Atenționare pentru autorități, dar și pentru consumatorii și furnizorii de gaze și electricitate: un nou val rece va lovi săptămâna viitoare Europa, inclusiv România

Atenționare pentru autorități, dar și pentru consumatorii și furnizorii de gaze și electricitate: un nou val rece va lovi săptămâna viitoare Europa, inclusiv România
scris 15 mar 2018

Autoritățile române, agențiile de reglementare din domeniul energiei, funrizorii și principalele companii energetice de stat, Transgaz, Romgaz și Transelectrica, riscă să fie surprinse dacă s-au bucurat prea devreme de sfârșitul iernii. Săptămâna viitoare, un nou val rece, cu ninsori și temperaturi extrem de scăzute, va lovi Europa, potrivit unei atenționări a Severe Weather Europe.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În cazul României, este anticipată, pentru începutul săptămânii viitoare, reducerea temperaturilor minime sub nivelul de -5 grade Celsius.

Urmărește-ne și pe Google News

Valul de frig din urmă cu două săptămâni a surprins autoritățile și companiile autohtone, indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze aflat în sistem într-un anumit moment, coborând în apropierea stării de risc, de 33 milioane metri cubi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Decizii în rețeaua de gaze, aflată la limita stării de risc: Gazprom acoperă doar 25% din cererea venită din România, centrala OMV Petrom de la Brazi a fost oprită ca urmare a “presiunii reduse din rețea” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizii în rețeaua de gaze, aflată la limita stării de risc: Gazprom acoperă doar 25% din cererea venită din România, centrala OMV Petrom de la Brazi a fost oprită ca urmare a “presiunii reduse din rețea”

Starea optimă a sistemului este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 și 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 și 38 milioane de metri cubi, iar dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

Marți și miercuri, indicatorul Line Pack se situa în parametri normali, de peste 44 milioane de metri cubi.

Pentru a nu lăsa consumatorii fără gaze, în urmă cu 2 săptămâni autoritățile au decis închiderea pentru 2 zile a centralei electrice pe pe gaze a OMV Petrom de la Brazi, iar Transgaz s-a văzut nevoită să achiziționeze gaze naturale pentru echilibrarea fizică a Sistemului Național de Transport în valoare totală de 13,16 milioane lei (2,83 milioane euro), fără TVA, de la WIEE România, unul dintre cei mai puternici importatori de gaze rusești de pe piața locală.

Potrivit operatorului de transport național, “Transgaz a inițiat, în 27.02.2018, 5 ordine de cumpărare gaze naturale pentru echilibrare pe platforma STEGN gestionată de BRM, în pachete de 10.650 MWh (echivalentul a 1 mil. mc) fiecare. A existat o contraofertă unică pentru un singur pachet la prețul de 129 de lei. În urma licitației, tranzacția s-a încheiat cu pretul de 127 de lei/MWh - preț minim licitat de către vânzător. În data de 27.02.2018, starea de dezechilibru a SNT a fost cu titlu de deficit. Prețul aplicabil a fost de 127 lei/MWh, pentru utilizatorii rețelei cu un deficit care s-a încadrat într-o toleranță aprobată de 5%, și de 127 lei plus 10% pentru utilizatorii rețelei cu un deficit peste pragul de toleranță de 5%, conform reglementărilor prevăzute în Codul rețelei. Acest tarif de dezechilibru nu reprezintă, «prețul de vânzare pentru întreaga piață», ci reprezintă prețul aplicabil doar utilizatorilor rețelei care au dezechilibrat Sistemul Național de Transport.”

O nouă perioadă cu vreme rece la sfârșit de iarnă, început de primăvară ar putea crea noi probleme sistemului de transport gaze, capacitățile depozitate (de Romgaz, singura companie care deține depozite de gaze în România) neputând fi extrase în condiții optime de presiune. Un nou import de gaze de la Gazprom ar putea fi inevitabil, numai că, la fel ca în urmă cu două săptămâni, cererea de gaze rusești va fi mai mare în întreaga Europă, ceea ce va limita oferta și va majora prețurile.

În ceea ce privește piața de electricitate, în pofida consumului aflat la niveluri record, producția de energie eoliană și hidro a acoperit întreaga cerere, România exportând curent electric în respectiva perioadă caracterizată de o vreme geroasă.

viewscnt
Afla mai multe despre
vreme
meteo
gaze
energie
gazprom
transgaz
romgaz