Problemele legate de forța de muncă cu care se confruntă companiile care activează în domeniul contabil în momentul de față se datorează în principal faptului că vor să recruteze oameni deja formați, susține, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Marcel Vulpoi, General Manager Vulpoi & Toader Management, companie cu peste 170 de angajați.
„Căutând oameni deja formați există o probabilitate destul de mare, undeva la 50-60%, să dai peste mercenari, oportuniști, oameni care să nu înțeleagă despre ce e vorba în firma ta și care sunt valorile firmei tale, pe care tu le promovezi și în care crezi. Și atunci, companiile mergând pe această direcție ajung să se vaite cu regularitate despre angajați, forța de muncă, universități.
Politica noastră a fost tot timpul diferită, în sensul că peste 90% dintre colegii mei sunt recrutați din facultate. Eu aleg întotdeauna cei mai buni studenți și aceștia sunt crescuți de la zero. Iar gradul de retenție este foarte mare. Nu avem probleme mari referitoare la plecarea angajaților”, mai spune acesta.
Apoi, pentru retenția angajaților, continuă el, este importată poziționarea acestora.
„Nu există angajați proști, există doar manageri care nu-s în stare să le dea să facă lucruri în conformitate cu capabilitățile lor. Noi vedem dacă în 2-3 luni se potrivesc pe o poziție anume, iar dacă nu e pentru ei job-ul respectiv le oferim posibilitatea să se mute pe alte departamente”, subliniază Marcel Vulpoi.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - CEO Hervis România: Oamenii buni trebuie păstrați cu orice cost. Angajații nu părăsesc o companie, ci un șef. Dacă vorbim despre cum să-ți păstrezi angajații, trebuie mai întâi să-ți înveți șefii cum să se poarte cu eiIar un al treilea aspect de care ar trebui să țină cont companiile este să ofere posibilitatea angajaților să se dezvolte.
„Societățile românești nu investesc în oameni, nu le dau posibilitatea să crească, de multe ori de frica de a nu le pleca angajații. Și mai e importantă evident și componenta financiară pentru noi am creat o politică salarială foarte amuzantă în 2010, aceea că lunar le cresc salariile tuturor angajaților. Practic, colegii noi câștigă mai mult de o lună la alta. Funcționează foarte bine. În acest mod oamenii pot să-și previzioneze și viitorul, și veniturile, dar și pozițiile”, afirmă el.
Pentru a motiva angajații și a îi face fericiți, consideră Marcel Vulpoi, un antreprenor ar trebui să adreseze trei aspecte: partea financiară, cea de dezvoltare și mediul de lucru.
„Banii fac un angajat fericit și trebuie găsit un sistem de remunerare corect și transparent. La noi toate salariile sunt transparente, nu există discuții legate de ce câștigă unul mai mult și altul mai puțin pentru că există un sistem foarte clar de remunerare și de profit sharing. Oamenii văd că atunci când lucrează mai mult primesc și ei o bucățică mai mare din plăcintă.
Al doilea lucru este viitorul. Orice angajat se gândește la viitor. Noi am rezolvat această chestiune printr-o transparentizare totală. Iar al treilea lucru este mediul de lucru. Trebuie să fii foarte dispus să creezi un mediu de lucru corect. Toți managerii așteaptă, mai ales cei de peste 40 de ani, ca angajații să se plieze pe ei, pe companie sau pe filozofia companiei. Cred că, de fapt, noi ca și conducători ai unor businessuri ar trebuie să ne adaptăm tinerelor generații”, mai spune Marcel Vulpoi.