Businessul neakaisa.ro, un magazin online specializat în comercializare de obiecte sanitare, fondat de către Laura și Vlad Sardescu, a înregistrat primul milion de euro în 2019, cinci ani mai târziu de la lansarea sa pe piață. De atunci, vânzările au crescut constant, depășind 6 milioane de euro în 2023.
Laura Sardescu, co-fondator neakaisa.ro, descrie momentul în care compania depășea vânzări de un milion de euro ca fiind „la fel de șocant ca alternativa în care totul se duce de râpă”. Până atunci, business-ul deja trecuse prin multiple provocări, iar speranțele celor doi fondatori ca situația să ia o întorsătură pozitivă erau tot mici.
„Eu mă obișnuisem cu ideea că nu există speranță. Lucram încă la el pentru că era un vis la care nu puteam să renunțăm. Dar, în momentul în care lucrurile au început să ia avânt, am fost luată prin surprindere. Am avut senzația că e ceva din exterior, n-am internalizat foarte bine că de fapt era multă muncă în spate și că anumite lucruri se întâmplă pentru că am fost acolo și pentru că ne-am dat silința. Părea că se întâmplă pur și simplu de undeva. Așadar, zona de business începuse să prindă contur, veneau comenzile, clienții erau și ei mulțumiți”, povestește aceasta, la podcastul Pe Cont Propriu.
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
Cel mai important însă în antreprenoriat, continuă ea, este narativul pe ți-l spui.
„Narativul este, de fapt, cel care setează viziunea, povestea și direcția businessului. Dacă viziunea ta este - singurul lucru pe care mi-l doresc este să am vacanțe nelimitate și bani nelimitați pe care să-i sparg în vacanțe - ăla va fi businessul tău, scopul lui. Dacă însă viziunea ta este diferită - sunt aici ca să fac o schimbare, ca lucrurile să fie mai bune, ca lumea pe care o creez în jurul brandului să fie mai bună - lucrurile se schimbă”, subliniază antreprenoarea, adăugând că pandemia a demonstrat cel mai mult cât de importantă este direcția unui business și scopul lui.
În primul an de pandemie, neakaisa.ro ajunsese să-și tripleze veniturile, față de anul anterior, ajungând la peste 3 milioane de euro.
„A fost un trend super general și justificat. Și n-am avut de ales. Cu un volum în creștere, posibilități de recrutare destul de mici, eram 5 oameni și trebuia să ne descurcăm ăștia 5 pe un volum mult mai mare de comenzi, într-un context în care fiecare dintre noi avea grijile de acasă. Și am avut de ales între a gestiona rapid un număr foarte mare de comenzi sau a gestiona bine comenzile, dar mai lent.
Ne-am dat seama că aveam o responsabilitate față de clientul nostru, dar și față de online-ul românesc. Experiența pe care clientul o va avea cu tine, fiind pentru prima oară când el cumpără online, va definitiva modul în care el vede online-ul pe parcursul lui. Și ne-am dat seama de responsabilitatea asta, am conștientizat-o, am comunicat-o între noi, ne-am dat seama ce înseamnă pentru fiecare la nivel individual și am zis lets do it”, rememorează acceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Laura Sardescu, co-fondator NEAKAISA: Am descoperit sistemul prin care lucrurile încep să meargă - insiști. Nu te dai bătut. Am avut atac de panică la vânzări de 1 milion euroDe altfel, continuă Laura Sardescu, perioada pandemiei a fost una foarte dificilă pentru ea ca și antreprenor, dar și pentru întreaga echipă. Totul s-a schimbat după 2020.
„Toată lumea a lucrat de acasă în primele 2 luni. Sunt mult lucruri care s-au rupt. Ne-am rupt noi la nivel individual, asta a fost cea mai dramatică parte. Noi n-am mai fost ok la momentul respectiv. Față de toate lucrurile anterioare - în care făceai un plan și depindea de tine – în pandemie nu mai depindea nimic de tine, doar cum reacționezi la niște stimuli externi, care pot fi mai buni sau mai rai.
Toți am fost schimbați de pandemie într-o formă sau alta. Singurătatea, introspecția, lipsa de socializare, nevoia de a crea sisteme, proceduri, de a pune lucrurile mai bine la punct, noi fiind o companie în care lucrurile erau destul de libere. Punând distanta asta între noi și volumul de lucru mare, a trebuit să facem niște proceduri și asta a fost prima rupere. Atunci ne-am rupt de ideea de start-up și tot ceea ce însemna el”, mai spune Laura Sardescu.
Ea adaugă că una dintre caracteristicile cele mai esențiale care au ajutat-o să creeze un business de succes este curiozitatea.
„E o piață în continuă mișcare. Totul se schimbă, cel puțin în online. Și atunci, trebuie să te adaptezi și să știi ce se întâmplă, trebuie să înțelegi piața, clientul și să te înțelegi pe tine. Asta mi-am dat seama foarte târziu. Businessul e o reflexie a antreprenorului”, subliniază aceasta.
Există însă și multe elemente la care a trebuit să renunțe pe parcurs pentru a duce compania în punctul în este astăzi.
„La un moment dat ajungi să te identifici cu ceea ce faci. Nu cred că există o altă variantă. La început, pentru un start-up, să te diferențiezi mental nu o văd posibil. Identificându-mă din ce în ce mai mult cu businessul și cu activitatea curentă a trebuit să renunț la foarte multe din mine, din pasiuni, din timp liber. Nu mai ai timp să fii tu însuți. Am pierdut pentru foarte mulți ani abilitatea de a mă bucura. Ai nevoie de pauze”, explică Laura Sardescu.
Ea descrie compania neakaisa.ro ca fiind un mediu în care există șanse de creștere, care este despre oameni, nu despre cifre și în care mediocritatea este acceptată.