„A început greu, a continuat greu și este și în prezent greu”, descrie Laura Sardescu dezvoltarea business-ului NEAKAISA, companie pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de un deceniu, alături de Vlad Sardescu.
Înființat în 2014, NEAKAISA este un magazin online specializat în comercializare de obiecte sanitare, care a ajuns în prezent la peste 25.000 de produse listate de la circa 40 de branduri.
„Acum 9 ani nu-mi găseam locul, nici eu, nici partenerul meu de business, Vlad. El era cumva între job-uri și tot căuta și găsea variante alternative ale unui job de vânzări. Eu doream să fiu în publicitate, era visul meu, mă pregătisem toată viața pentru asta, aveam 23 de ani. Și nu ne găseam locul. Și am zis ok, dacă nu ne găsim locul, ni-l creăm noi. Și am început pe cont propriu un business în e-commerce.
Eu pasionată de e-commerce și de marketing, Vlad cu înclinație foarte bună către vânzări și negociere, am zis că e combinația ideală, ce ar putea să meargă prost? Am învățat după că întrebarea asta nu ți-o pui niciodată. Totul ar putea să meargă prost”, povestește, la podcastul Pe Cont Propriu, Laura Sardescu, co-fondator NEAKAISA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
Iar provocările au început să apară. De la găsirea numelui și până la găsirea clienților, compania a tot trecut prin situații dificile până să ajungă să se consolideze pe piață.
„Ne-am trezit într-o zi acasă cu 3 centimetri de apă pe podea, la etajul 4. Ne-am plimbat prin magazine do it yourself și am întrebat dacă există vreo soluție, vreo alternativă. Aveam o problemă la acoperiș. Toată lumea ne-a trimis de la un departament la altul și am ajuns acasă până la urmă și am dormit în apă.
Ceea ce a fost ok pentru că a fost o lecție bună de învățat. Și am zis că mai bine am face noi o chestie care să fie și vânzare consultativă, adică în momentul în care clientul te sună și îți spune de o problemă, să poți să-i dai un răspuns. Și așa am și început, cu vânzare consultativă. Vlad fiind un foarte bun vânzător și consultant, am zis că învățăm produsele, iar lucrurile n-au cum să nu meargă bine”, rememorează aceasta.
A urmat atragerea primei finanțări din fonduri guvernamentale, o altă etapă nelipsită de provocări, dar care, până la urmă, s-a rezolvat.
„Am depus proiectul. Vine proiectul în aproximativ o lună și jumătate respins. Am avut o zi de dramă. Am dat un mail la ei să vedem motivul. Și ne-au trimis oamenii motivul pentru care au respins proiectul. Am văzut de unde, era o eroare de calcul. La ei, nu la noi. Am făcut o contestație de 5 pagini, cu articolele de lege, cu repercusiuni. Am căutat oamenii care lucrau la instituția respectivă și am trimis către instituția respectivă recomandate către ei personal . Am trimis 11 recomandate cu semnătură de primire”, își amintește Laura Sardescu.
Până la urmă, proiectul a fost aprobat, compania primind 16.000 de euro finanțare, dintre care 8.000 de euro nerambursabili.
„15.000 de euro i-am cheltuit pe prostii, fără să ne dăm seama. La momentul respectiv, informațiile nu erau cum sunt acum, nu existau cursuri, oameni care să ofere consultanță. Am ales o soluție de e-commerce foarte scumpă, cu o implementare foarte scumpă fără să avem nevoie de așa ceva. Am ales un ERP la care am renunțat după 2 ani și ne-am mutat pe SaaS, cea mai buna decizie de altfel”, mai spune antreprenoarea, adăugând că cea mai mare parte din finanțarea primită a mers către site și pentru primele trei lunii de salarii.
„Banii ăia s-au dus, din păcate, neproductiv. Erorile au fost ale noastre, dar am făcut ce am putut mai bine în contextul respectiv. Ce-i drept, în contextul respectiv nu am fi avut altă variantă de lansare business, nu era contextul care e acum de SaaS-uri, care e the future of internet și e-commerce. Când poți sa apelezi la o soluție cu abonament lunar față de o investiție inițială foarte mare, ai cu totul altă oportunitate, plus informații”, completează aceasta.
După ce s-au cheltuit toți banii din finanțare, continuă ea, „am murit de foame”. Primul an și jumătate a fost foarte greu pentru companie.
„A fost exact sentimentul ăla că nu există scăpare. Am reușit însă să găsim parteneri care să ne ajute în acest demers și care să ne susțină și să înțeleagă ideea că le plătește statul în 30 de zile de la facturare. Adică oamenii au fost foarte deschiși, ceea ce a fost foarte ok și cumva ne-a creat ecosistemul în care să ne lansăm”, precizează Laura Sardescu.
Comenzile din primii ani nu au putut însă să susțină financiar nici cheltuielile, nici dezvoltarea business-ului. Astfel că Laura și Vlad Sardescu au renunțat la salarii pentru o perioadă îndelungată.
„Problema cea mai mare era că nu aveam alte surse de venit. Împărțeai un pateu la 3 zile. Dar lucrurile au început cumva să meargă. În perioada în care nu au mers, am insistat. Eu am descoperit că ăsta e sistemul prin care lucrurile încep să meargă – insiști. Nu te dai bătut. Nu merge un lucru, îl încerci pe celălalt. Reconfigurezi. Am diversificat și gama de produse, făceam apel telefonic pe fiecare comandă. Până nu încerci 100% din lucrurile care ar putea să funcționeze, nu te dai bătut”, mai spune aceasta.
Dar, în pofida provocărilor, compania s-a dezvoltat, vânzările s-au majorat, iar în 2019 a atins borna de un milion de euro.
„Am investit fiecare cent care a venit în dezvoltare, în fiecare direcție. În momentul în care am avut vânzări de un milion de euro, am avut un atac de panică la propriu”, precizează co-fondatoarea NEAKAISA.
„Business-ul trebuie văzut prin alte lentile aproape în fiecare zi. Un regret foarte mare pe care îl am este faptul că m-am lăsat convinsă la un moment dat de faptul că am nevoie să văd the big picture, care asta e cumva înăuntrul companiei”, adaugă ea.
În 2023, compania a ajuns la afaceri de 6,2 milioane de euro și peste 60.000 de produse vândute.