Sistemul de pensii al Germaniei nu va fi viabil financiar în cinci ani, dacă nu va fi reformat, consideră Rainer Dulger, președintele Confederației Asociațiilor Patronale Germane, transmite CNBC.
Influentul grup de lobby reprezintă aproximativ 20 de milioane de angajați din forța de muncă germană, scrie News.ro.
Dulger a declarat pentru ziarul german Bild am Sonntag că economia germană slăbește și sistemul social este ”în prag de colaps”.
”Costurile vor exploda”, a spus el, potrivit unei traduceri a CNBC.
În 2019, contribuțiile la planurile publice de pensii ale Germaniei au reprezentat aproximativ 10,1% din PIB-ul națiunii, dar este de așteptat să crească la 12,2% până în 2070, în sistemul actual, conform Raportului privind îmbătrânirea din 2021 publicat de Comisia Europeană.
Această creștere de 2 puncte procentuale este una dintre cele mai mari schimbări prognozate în Spațiul Economic European, fiind depășită doar de Irlanda și Norvegia, unde contribuția la sistemele publice de pensii este de așteptat să fie cu 2,6 puncte procentuale mai mare în 2070, și de Țările de Jos, unde procentul din PIB cheltuit pentru pensii va fi cu 2,2 puncte mai mare peste cinci decenii.
Lipsa forței de muncă și îmbătrânirea populației contribuie la provocările cu care se confruntă sistemul german de pensii.
Dulger a sugerat că vârsta de pensionare ar trebui să fie legată de speranța de viață, spunând că ”nu ar trebui să fie cazul ca creșterea speranței de viață să ducă la pensionări mai lungi”.
Însă cancelarul german Olaf Scholz a respins apelurile de a mări vârsta standard de pensionare de la 67 la 68 de ani, în iunie 2021, când era ministru de finanțe.
”Nu se bazează doar pe calcule greșite, ci este și nedrept din punct de vedere social”, a spus Scholz la acea vreme, după cum a relatat Reuters.
Scholz a mai spus că ”nu este nevoie reală” de a crește vârsta de pensionare, în pofida unui grup de consilieri economici guvernamentali care sugerează că pragul ar trebui împins la 68 de ani până în 2024.
Dulger: Pensiile sunt la fel de grave ca schimbările climatice
Amploarea reformelor necesare nu a fost văzută de la perioada reunificării Germaniei din anii 1990, potrivit lui Dulger, când Germania de Est și de Vest s-au reunit la 45 de ani de la separare, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Sistemul de pensii din Germania de Vest a fost extins în Germania de Est, provocând ani de tulburări financiare.
Dulger a mai spus că sistemul de pensii al țării ar trebui luat la fel de în serios ca și schimbările climatice și a sugerat că ar trebui inclus în previziunile politicii sociale pentru a evidenția urgența situației. Reformarea sistemului de securitate socială este la fel de dificilă ca tranziția energetică și, fără îndoială, la fel de importantă pentru dreptatea intergenerațională”, a spus Dulger pentru Bild.