Camera Reprezentanților din SUA a aprobat o lege prin care dă posibilitatea ca bugetul apărării să ajungă la un record de 858 de miliarde de dolari anul viitor, cu 45 de miliarde mai mult decât a propus președintele Joe Biden, relatează Reuters.
Camera Reprezentanților a aprobat versiunea de compromis a Actului de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA), o lege care trebuie aprobată anual și care stabilește politica Pentagonului. Actul a fost adoptat cu 350 la 80 de voturi, depășind cu mult majoritatea cerută de două treimi pentru a fi adoptată legislația și a fi trimisă la Senat pentru vot.
Legea pentru 2023 autorizează cheltuieli militare de 858 miliarde de dolari și include o creștere salarială de 4,6% pentru militari, fonduri pentru achiziționarea de arme, nave și aeronave, dar și sprijin pentru Taiwan în fața agresiunii chineze și pentru Ucraina, în lupta declanșată de invazia ruseasă, scrie News.ro.
Întrucât reprezintă una dintre legile majore care sunt adoptate în fiecare an, membrii Congresului folosesc NDAA ca vehicule pentru o serie de inițiative, unele fără legătură cu apărarea.
Legea din acest an – rezultatul mai multor luni de negocieri între democrați și republicani în Cameră și Senat – avea nevoie de o majoritate de două treimi în Cameră după dispute din partea unor membri asupra includerii sau nu a unui amendament privind dreptul de vot.
Legea include o prevedere cerută de mulți republicani prin care i se solicită secretarului Apărării să anuleze un mandat prin care li se cerea membrilor forțelor armate să se vaccineze anti-COVID.
Documentul prevede ca Ucrainei să i se ofere asistență de securitate suplimentară de cel pușin 800 de milioane de dolari anul viitor și include prevederi pentru întărirea Taiwanului în contextul tensiunilor cu China.
Legea autorizează fonduri pentru dezvoltarea de noi arme și achiziționarea de sisteme de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin și nave de la General Dynamics.
Senatul este așteptat să aprobe legea săptămâna viitoare, apoi urmând să fie trimisă la Casa Albă pentru a fi promulgată de președintele Joe Biden.
Totuși, aprobarea NDAA nu înseamnă că se pot cheltui banii, ci se pot înființa aceste programe, Congresul fiind chemat apoi să autorizeze Guvernul să cheltuie fondurile federale.
Liderii Congresului nu au ajuns la un acord pe tema autorizării pentru anul viitor.