Aproape 60% dintre managerii români resimt, într-o măsură foarte ridicată și ridicată, presiunea angajaților de a le crește salariile, arată ultimul studiu CONFIDEX realizat de Impetum Group, citat de Andrei Cionca, CEO al grupului, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV.
„Ăsta e lucru pe care ei îl resimt cel mai vibrant și care e și firesc având în vedere inflația pe care o vedem în piață. Conform studiului, avem 57% dintre respondenți care resimt într-o măsură foarte ridicată și ridicată o creștere a stării de anxietate și stres a clienților, iar 46% dintre aceștia resimt creșterea de anxietate și stres a angajaților”, mai spune acesta.
Studiul acoperă un eșantion de 542 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie și energie electrică; construcții; comerț; transport, distribuție, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs și manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.
În cadrul studiului este abordată, de asemenea, și relația dintre companii și angajați, pentru a fi fericiți.
„22% dintre respondenți nu au angajat nimic în ultimii 2 ani, 15% au angajat 1-2 persoane, 20% au angajat 3-5 persoane, 16% au angajat între 6 și 10 persoane, și doar 4% dintre companii au angajat peste 100 de persoane. Media pentru cei care au angajat este de 78%, cu o medie a angajărilor de 16 persoane per companie”, afirmă CEO-ul Impetum Group.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Dragoș Gal, Head of enterprise Visitor Analytics: Nu doar pe specialiștii din IT se bat companiile, ci și pe cei din marketing. E foarte greu să găsești și să reții oameni de marketing competențiDe asemenea, studiul mai arată și o îmbunătățirea a relației companiilor cu clienții, angajații și furnizorii. Un procent de 33% dintre manageri afirmă că și-au îmbunătățit relația cu clienții, în timp ce 19% spun că și-au înrăutățit-o. În ceea ce privește relația cu angajații, 28% dintre manageri consideră că și-au îmbunătățit-o, în timp ce 15% sunt de părere că și-au înrăutățit-o. Iar cu furnizorii, 25% dintre manageri au afirmat că și-au îmbunătățit relația cu aceștia și 18% spun că și-au înrăutățit-o.
„Totuși, în ceea ce privește atragerea forței de muncă, 27% dintre manageri spun că procesul s-a înrăutățit, în timp ce doar 19% spun că s-a îmbunătățit în ultimul an”, precizează acesta.
Legat de posibile concedieri în masă în România, pe modelul situației din SUA, Andrei Cionca consideră că angajații din țară nu se vor confrunta cu un context similar.
„În SUA este și o problemă de evaluare, pentru că companiile au fost evaluate într-un mod foarte optimist. Între 2019-2022 valoarea lor a crescut mult pentru că a fost o perioadă de super creștere, iar acum corectarea valorii de piață atrage și o scădere a finanțărilor, care duce la balansări de bugete. Iar costul cel mai rapid de scăzut este cel cu angajații. În România noi avem în continuare o cerere de forță de muncă mult mai mare decât oferta și atunci trebuie să ținem cont și de componenta asta”, mai spune CEO-ul Impetum Group, care nu consideră că ne vom confrunta în România cu disponibilizările masive pe care le vedem la companii în SUA.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Oana Belu, Președinte Domeniile Ostrov: Ne e foarte greu să găsim forță de muncă. Ar fi bine să îi facem pe oameni să nu aștepte doar ajutorul social. Munca le poate aduce mai multe venituri„De asemenea, nu cred că va fi o recesiune chiar dacă managerii o văd în momentul de față. Părerea mea e că nu vom avea o criză sau vom avea o criză extrem de soft, și cred că renunțarea la forța de muncă atât de greu angajată și instruită va fi unul dintre ultimele lucruri pe care le vor face managerii români”, adaugă el.
În momentul de față, continuă Andrei Cionca, companiile au nevoie de transparență maximă și comunicare.
„Toată lumea trebuie să fie pe aceeași linie și să aibă aceeași înțelegere a lucrurilor. Și dacă trebuie luate măsuri de criză, precum reduceri de salarii sau concedieri, lucrurile astea trebuie să se facă pe niște criterii extrem de bine stabilite. De cealaltă parte trebuie să înțelegem că mărirea necugetată a salariilor nu face decât să ducă într-o spirală inflaționistă, lucru care nu face bine nimănui”, subliniază acesta.