Va reuși industria cripto să supraviețuiască?

scris 7 dec 2022

Prăbușirea spectaculoasă a imperiului FTX de 32 milioane de dolari al lui Sam Bankman-Fried, un copil minune, se pare că va rămâne în istorie ca una dintre cele mai importante prăbușiri financiare [2] din toate timpurile. Cu un scenariu plin de celebrități [3], politicieni, sex și droguri, viitorul pare luminos pentru producătorii de filme de lung metraj și documentare. Dar, ca să-l parafrazăm pe Mark Twain, zvonurile privind moartea industriei cripto în sine au fost mult exagerate.

Este adevărat, pierderea încrederii în "bursele" precum FTX, în esență intermediari financiari. înseamnă aproape sigur o scădere abruptă și susținută a prețurilor pentru activele suport. Vasta majoritate a tranzacțiilor Bitcoin se fac în afara blockchain, în cadrul schimburilor. Acești intermediari financiari sunt mult mai convenabili și nu irosesc nici pe departe atât de multă energie.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Epoca megaamenințărilor

Apariția burselor a fost un factor major care a alimentat creșterea prețului criptomonedelor, iar dacă autoritățile de reglementare vor interveni dur asupra acestora, prețul criptomonedelor va scădea. În consecință, prețurile Bitcoin [4] și Ethereum s-au prăbușit.

Dar o ajustare a prețurilor nu reprezintă, de una singură, sfârșitul lumii. În acest sens întrebare este dacă lobbyiștii cripto vor putea să limiteze pagubele.

Până acum, banii lor au avut multe de spus Bankman-Fried ar fi donat 40 de milioane de dolari [5] pentru a-i susține pe democrații din Statele Unite. Statele Unite, iar colegul său de la FTX, Ryan Salame, ar fi donat 23 milioane de dolari pentru republicani. O astfel de generozitate a ajutat cu siguranță să convingă autoritățile de reglementare din întreaga din lume să aștepte. Ei bine, au așteptat, iar după prăbușirea FTX, trebuie să sperăm că au văzut consecințele.

Dar care va fi concluzia lor? Cea mai probabilă cale este creșterea reglementării burselor [6] - a firmelor care ajută persoanele fizice să stocheze și să tranzacționeze criptomonede. Faptul că că un intermediar financiar de miliarde de dolari nu a fost supus la cerințele normale de păstrare a evidenței este stupefiant, indiferent de viitorul criptomonedelor.

Desigur, firmele s-ar confrunta cu costuri de conformare, dar o reglementare eficientă ar putea restabili încrederea, în beneficiul firmelor care urmăresc să opereze onest, care sunt cu siguranță majoritare.

O mai mare încredere în bursele rămase ar putea chiar să ducă la prețuri mai mari pentru criptomonede, deși ar depinde de măsura în care cerințele de reglementare vor sumbina cererea. La urma urmei, principalele tranzacții efectuate în prezent cu criptomonede ar putea fi remitențe din țările bogate către țările în curs de dezvoltare și retrageri de capital în cealalta direcție. În ambele cazuri, dorința părților de a evita controlul schimburilor și taxele implică o primă pentru anonimat.

Pe de altă parte, Vitalik Buterin, co-fondatorul platformei Ethereum blockchain și unul dintre cei mai influenți gânditori ai industriei criptografice, a susținut [7] că adevărata lecție a prăbușirii FTX este că piața trebuie să se întoarcă la rădăcinile sale descentralizate. Bursele centralizate ca FTX fac ca deținerea și tranzacționarea criptomonedelor să fie mult mai convenabile, dar cu costul deschiderii ușii către corupția managerială, la fel ca în orice firmă financiară convențională. Descentralizarea poate însemna o mai mare vulnerabilitate la atacuri, dar până în prezent cele mai mari criptomonede, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, s-au dovedit rezistente.

CITEȘTE ȘI Nu mai învinovățiți sufletul rusesc!

Problema de a avea doar burse descentralizate este că acestea sunt ineficiente în comparație cu, să zicem, Visa și Mastercard, sau cu o bancă normală din economiile avansate. Bursele centralizate, precum FTX au democratizat domeniul criptografic, permițând oamenilor obișnuiți fără abilități tehnice să investească și să efectueze tranzacții. Așa că este greu de înțeles de ce oricine care nu este implicat în evaziune fiscală sau infracțiuni ar folosi cripto în această situație, un aspect pe care l-am subliniat de mult timp [8].

Poate că autoritățile de reglementare ar trebui să împingă spre un echilibru descentralizat cerând ca bursele să cunoască identitatea celor cu care tranzacționează, inclusiv pe blockchain. Deși acest lucru poate părea neînsemnat, ar face destul de dificilă tranzacționarea pe blockchain-ul anonim în numele clienților unei burse.

Este adevărat, există alternative care implică "analiza lanțului", prin care tranzacțiile din și dinspre un portofel (cont) Bitcoin pot fi examinate algoritmic, permițând astfel ca identitatea de bază să fie dezvăluită în unele cazuri. Dar dacă toate aparența de anonimat ar fi întotdeauna eliminată, este greu de văzut cum ar putea piața cripto să concureze cu o intermediere financiară mai eficientă.

În cele din urmă, mai degrabă decât să interzică pur și simplu intermediarii cripto, multe țări ar putea încerca să interzică toate tranzacțiile cripto, așa cum a făcut China și o mână de economii în curs de dezvoltare. Realizarea ilegală de tranzacții cu Bitcoin, Ethereum și majoritatea celorlalte criptomonede nu ar opri pe toată lumea, dar cu siguranță ar constrânge sistemul. Doar pentru că China a fost printre primii, nu înseamnă că strategia este greșită, mai ales dacă se bănuiește că principalele tranzacții sunt legate de evaziune fiscală și criminalitate, asemănătoare cu bancnotele de hârtie de mare valoare, cum ar fi bancnota de 100 de dolari.

Kenneth Rogoff, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional, este profesor de economie și politici publice la Harvard.

[1] http://ednet.project-syndicate.org/cms/cms.cgi?cmsid=76633bfe479688c6616f2272c8246e5

[2] https://www.npr.org/2022/11/23/1138881426/ftx-sam-bankman-fried-bankruptcy-crypto-cryptocurrency-collapse

[3] https://sports.yahoo.com/tom-brady-steph-curry-and-others-face-a-widening-securities-investigation-over-ftx-crypto-fraud-234740557.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAACaHGS_Gdw0_P2foSobPXtknsPns8Gut6SuBr45OzgMDNZxl5lDZd22lLtviZQMoV6850ki5qvzOjOwYKY-yJx7WO0aVavl4u5DzlP8x_nbrDrbOmxjxxEspMsWpm-zOnIY1pi1RqOpG5NwetrPhOVxzYBhWXP8tRCr1uIeW6aXM

[4] https://fred.stlouisfed.org/series/CBBTCUSD

[5] https://www.opensecrets.org/news/2022/11/megadonor-no-more-sam-bankman-fried-spent-his-way-into-the-good-graces-of-washington-then-lost-it-all

[6] https://www.investopedia.com/tech/what-are-centralized-cryptocurrency-exchanges/

[7] https://cointelegraph.com/news/vitalik-buterin-offers-lessons-for-crypto-in-wake-of-the-ftx-collapse

[8] https://press.princeton.edu/books/paperback/9780691178363/the-curse-of-cash

[9] http://www.project-syndicate.org

viewscnt
Afla mai multe despre
ftx
sam bankman-fried