Opinii: Eșecul alegerilor, o victorie. Dar a cui?

scris astăzi, 12:29

La 30 septembrie publicam un comentariu cu titlul „Victoria în alegeri va fi încă un eșec” și subliniam atunci că „zavera permanentă dintre grupările politice care-și împart vremelnic puterea dar și bâlbâiala unor decizii cu profund impact financiar, economic și social demonstrează o majoră ruptură societală între cei ce promit și cei cărora le este promisă o viață mai bună”. Prăpastia căscată între cetățeni și clasa politică a continuat să se adâncească și să se lărgească în ultimele trei luni până într-atât încât pare astăzi că nicio punte nu mai poate să unească cele două părți.

Mai scriam atunci că din cauza acestei prăpastii, oricare și a oricui va fi victoria în alegeri, ea va fi mai curând un eșec, încă unul. „Un eșec politic pe care politicienii nu-l presimt, or îl știu dar refuză să-l accepte”. Din păcate, realitatea s-a dovedit a fi mai crudă chiar decât ceea ce prefiguram, eșecul politicienilor prinde contur și indiferent cine clamează victoria, trăim un episod haotic ce ne îndepărtează de ordinea unei democrații funcționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Opinii: Noul Președinte: Agenda 2028-2029 și un Superpolitik CITEȘTE ȘI Opinii: Noul Președinte: Agenda 2028-2029 și un Superpolitik

Eșecul clasei politice este în plină desfășurare. Cetățenii chemați la vot s-au simțit lăsați în urmă de o clasă politică autohtonă ce arată ca o ciorbă reîncălzită în care sunt amestecate de toate, fără să se țină seama de gust, de aspect, de potrivire. Scriam în septembrie că orice partid aflat „în ciorba asta va avea victoria în alegeri, va înregistra de fapt încă un eșec”. E vorba de eșecul politicienilor de a asculta cu adevărat cetățenii și de a le deservi interesele; după o campanie electorală plină de zgomot dar nu și de conținut, marile partide și marile lor „personalități” se îneacă lamentabil la mal.

Iar eșecul unora este adesea victoria altora. Din păcate, eșecul politicienilor de a câștiga încrederea cetățenilor nu este victoria celor din urmă. Nu! Câștigă acum cei care, cu abilitate și viclenie, jucându-se cu mințile și cu inimile celor mulți și profitând de credulitatea, naivitatea, deznădejdea, disperarea sau chiar prostia noastră, se cocoață de nicăieri și de niciunde pe un podium de pe care vor a ne privi învingători. Dar asta ar fi o victorie a trecutului în care putem fi toți aruncați asupra viitorului spre care priveam cu toții cu speranțe.

Ține de fiecare om să-și limpezească mințile măcar și în al doisprezecelea ceas. Om cu om se ridică o casă, un sat, se plămădește o țară, se construiește un viitor. Votul nostru, al tuturor, e parte din această plămădire la care lucrăm împreună de 35 de ani.

 Eșecul în a alege să construim va fi încă o victorie, dar nu a acestei societăți. Și vrem asta?

Daniel Apostol este director general al Federației Patronale de Petrol și Gaze

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel apostol
opinie