Războaiele izbucnesc și persistă adesea din cauza unor calcule greșite ale celor două părți în ceea ce privește puterea lor relativă. În cazul Ucrainei, Rusia a greșit grav subestimând hotărârea ucrainenilor de a lupta și eficacitatea armamentului furnizat de NATO. Cu toate acestea, Ucraina și NATO își supraestimează, de asemenea, capacitatea de a învinge Rusia pe câmpul de luptă. Rezultatul este un război de uzură, pe care fiecare parte crede că îl va câștiga, dar pe care ambele părți îl vor pierde. Ucraina ar trebui să intensifice eforturile de căutare a unei păci negociate, de tipul celei care a fost pe masă la sfârșitul lunii martie, dar pe care a abandonat-o apoi în urma dovezilor privind atrocitățile rusești în Bucea - și, poate, pe fondul schimbării percepției asupra perspectivelor sale militare.
Termenii de pace discutați la sfârșitul lunii martie solicitau neutralitatea Ucrainei, susținută de garanții de securitate și de un calendar pentru abordarea unor chestiuni litigioase, precum statutul Crimeei și al Donbasului. Negociatorii ruși și ucraineni au declarat că au existat progrese în cadrul negocierilor, la fel ca și mediatorii turci. Negocierile s-au prăbușit apoi după rapoartele de la Bucea, negociatorul ucrainean declarând că "societatea ucraineană este acum mult mai negativă cu privire la orice concept de negociere care privește Federația Rusă".
Dar argumentele pentru negocieri rămân urgente și copleșitoare. Alternativa nu este victoria Ucrainei, ci un război de uzură devastator. Pentru a ajunge la un acord, ambele părți trebuie să își recalibreze așteptările.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Când Rusia a atacat Ucraina, se aștepta în mod clar la o victorie rapidă și ușoară. Rusia a subestimat în mare măsură modernizarea armatei ucrainene în urma anilor de sprijin și pregătire militară din partea SUA, a Marii Britanii și a altor țări, începând cu 2014. Mai mult, Rusia a subestimat măsura în care tehnologia militară a NATO ar putea contracara numărul mai mare de trupe rusești. Fără îndoială, cea mai mare eroare a Rusiei a fost să presupună că ucrainenii nu vor lupta - sau poate chiar vor schimba tabăra.
Cu toate acestea, acum, Ucraina și susținătorii săi occidentali supraestimează șansele de a învinge Rusia pe câmpul de luptă. Ideea că armata rusă este pe cale să se prăbușească este o iluzie. Rusia are capacitatea militară de a distruge infrastructura ucraineană (precum liniile de cale ferată, care sunt acum atacate) și de a cuceri și menține teritoriul în regiunea Donbas și pe coasta Mării Negre. Ucrainenii luptă cu hotărâre, dar este foarte puțin probabil ca ei să poată forța o înfrângere rusă.
Nici sancțiunile financiare occidentale, care sunt mult mai puțin cuprinzătoare și eficiente decât recunosc guvernele care le-au impus, nu o pot face. Sancțiunile americane împotriva Venezuelei, Iranului, Coreei de Nord și a altora nu au schimbat politica acestor regimuri, iar sancțiunile împotriva Rusiei sunt deja departe de a fi pe măsura entuziasmului cu care au fost introduse. Excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT nu a reprezentat "opțiunea nucleară" cum au susținut mulți. Potrivit Fondului Monetar Internațional, economia Rusiei se va contracta cu aproximativ 8,5% în 2022 – o scădere mare, dar departe de a fi catastrofală.
În plus, sancțiunile au consecințe economice grave pentru Statele Unite și, mai ales, pentru Europa. Inflația din SUA este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani și este posibil să persiste din cauza trilionului de dolari în lichidități creat de Rezerva Federală în ultimii ani. În același timp, economiile americană și europeană încetinesc, poate chiar se contractă, pe măsură ce se înmulțesc întreruperile în lanțurile de aprovizionare.
Poziția politică internă a președintelui SUA, Joe Biden, este slabă și este posibil să slăbească și mai mult pe măsură ce dificultățile economice se vor accentua în lunile următoare. De asemenea, sprijinul public pentru război va scădea probabil pe măsură ce economia se va deteriora. Partidul Republican este divizat în ceea ce privește războiul, facțiunea lui Trump nefiind prea interesată să confrunte Rusia în legătură cu Ucraina. Democrații, de asemenea, vor resimți din ce în ce mai mult stagflația, care probabil va costa partidul majoritatea sa într-una sau în ambele camere ale Congresului la alegerile intermediare din noiembrie.
Consecințele economice nefaste ale războiului și ale regimului de sancțiuni vor atinge, de asemenea, proporții dezastruoase în zeci de țări în curs de dezvoltare care depind de importurile de alimente și energie. Dislocările economice din aceste țări vor duce la apeluri urgente la nivel mondial pentru a pune capăt războiului și regimului de sancțiuni.
Între timp, Ucraina continuă să sufere în mod grav în ceea ce privește numărul de morți, dislocarea și distrugerile. FMI prognozează acum o contracție de 35% a economiei ucrainene în 2022, reflectând distrugerea brutală a locuințelor, fabricilor, materialului rulant, a capacității de stocare și de transport a energiei și a altor infrastructuri vitale.
CITEȘTE ȘI Fed nu poartă în totalitate vina pentru inflațieCel mai periculos dintre toate - atât timp cât războiul continuă - riscul unei escaladări nucleare este real. Dacă forțele convenționale ale Rusiei ar fi într-adevăr împinse spre înfrângere, așa cum caută acum SUA, Rusia ar putea foarte bine să contraatace cu arme nucleare tactice. O aeronavă americană sau rusă ar putea fi doborâtă de cealaltă parte în timp ce zboară deasupra Mării Negre, ceea ce ar putea duce la un conflict militar direct. Rapoartele din mass-media, potrivit cărora SUA au forțe secrete pe teren și dezvăluirea din partea comunității de informații americane că a ajutat Ucraina să ucidă generali ruși și să scufunde nava amiral a Rusiei din Marea Neagră subliniază acest pericol.
Realitatea amenințării nucleare înseamnă că ambele părți nu ar trebui să abandoneze niciodată posibilitatea negocierilor. Aceasta este lecția centrală a crizei rachetelor din Cuba, care a avut loc acum 60 de ani. Președintele John F. Kennedy a salvat lumea atunci negociiind sfârșitul crizei - convenind că SUA nu vor mai invada niciodată Cuba și că își vor retrage rachetele din Turcia în schimbul retragerii rachetelor sovietice din Cuba. Acest lucru nu a însemnat că a cedat șantajului nuclear sovietic, ci că e a evitat cu înțelepciune Armageddonul.
Este încă posibilă o pace în Ucraina pe baza parametrilor care erau pe masă la sfârșitul lunii martie: neutralitate, garanții de securitate, un cadru pentru abordarea situației Crimeei și a Donbasului și retragerea Rusiei. Aceasta rămâne singura cale realistă și sigură pentru Ucraina, Rusia și lume. Lumea s-ar ralia unui astfel de acord și, pentru propria supraviețuire și bunăstare, la fel ar trebui să facă și Ucraina.
Jeffrey D. Sachs, profesor universitar la Universitatea Columbia, este director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă de la Universitatea Columbia și președinte al Rețelei ONU pentru soluții de dezvoltare durabilă.
Copyright: Project Syndicate, 2022.