British Council este în fază de faliment din cauza problemelor provocate de pandemia de coronavirus, trezoreria intervenind pentru a salva instituția, dar atenționând că aceasta are nevoie de o soluție pe termen lung.
De peste 80 de ani, British Council a învățat limba engleză, a gestionat biblioteci, a derulat programe culturale și festivaluri de artă în toată lumea, devenind un instrument important de 'soft-power' al politicii externe a Marii Britanii, scrie Agerpres.
Certificatele emise de instituție sunt impuse și persoanelor, inclusiv din România, care vor să învețe la o universitate din străinătate.
CITEȘTE ȘI Ieftinire în factură. ANRE a redus tarifele de distribuție percepute de cei doi mari actori de pe piața gazelor. Facturile ar trebui să scadă cu până la 1,5 lei/MWhÎn China, mari părți din sudul Asiei, Africii și Americii latine lecțiile de limba engleză predate la British Council sunt un standard de referință pentru dobândirea fluenței necesare pentru a trăi și muncii în Marea Britanie.
Însă pandemia de coronavirus a obligat British Council să închidă peste 200 de centre de examen și să suspende cursurile în mare parte a lumii, ceea ce i-a afectat finanțele. Taxele percepute pentru examene și cursuri sunt responsabile pentru aproximativ 60% din veniturile anuale de 1,25 miliarde lire sterline (1,55 miliarde dolari) ale British Council.
Săptămâna trecută, Trezoreria britanică a venit în sprijinul British Council cu un împrumut în valoare de 60 de milioane de lire sterline. Însă în condițiile în care este neclar cât va dura pandemia, viitorul British Council rămâne incert.
"Cele 60 de milioane de lire sunt o etapă intermediară într-o conversație cu privire la necesitățile pe termen lung ale organizației", a declarat directorul general de la British Council, Ciaran Devane, adăugând că termenii împrumutului guvernamental nu au fost încă stabiliți. "Un an este o perioadă în care pot supraviețui majoritate instituțiilor, inclusiv a noastră. Răspunsul pe termen lung depinde de gradul în care lucrurile se vor modifica permanent", a apreciat Ciaran Devane.