Peste 18,2 milioane de cetățeni români cu domiciliul în România precum și alți peste 700.000 cu domiciliul sau reședința în străinătate sunt așteptați să voteze duminică la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul convocat de șeful statului pe teme de justiție.
De ce este important: Duminică, 26 mai, românii sunt aștepați la urne pentru a-și alege reprezentanții pentru Parlamentul European. Totodată, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări: 1. ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, numărul total de alegători înscriși în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data alegerilor de duminică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din totalul de alegători înscriși în Registrul electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, un număr de 700.843 de cetățeni români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate și sunt posesori de pașaport corespunzător CRDS.
Numărul total de alegători români înscriși în listele electorale permanente (persoane care au domiciliul sau reședința în România) este 18.267.997 de persoane.
Situația privind cetățenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European
În urma comunicărilor primite din partea instituțiilor cu atribuții similare ale statelor membre UE privind cetățenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul Electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, având domiciliul sau reședința în țară și au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regăsesc în evidența cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Toate cele 454 de persoane vor apărea în evidența dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare și au fost transmise către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.
În listele electorale speciale s-au înscris 114 cetățeni comunitari care și-au exprimat dorința de a vota pentru reprezentanții din România în Parlamentul European.
După efectuarea tuturor actualizărilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezintă astfel:
- Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane;
- Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane; -
- Numărul total de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.
CITEȘTE ȘI Voi le-ați dat votul, ei v-au luat totulSituația privind cetățenii cu drept de vot la Referendumul național
La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul național consultativ, convocat de președintele României, nu au fost radiați din liste cei 379 de cetățeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state pentru a vota reprezentanții acestora în Parlamentul European. Nu există posibilitatea ca un cetățean comunitar să voteze la acest scrutin.
Prin urmare, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane.
Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.