Arabia Saudită a raportat primul excedent bugetar din aproape 10 ani, datorită creșterii veniturilor sale ca urmare a prețurilor ridicate ale petrolului, transmite CNBC.
Excedentul din 2022 a ajuns la 102 miliarde de riali (27 miliarde de dolari), reprezentând 2,6% din produsul intern brut saudit, potrivit Ministerului de Finanțe al regatului, care a publicat estimări preliminare, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veniturile totale pentru acest an au fost estimate la 1.234 miliarde de riali, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 1.132 miliarde de riali.
Guvernul țării bogate în hidrocarburi a aprobat un buget de 1.114 miliarde de riali pentru 2023 și se așteaptă să înregistreze în continuare un excedent de 16 miliarde de riali.
Aceasta este o reducere semnificativă față de excedentul din acest an, la doar 0,4% din PIB, dar este totuși un excedent și se bazează pe un preț al petrolului mult mai mic decât se așteaptă mulți analiști pentru anul viitor.
”Analiza noastră sugerează că bugetul se bazează pe o prognoză a prețului petrolului de aproximativ 75 de dolari pe baril, cu mult sub estimarea noastră de 105 dolari pe baril) pentru anul viitor”, a scris Daniel Richards, economist la banca Emirate. NBD din Dubai, într-o notă de cercetare.
Economiștii estimează că Arabia Saudită are nevoie ca prețul petrolului să fie între 75 și 80 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul.
Se estimează că creșterea economică țării va încetini semnificativ în 2023, de la 8,5% în acest an la 3,1%, a spus Ministerul de Finanțe.
Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au tranzacționat joi la curca 77,45 doalari pe baril, la Londra, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au crescut cu 1,4%, la 73,09 dolari pe baril.