Un articol din ziarul american The New York Times avertizează că economia României s-ar putea confrunta cu probleme în viitorul apropiat, în condițiile în care avansul din prezent este bazat în cea mai mare parte pe consum, iar Guvernul este nevoit să taie masiv din bugetele alocate investițiilor pentru a putea susține creșterile salariale anunțate.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat recent că a revizuit în creștere, de la 5,9% la 6,1%, pe serie brută, estimările publicate în august și septembrie referitoare la rata de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al doilea al acestui an.
Aceasta este cea mai rapidă creștere în rândul statelor din Uniunea Europeană (UE), dar este bazată pe un consum stimulat masiv de creșterile salariale anunțate de Guvern și prea puțin de investiții, avertizează articolul din The New York Times, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, investițiile în infrastructură au fost drastic reduse, iar creșterile salariale ar putea duce, alături de tăierile de taxe, la creșterea semnificativă a datoriei publice.
“Facem aceleași greșeli ca Grecia. Continuăm să ne creștem datoria publică într-o perioadă de boom economic”, a declarat, pentru The New York Times, economistul Cristian Păun.
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele opt luni din acest an, un deficit de 4,043 miliarde euro, cu 52,4% mai mare decât nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanței comerciale, potrivit datelor publicate recent de Banca Națională a României (BNR).
CITEȘTE ȘI Eurostat: România, pe ultimele locuri în UE în funcție de ponderea companiilor cu ritm rapid de creștereInvestițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 2,518 miliarde euro după primele opt luni, în scădere cu 18,6% comparativ cu perioada ianuarie – august 2016. Totodată, datoria publică a țării a ajuns în august la 33,898 miliarde euro, cu 5% mai mult decât în 31 decembrie 2016.