Ceasul Apocalipsei, instrument simbolic care indică cât de aproape este omenirea de o catastrofă de proporții globale, a fost dat înainte cu 30 de secunde, minutarul arătând în prezent că mai sunt două minute și jumătate până la miezul nopții, moment la care cursul omenirii va fi schimbat radical. Naționalismul în creștere, schimbările climatice, noi teste cu arme nucleare efectuate de Coreea de Nord și retorica lui Donald Trump din campania prezidențială sunt principalele motive prezentate de oamenii de știință pentru resetarea ceasului.
Este cea mai scurtă durată până la miezul nopții din 1953, la un an după ce SUA și fosta Uniune Sovietică au testat primele bombe cu hidrogen. Atunci, Consiliul Director al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago, organizație care administrează ceasul, a setat minutarul la 2 minute până la miezul nopții.
“Pe parcursul anului 2016, peisajul securității globale a devenit și mai întunecat, în condițiile în care comunitatea internațională nu a reușit să prezinte o soluție în fața celor mai stringente amenințări la adresa umanității – armele nucleare și schimbările climatice. SUA și Rusia – care împreună dețin peste 90% din armele nucleare la nivel global – au rămas pe poziții diferite într-o multitudine de teatre (…). Coreea de Nord a efectuat două noi teste cu arme nucleare (…) iar câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump, a făcut comentarii îngrijorătoare cu privire la folosirea și proliferarea armelor nucleare și și-a exprimat neîncrederea față de consensul științific covârșitor în privința schimbărilor climatice”, arată board-ul publicației științifice într-un comunicat publicat joi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spre deosebire de celalte 19 dăți în care Ceasul Apocaliptic a mai fost resetat până acum de la debutul acestuia, în urmă cu 70 de ani, în acest an ceasul a fost dat înainte cu doar 30 de secunde, pentru a reflecta “o realitate simplă“, anume faptul că Trump este președintele SUA de doar câteva zile și nu a avut încă suficient timp să ia decizii cu implicații globale, potrivit comunicatului.
“Chiar și așa, cuvintele contează, iar președintele Trump a avut multe de spus pe parcursul ultimului an. Atât declarațiile, cât și acțiunile sale în calitate de președinte-ales s-au delimitat de precedentele istorice într-un mod îngrijorător“, se precizează în document.