Angajatorii români și străini încurajează învățământul dual: Un sudor câștigă la noi în jur de 600-750 de euro net. În străinătate are 2.300 de euro

Angajatorii români și străini încurajează învățământul dual: Un sudor câștigă la noi în jur de 600-750 de euro net. În străinătate are 2.300 de euro
scris 8 dec 2016

Unii angajatori sunt dispuși să investească în pregătirea forței de muncă, alții nu pot susține pregătirea unui număr suficient de meseriași, este una dintre concluziile conferinței "Deficitul de angajați calificați. Cum pot fi “reînviate” școlile profesionale din România?”, organizată joi de Agenția de presă News.ro. Reprezentantul unei companii din domeniul petrolier a arătat că în România un sudor câștigă în jur de 600-750 de euro net, iar în străinătate are 2.300 de euro, fiind extrem de dificil de recrutat meseriași.

Guillaume Leurent, administrator CCIFER, director general adjunct Industrial Montaj, a spus la conferință că încurajează inițiativa ministrului Muncii în privința învățământului dual.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este foarte greu pentru noi să susținem singuri un centru și avem nevoie să luăm oameni de pe piața de muncă. Noi operăm în domeniul petrolier. Suntem o societate care face servicii mecanice pentru rafinărie. Angajații noștri sunt lăcătuși, sudori, maiștri și ingineri. Un sudor la noi este căutat peste tot în lume. În Belgia, am găsit șase sudori de la noi, detașați. Încercăm să găsim o soluție. Un sudor la noi câștigă în jur de 600-750 de euro net. În străinătate, câștigă 2.300 de euro”, a spus Guillaume Leurent, care a subliniat că încurajează învățământul dual.

Al a precizat că unitatea sa a primit un formular prin care erau întrebați dacă timp de trei ani ar putea să asigure 28 de lăcătuși pentru a înființa o clasă de maiștri lăcătuși. ”Nu am cum să susțin 28 de lăcătuși pentru a clădi o clasă. Zece aș putea. Susținem inițiativa”, a mai spus administratorul CCIFER.

La rândul său, Cristian Cristea, training manager City Grill, a vorbit despre faptul că "generația Y" are mai multe puncte bune decât slabe, dar și despre ce a făcut ca angajator în privința deficitului de personal. ”Am încercam să facem o Academiei City Grill acreditată la nivel național, care poate emite diplome pentru ospătar și bucătar”, a spus investitorul. ”Dacă vreau meseriași, vreau să-l pregătesc într-un anumit mod și fel. Asta înseamnă performanță, din punctul meu de vedere”, a mai spus el.

Angajatorii care îi vor primi la muncă, ca stagiari, pe absolvenții de facultăți vor primi lunar o subvenție aproape dublată CITEȘTE ȘI Angajatorii care îi vor primi la muncă, ca stagiari, pe absolvenții de facultăți vor primi lunar o subvenție aproape dublată

Cristian-Andrei Panțir, marketing manager Adecco România, a vorbit despre faptul că personalul calificat nu va găsi atractivă piața muncii autohtone în comparație cu cea din străinătate.

Managerul a fost de părere că situația actuală de pe piața muncii s-a întors la momentul anilor 2008-2009. ”Companiile sunt foarte interesante să angajeze, nivelul de producție a ajuns similar cu cel de dinainte de criză. România a pierdut, poate, trei milioane de oameni calificați, necalificați, dar apți de muncă, care, sincer, nu se vor mai întoarce. Cel puțin în perioada vieții lor profesionale active, nu va exista contextul creat în țară ca ei să găsească mai atractivă piața muncii din România în comparație cu piața muncii din străinătate”, a spus Cristian Panțir, care a subliniat că ”trebuie să vedem ce facem cu cei care rămân în țară și care se formează aici și să vedem cum se pretează ei pe piața muncii”.

La conferința "Deficitul de angajați calificați. Cum pot fi “reînviate” școlile profesionale din România?” organizată de Agenția de presă News.ro în parteneriat cu OMV Petrom a participat și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru. De asemenea, la eveniment au luat parte și secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Ionescu și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Costreie, alături de reprezentanți ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor care derulează proiecte în domeniul educației, consultanți, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluțiile și strategiile de reducere a deficitului de angajați calificați din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
guillaume leurent
ccifer