Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost ținta unui atac informatic de tip ransomware, în urma căruia i-a fost cerută o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere, anunță Monitorul de Botoșani.
Atacul este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS.
Poarta de intrare în sistemul informatic ar fi fost o conexiune de la distanță folosită de una dintre cele două firme de mentenanță. Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem și au criptat baza de date de pe luna decembrie. Ulterior, aceștia au lăsat și un mesaj, în limba engleză, în care cer o o răscumpărare de trei bitcoin. Aceștia echivalează cu aproape 50.000 de euro.
În acest caz, însă, complexitatea atacului a fost una foarte mare. Drept dovadă, nici informaticienii din structurile DIICOT de la nivel central, dar nici o serie de analiști de la BitDefender nu au reușit să decripteze fișierele.
„Noi am anunțat deja Direcția Națională de Securitate Cibernetică și DIICOT. A fost începută o anchetă și așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Mai multe nu pot preciza momentan. Cert este că de luni sperăm să reluăm activitatea medicală la capacitatea normală”, a precizat medicul Cătălin Dăscălescu, managerul Spitalului de Recuperare.
Situația este una problematică și din cauza raportărilor către Casa de Sănătate. Pentru că au fost criptate bazele de date de pe luna decembrie, unitatea sanitară nu poate raporta serviciile efectuate în ultima lună din 2022. Din acest motiv nici nu poate primi banii pe aceste servicii, arată G4Media.ro.
Reprezentanții CAS spun însă că încearcă să găsească soluții, pentru ca unitatea sanitară să poată plăti salariile.