Uniunea Europeană (UE) a adoptat, în ultima legislatură, sute de acte legislative, inclusiv reforme emblematice, de la interzicea paielor de plastic și sfârșitul "roaming"-ului și până la reforma dreptului de autor, relatează AFP, care prezintă succint șapte reforme-far.
INTERZICEREA PAIELOR DE PLASTIC
Noua reglementare care interzice plasticele de unică folosință a fost adoptată la sfârșitul lui martie, în mai puțin de un an, un semn al unui larg consens. Paiele, bețișoarele de amestecat în cafea, bețele pentru baloane și alte ambalaje alimentare din polistiren expandat - binecunoscute adepților meselor de luat la pachet - urmează să fie interzise în UE din 2021, relatează News.ro.
În ceea ce privește peturile, ele urmează să fie mai bine reciclate, în timp ce industria tutunului va fi pusă să contribuie la costul colectării și reciclării filtrelor de țigaretă.
CITEȘTE ȘI VIDEO FOTO Românii din diaspora stau la cozi pentru a vota: Roma, Bruxelles, Stuttgart, Viena, Londra, DublinACEEAȘI MUNCĂ, ACELAȘI SALARIU
Dragă Franței, reforma muncii detașate a fost adoptată în 2018, cu scopul de a pune capăt derivelor ”detașării”. Este vorba despre un dispozitiv care-i permite unui european să muncească temporar în orice altă țară din UE, continuând să depindă de sistemul social din țara sa.
Reforma, marcată de o confruntare între țările din Europa de Vest și Europa de Est, vizează să garanteze principiul ”o remunerație egală la o muncă egală” și stabilește la 12 luni durata maximă a detașării, care poate fi prelungită cu șase luni.
Negocieri, separate, sunt în curs cu privire la cazul particular al șoferilor.
DREPTURI DE AUTOR
Reforma drepturilor de autor a fost adoptată în 2019, în urma unei bătălii care a opus, pe de o parte, mari grupuri de presă și artiști favorabili textului și, pe de altă parte, giganți în domeniul digital și apărători ai libertății Internetului, îngrijorați de consecințele acesteia.
Una dintre dispozițiile-far face platformele responsabile juridic de conținuturi, onligându-le să se asigure că respectă drepturile de autor. Alta creează un ”drept vecin” în cazul editorilor de presă, menit să le permită să fie mai bine remunerați la reutilizarea online a producției lor de către agregatori ca Google News.
CITEȘTE ȘI Scenariile Brexitului după demisia lui MayDATE PERSONALE
UE a dat o mare lovitură adoptând un aresenal de reglementări cu privire la protejarea datelor persoanle ale europenilor față de derive din era numerică. Este vorba despre faimosul ”Regulament general privind protecția datelor” (RGPD), aplicabil din mai 2018 și citat ca exemplu până și în Statele Unite.
Acesta consolidează anumite drepturi, ca de exemplu cel al unui navigator pe Internet de a ști cine îi procesează datele și cu ce scop, și de a fi informat cu privire la orice piratare. Întreprinderile care nu le respectă riscă mult, sancțiunile putând atinge 4% din cifra lor de afaceri mondială.
SFÂRȘITUL "ROAMING"-ULUI
Sfârșitul cheltuielilor cu "roaming"-ul este una dintre reformele cele mai concrete din ultimii ani pentru consumatorii europeni. Din iunie 2017, ei pot să-și folosească serviciile mobile naționale în întreaga UE fără să plătească în plus.
Potrivit Comisiei Europene (CE), utilizarea datelor mobile a crescut de 12 ori, în timp ce numărul apelurilor telefonice ale turiștilor s-a dublat față de obiceiurile constatate înainte de intrarea în vigoare a reformei.
CITEȘTE ȘI România, a cincea cea mai atractivă piață manufacturieră din EuropaGRĂNICERI
Marcată de haosul sosirii masive de migranți pe coastele grecești în 2015, UE a consolidat în mod considerabil puterile și mijloacele Frontex, agenția însărcinată să coordoneze protecția frontierelor sale externe.
Cu scopul de a susține orice țară care se confruntă cu un aflux brusc, ea urmează să dispună, din 2027, de un contingent permanent de 10.000 de grăniceri și membri ai Pazei de Coastă, detașați din statele membre și va putea să-și achiziționeze propriile nave și avioane.
CE dorește să meargă și mai departe și mai repede, însă se lovește de reticența unor state membre, legată de probleme bugetare, dar și de temeri cu privire la suveranitatea lor.
ANTITERORISM
Registrul european al pasagerilor aerieni - numit ”PNR” - este un nou instrument antiterorist adoptat în 2016. El impune transportatorilor aerieni să comunice în mod sistematic date despre pasagerii lor autorităților statelor europene vizate de un zbor dinspre sau către o țară terță.
Obiectivul este să permită detectarea persoanelor care nu au mai fost suspectate vreodată de terorism, dar a căror analiză a datelor (date, itinerare, coordonate, etc) sugerează că ar putea fi implicați în asemenea acte. Țările europene sunt ținute, apoi, să împărtășească rezultatul unor eventuale anchete declanșate pe această bază.