PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima inițial

PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima inițial
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:11

Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza inițial, pe măsură ce noile date schimbă modelele utilizate la realizarea de predicții cu privire la cele mai probabile rezultate, transmite agenția de știri Bloomberg.

Ținând cont de cele mai recente date disponibile, inclusiv creșterile record ale temperaturilor, „impactul preconizat” al schimbărilor climatice asupra Produsului Intern Brut se va majora de patru ori până în 2050 în unele scenarii, a anunțat Rețeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (NGFS) într-un raport, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare CITEȘTE ȘI Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare

Grupul a subliniat că nu este prea târziu pentru o schimbare de direcție. „Impactul puternic negativ asupra PIB-ului ar putea fi contracarat de eforturi de tranziție făcute la timp”, susține NGFS, care reprezintă peste 140 de bănci centrale și autorități de supervizare.

Acest avertisment vine după un scenariu sumbru evocat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, care luna trecută a spus că, pe baza politicilor actuale, lumea se îndreaptă spre o creștere a temperaturii cu 3,1 grade Celsius. La o încălzire a temperaturii, NGFS susține că noul său model revizuit arată spre o pierdere a PIB-ului de aproximativ 30%.

NGFS spune că „este nevoie de o transformare economică substanțială a tuturor sectoarelor economiei”, dacă se vrea eliminarea emisiilor până la mijlocul secolului. Faptul că, până acum, eforturile pentru implementarea de politici care să contracareze schimbările climatice au fost lente, înseamnă că guvernele vor fi nevoite să „adopte o abordare mai ambițioasă de acum încolo”.

Un instrument cheie care ar putea duce la reducerea emisiilor este prețul carbonului, care în opinia NGFS rămâne cu mult sub nivelul la care ar trebui să fie pentru a provoca shimbări reale. Un preț al carbonului de aproximativ 300 de dolari pe tonă „ar fi nevoie până în 2035 pentru a stimula tranziția spre net zero în 2050”, estimează NGFS. Ar fi vorba de un preț cu 50 de dolari peste nivelul considerat necesar anterior de NGFS.

Potrivit datelor colectate de Bloomberg, în Europa, care adăpostește mai mare piață a certificatelor de poluare din lume, o tonă de carbon se tranzacționează în prezent la 66 de euro (72 de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
clima