la condițiile de piață după modelul contracțiilor din Europa, SUA și Japonia. Diminuările producției au mers, însă, într-un ritm mai lent față de scăderea cererii, astfel încât problema supraofertei s-a acutizat.
Statisticile oficiale indică pentru luna septembrie un declin anualizat al consumului de oțel de 8,7%. "Cererea de oțel a Chinei s-a evaporat la o viteză fără precedent pe măsură ce creșterea economică a încetinit", a declarat Zhu adăugând că în aceste condiții companiile siderurgice au redus prețurile pentru a putea obține contracte. Acestea sunt condițiile de piață în care marii producători și cei de dimensiuni medii au acumulat în primele nouă luni ale anului pierderi de 28,1 miliarde yuani (4,4 miliarde dolari).
Stresul sub care se află companiile crează reticență la nivelul creditorilor. Managerii din industrie raportează că, în pofida tăierilor de dobândă operate de banca centrală, costurile lor de finanțare, de fapt, au urcat în acest timp. Săptămâna trecută, Sinosteel Co., trader de oțel în proprietatea statului, tocmai a ratat plata dobânzii la obligațiunile având scadența în anul 2017. "Finanțarea rămâne cea mai acută problemă în condițiile în care băncile au restricționat creditarea sectorului siderurgic", spune Zhu. "Multe oțelării găsesc foarte dificilă refinanțarea și extinderea împrumuturilor vechi sau li se cere să plătească dobânzi mai mari."
Producția de oțel brut a Chinei a scăzut cu 2,1%, la 608,9 milioane tone, în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce exporturile au crescut cu 27%, la 83,1 milioane tone, conform statisticilor oficiale. Oțelăriile întâmpină cele mai grele condiții și cea mai mare parte a lor pierd bani, spune un raport din septembrie a băncii americane Citigroup. Perspectivele cele mai rele văzute vreodată, iar pierderile sunt fără precedent, spune un raport din această lună a companiei de consultanță Macquarie Group Ltd.