Al 20-lea Congres național al Partidului Comunist Chinez, care i-a acordat președintelui Xi Jinping un al treilea mandat fără precedent în funcția de secretar general, a prezentat, de asemenea, o remaniere a conducerii care a înlocuit tehnocrați orientați spre piață cu loiali lui Xi [2], ceea ce a ridicat întrebări cu privire la planurile Chinei pentru economia sa șubredă. Controlul de stat excesiv, la urma urmei, este o rețetă verificată de împotmolire în capcana veniturilor medii pe care liderii chinezi au jurat de mult timp să o evite.
Ritmul amețitor al investițiilor ghidate de stat [3] în domeniul imobiliar și infrastructură - strategia de stimulare a Chinei - a generat randamente din ce în ce mai mici [4], iar încetinirea creșterii economice implică o scădere inevitabilă a prețurilor la locuințe și birouri. Acest lucru este valabil mai ales în orașele mai mici, mai sărace și mai puțin dezvoltate, care, în total, reprezintă peste 60% din PIB-ul Chinei [5]. Prețurile locuințelor în așa-numitele orașele chinezești de nivelul trei și patru au scăzut [6] cu aproximativ 15-20% în ultimii doi ani. O formă de stagnare financiară susținută este foarte probabilă. Dar chiar dacă nu va arăta chiar ca o criza bancară de tip occidental, scăderea concomitentă a creditării va inhiba creșterea economică.
Sectorul imobiliar constituie o parte atât de mare din economia Chinei, încât o încetinire susținută ar putea provoca o stagnare de ani de zile, asemănătoare cu deceniile pierdute de Japonia începând cu 1990. Luând în calcul cererea directă și indirectă, cererea reală imobiliară reprezintă [6] aproximativ 23% dinPIB și 26% din cererea finală (această din urmă cifră include conținutul net importat).
Înainte de ultimii doi ani, creșterea spectaculoasă a prețurilor locuințelor a fost susținută [7] de creșterea ultra-rapidă a veniturilor, iar așteptările de creștere viitoare au împins prețurile tot mai sus. În cazul în care creșterea veniturilor stagnează, prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale și comerciale din China s-ar putea prăbuși ca un castel de cărți de joc, ducând la prăbușirea băncilor și a guvernelor care au creditat puternic sectorul.
CITEȘTE ȘI Criza stagflaționistă a datoriilor este aiciMulte voci - în special în mass-media - par să creadă că recentă prăbușire a sectorului imobiliar din China, inclusiv spectaculosul default [8] al dezvoltatorului imobiliar Evergrande, poate fi atribuită eforturilor guvernului de a lua măsuri drastice [9] împotriva creditării excesive. Dar ar fi mai corect să să spunem că, în general, politicile guvernamentale au sprijinit prețurile locuințelor - de exemplu, prin limitarea capacității cetățenilor de a investi în alte active. Prețurile imobilelor scad pur și simplu pentru că decenii de supraconstrucție au făcut ca oferta să depășească cererea în multe zone.
Creșterea economică a Chinei a încetinit [10] de ani de zile, dar recent declinul s-a accentuat. Având în vedere probleme externe și interne cu care se confruntă China, prognoza Fondului Monetar Internațional [11] potrivit căreia economia ar urma să crească cu 4,4 % în 2023, după o creștere preconizată de 3,2 % în acest an, pare optimistă. Strategia guvernului de a lua măsuri drastice împotriva companiilor de tehnologie și a antreprenorilor din domeniul educației, în timp ce sprijină proiectele de investiții sponsorizate de stat pare mai degrabă un instrument de control decât o strategie economică înțeleaptă care ar putea ajuta Chinasă devină o economie cu venituri ridicate.
În plus, faptul că strategia de creștere a Chinei se dovedește mai puțin eficientă înseamnă că aceasta trebuie să investească sume mai mari pentru a atinge aceeași rată de creștere a PIB-ului pe cap de locuitor. Scăderea randamentelor din sectorul imobiliar și a investițiilor în infrastructură se numără printre principalii factori care au dus la prăbușirea productivității chineze [12], în special începând cu 2014.
Problemele actuale ale Chinei scăderea randamentelor Uniunii Sovietice [13] ala investițiile sale în oțelării și căi ferate și de construcția de "poduri spre nicăieri [14]" a Japoniei la sfârșitul anilor 1980 și în anii 1990. După decenii de construcție de imobile în ritm amețitor, absorbind materii prime din întreaga lume, China se confruntă cu un stoc de locuințe și de proprietăți imobiliare comerciale similar cu cele ale unor țări mult mai bogate, precum Germania și Franța.
China poate evita unele dintre problemele îndelungate pe care le provoacă defaulturile în Vest (și a căror rezolvare poate dura ani de zile), datorită controlului strâns al guvernului asupra sistemului juridic. Guvernul controlează informațiile cheie și pare să trateze datele privind ratele de neocupare a locuințelor [15] - care ar putea face lumină în ceea ce privește gradul de supraconstrucție - ca pe un secret de stat. Dar amploarea problemei este atât de mare încât încât nici măcar guvernul chinez nu-i poate ascunde efectele, chiar dacă va încerca, fără îndoială.
CITEȘTE ȘI Războiul comercial al lui Biden împotriva lui însușiChina și economia globală par să se afle într-un punct de cotitură. Tensiunile politice crescute, împreună cu deglobalizarea, par pe cale să încetinească productivitatea și să crească inflația pe termen lung la nivel mondial.
Indicatorii anticipativi ai ratelor reale ale dobânzilor pe termen lung au explodat, în timp ce creșterea uimitoare a dolarului american continuă să expună fragilitățile financiare. Având în vedere că Europa se îndreaptă spre o recesiune profundă, și că Statele Unite par să se îndrepte și ele spre o recesiune, China nu poate conta pe faptul că va ieși prin exporturi din situația sa de criză imobiliară.
Este în interesul întregii lumi ca China să găsească o soluție la problemele de supraconstrucție din sectorul său imobiliar și să evite o perioadă prelungită de timpde instabilitate economică. În urmă cu mai bine de doi ani, într-un moment în care consensul în cercurile academice și politice era economia Chinei ar putea depăși cu ușurință moștenirea negativă a construcțiilor excesive, am sugerat că țara a atins probabil "vârful de locuințe [16]". Astăzi, când guvernul chinez este și mai puțin înclinat să adopte reforme orientate spre piață,o aterizare lină pare mai puțin probabilă ca niciodată.
Kenneth Rogoff este fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional și profesor de economie și politici publice la Harvard
Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org [17]
Linkuri:
------
[1]
http://ednet.project-syndicate.org/cms/cms.cgi?cmsid=76633bfe479688c6616f2272c8246e5
[2]
https://www.project-syndicate.org/commentary/xi-jinping-china-economy-rotting-from-the-head-by-daron-acemoglu-2022-10
[3]
https://www.cnbc.com/2022/08/26/china-pumping-billions-to-infrastructure-but-commodity-markets-muted.html
[4]
https://www.cnbc.com/2022/09/13/housing-might-be-struggling-in-china-but-theres-green-shoots-in-commercial-property.html
[5] https://cepr.org/voxeu/columns/tale-tier-3-cities-china
[6] https://www.nber.org/papers/w30519
[7] https://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/685953
[8] https://www.bbc.com/news/business-58579833
[9]
https://www.wsj.com/articles/chinas-economy-grew-3-9-in-the-third-quarter-11666576957
[10] https://www.lowyinstitute.org/publications/revising-down-rise-china
[11]
https://www.reuters.com/breakingviews/chinas-growth-path-will-be-felt-around-world-2022-10-14/
[12]
https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2021/06/the-future-of-china-dollar-huang-yao.htm
[13] https://content.csbs.utah.edu/~mli/Economics%207004/Allen-103.pdf
[14] https://www.ft.com/content/e4044976-1812-11ea-9ee4-11f260415385
[15]
https://www.reuters.com/markets/asia/china-property-think-tank-apologises-high-vacancy-rate-report-2022-08-11/
[16] https://www.nber.org/papers/w27697
[17] http://www.project-syndicate.org