Compania Romelectro, contractor de proiecte complexe de energie din România, în calitate de antreprenor general, a câștigat licitațiile organizate de către transportatorul național de energie Transelectrica pentru modernizarea a trei stații electrice de transformare: Focșani Vest, Roman Nord și Bacău Sud, valoarea totală a acestor lucrări fiind de aproximativ 14 milioane euro.
”Proiectul stației Focșani Vest constă în modernizarea stației de 220 kV (care va mai funcționa, o perioadă, la această tensiune), prin echiparea acesteia cu instalații noi, pentru trecerea la nivelul superior de tensiune, de 400 kV. Noua stație de 400 kV va funcționa într-o schemă dezvoltată, prin racordarea la viitoarea linie de 400 kV dublu circuit Gutinaș – Smârdan și prin instalarea celei de-a doua unități de transformare 400/110 kV pentru injecție de putere în rețeaua de 110 kV”, arată Romelectro.
De asemenea, în cadrul acestui contract va fi modernizată și stația de 110 kV, prin înlocuirea instalațiilor, a echipamentelor și a sistemelor, cu menținerea schemei de funcționare curente, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Un avion Blue Air care pleca de la Cluj-Napoca la București s-a întors din zbor după ce un motor a dat semne de avarie. Pasager: S-a auzit o bubuitură puternică dinspre motor, erau scânteiA doua licitație câștigată are ca obiect modernizarea instalațiilor de 110 kV din două stații situate în partea de est a inelului de 400 kV al Sistemului Energetic Național: stația electrică de transformare Bacău Sud 400/110 kV și stația electrică de transformare Roman Nord 400/110 kV.
”Toate lucrările necesare pentru realizarea acestor proiecte se vor efectua fără afectarea de lungă durată a circuitelor și instalațiilor existente, pe baza unui program de eșalonare a execuției lucrărilor, cu asigurarea menținerii gradului de siguranță in alimentarea consumatorilor din rețeaua de distribuție”, spun oficialii Romelectro.
În urma acestor lucrări de modernizare și retehnologizare, stațiile Focșani Vest, Bacău Sud și Roman Nord vor contribui la creșterea securității Sistemului Electroenergetic Național, la întărirea rețelei energetice de transport între Dobrogea și zona Modovei (regiunea de est a țării fiind una deficitară din punct de vedere al producerii de energie electrică, principalele surse fiind amplasate în sudul și sud-estul țării) și vor contribui la alimentarea în siguranță a consumatorilor și la creșterea calității energiei electrice livrate, spun reprezentanții Romelectro.
“Ne bucurăm că, pe lângă licitații pe piețe externe, reușim să câștigăm și licitații organizate de companiile naționale. Acestea consolidează poziția Grupului Romelectro în calitate de cel mai important contractor general de proiecte energetice din România. Au început să apară proiecte energetice de dimensiuni mai mari în țara noastră”, a declarat Cristian Secoșan, director general Romelectro.
Compania Romelectro face parte din Grupul Romelectro, care mai cuprinde două firme românești. Din grup face parte Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), una dintre cele mai importante companii de consultanță și inginerie din România, și Electromontaj Carpați Sibiu, companie de construcții – montaj de instalații electrice și de automatizare, care are capabilități de execuție și inginerie.
Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator și investitor în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport și distribuție energie electrică, protecția mediului și industrie și are circa 650 de angajați.