Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, care ar urma să preia anul viior postul de prim-ministru, a declarat că Austria ar trebui să se aștepte ca România să se opună prin dreptul de veto, la nivel european, fără a justifica acest demers, la fel cum și Austria a făcut opoziție la aderarea României la Schengen, într-un mod total nedrept și nejustificat. „Nu poți să îți folosești dreptul de veto împotriva unui stat european care a îndeplinit absolut toate cerințele, care este un stat egal ca și tine în drepturi, în UE, ca să îți acoperi anumite probleme politice interne”, a adăugat liderul PSD.
„Este o rupere de logică între ceea ce declarăm, în cadrul UE, și ceea ce facem. Cred că vor trebui să dea anumite explicații și să suporte anumite consecințe la nivel european, în primul rând, unde și România ca și Austria are un drept de veto. România a considerat astăzi, de exemplu, să nu își folosească acest drept de veto împotriva Croației, fiindcă ar fi făcut o nedreptate, ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru și nu a venit cu un drept de veto în ceea ce privește Croația”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de news.ro.
Întrebat dacă România să exercite dreptul de veto în defavoarea Austriei, liderul PSD a răspuns: „În momentul în care un stat european, la o recomandare a Comisiei Europene, în momentul în care toate celelalte state europene membre au votat conform deciziei CE și un stat european, nejustificat - fiindcă nu există nicio justificare logică în ceea ce a întreprins Austria - atunci este cazul ca și Austria să se aștepte ca România, prin dreptul de veto, să se opună la orice, fără să justifice un astfel de demers”.
„Nu poți să îți folosești dreptul de veto împotriva unui stat european care a îndeplinit absolut toate cerințele, care este un stat egal ca și tine în drepturi, în UE, ca să îți acoperi anumite probleme politice interne. Nu poți să pui înaintea interesului european, un interes politic minor, din acest punct de vedere, în contextul în care Rusia a atacat nejustificat Ucraina și toate statele europene trec printr-o criză energetică. Nu ai dreptul să faci acest lucru”, a completat Ciolacu.