Australia a anunțat o anchetă despre felul în care această țară a gestionat pandemia de COVID-19, vizând mai ales restricțiile drastice de călătorie și începutul lent al campaniei sale de vaccinare împotriva noului coronavirus, informează AFP.
Australia a impus unele dintre cele mai stricte restricții de călătorie din lume în timpul pandemiei, închizându-și frontierele în raport cu țările străine timp de doi ani și plasând în izolare majoritatea marilor sale orașe timp de mai multe luni, scrie Agerpres.
"A fost o perioadă foarte tulburătoare din viețile noastre. Însă am depășit-o", a declarat prim-ministrul australian Anthony Albanese în fața reprezentanților presei.
"Trebuie să analizăm ce a funcționat bine și ce ar putea fi îmbunătățit, concentrându-ne pe viitor", a adăugat el.
Pentru cea mai mare parte a fazei acute a pandemiei, strategia australiană a funcționat, însă relaxarea regulilor de protecție sanitară a dus la o creștere a numărului de cazuri detectate. Rata de vaccinare ridicată a populației australiene a limitat totuși numărul deceselor asociate COVID-19.
Această anchetă independentă, ce va avea o durată de 12 luni, va analiza politicile implementate de guvernul federal, a precizat Guvernul de la Canberra.
Ea se va concentra pe furnizarea de vaccinuri, tratamente și material medical esențial, pe ajutoarele financiare acordate persoanelor private și companiilor, pe ajutorul oferit în materie de sănătate mintală și pe asistența furnizată australienilor aflați în străinătate.
CITEȘTE ȘI Facebook va permite utilizatorilor să folosească mai multe profiluriUnele dintre statele australiene au publicat deja rezultatele propriilor anchete.
Cea efectuată de statul New South Wales a dezvăluit că "erori grave" au fost comise în timp ce mii de pasageri au fost autorizați să se îmbarce pe vasul de croazieră Ruby Princess la Sydney, pe 19 martie 2020, înainte ca rezultatele testelor lor COVID-19 să fie disponibile, declanșând apoi un val epidemic.
Din ianuarie 2020, Australia, o țară cu o populație de 26 de milioane de locuitori, a înregistrat peste 11 milioane de cazuri de COVID-19 și 22.800 de decese asociate acestei maladii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).