Cele mai recente date ale Biroului de Analiză Economică (BEA) arată că economia SUA a înregistrat două trimestre consecutive de evoluție negativă a PIB-ului real (ajustat la inflație). Acest lucru este în concordanță cu o definiție populară a recesiunii. Însă economiștii au remarcat că orice declarare oficială a unei recesiuni în SUA trebuie să vină mai degrabă de la Biroul Național de Cercetări Economice (NBER), care evaluează cu atenție diverși indicatori macroeconomici lunari observați pe perioade lungi.
Având în vedere intensitatea acestei dezbateri în mass-media, s-ar putea crede că evaluările populare și cele oficiale se contrazic deseori între ele. Dar nu este așa. Din 1948 și până în prezent, datele BEA privind PIB-ul real relevă zece perioade cu două sau mai multe trimestre consecutive de creștere negativă - în 1949, 1954, 1958, 1970, 1975, 1980, 1982, 1991, 2009 și 2020 - toate acestea corespunzând cu declararea eventuală a unei recesiuni de către NBER.
Cu alte cuvinte, metrica "două trimestre consecutive" nu a avut niciun fals pozitiv din 1948 încoace. Dacă luăm verdictul final al NBER drept adevăr, trebuie să acceptăm, de asemenea, că două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului real au prezis în mod constant o recesiune în ultimii 74 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu siguranță, au existat câteva cazuri din 1948 încoace în care NBER a declarat o recesiune fără o scădere asociată de două trimestre a PIB-ului real: anume, recesiunile ușoare din 1960-61 și 2001. În aceste cazuri, absența a două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului nu a garantat absența unei recesiuni. Dar, desigur, acest aspect nu este relevant pentru anul 2022.
Revenind la perioada anterioară anului 1948, a existat un fals pozitiv în 1947, când trimestrele consecutive de scădere a PIB-ului nu au dus la declararea unei recesiuni de către NBER. Dar, în acest caz, NBER a ținut cont, probabil (și în mod rezonabil), de faptul că reducerea PIB-ului în 1946-1947 a fost determinată de demobilizarea din al Doilea Război Mondial. Acesta a recunoscut că, odată cu eliberarea resurselor economice datorată reducerii cheltuielilor militare, economia funcționa bine în ciuda scăderii PIB-ului real. În orice caz, această considerație nu se aplică nici în 2022.
Analiza ciclului de afaceri a NBER merge dincolo de PIB-ul real pentru a lua în considerare datele lunare privind venitul personal, ocuparea forței de muncă, cheltuielile de consum, vânzările cu ridicata și cu amănuntul și producția industrială. Dar, deși beneficiile considerării datelor lunare sunt clare, nu este evident că această serie de variabile este altfel superioară PIB-ului, care este deja o măsură economică largă care ponderează sectoarele în funcție de contribuțiile lor la producție și la generarea de venituri.
Prin analogie, modelul de calcul GDPNow al Rezervei Federale din Atlanta iau în considerare o gamă largă de date de înaltă frecvență, dar numai în măsura în care acestea contribuie la prognozarea (sau "nowcasting") PIB-ului real. Prin urmare, o bună strategie de cercetare a ciclurilor economice este să se concentreze asupra mărimii și duratei mișcărilor PIB-ului real în sine, așa cum face economistul James D. Hamilton în indicele său Econbrowser Recession Indicator Index. În orice caz, inferențele despre recesiuni din datele PIB sunt similare celor prezentate de NBER.
CITEȘTE ȘI Cum va fi până la urmă reglementată piața criptomonedelor?Un argument care a apărut în dezbaterea actuală este acela că cifrele PIB-ului SUA pentru primele două trimestre ale anului 2022 ar putea fi în cele din urmă revizuite în sus, până la punctul în care nu vor mai prezenta două scăderi consecutive. (Calculele mele de mai sus se bazează pe cele mai recente date revizuite disponibile privind PIB-ul real). Astfel de revizuiri sunt posibile, desigur; dar sunt imprevizibile.
Dintre toate revizuirile datelor privind PIB-ul din 1965 (disponibile de la Banca Rezervei Federale din Philadelphia), singura dată când a fost modificat unul dintre cele zece cazuri menționate mai sus (de scăderi ale PIB-ului pentru două trimestre) a fost în 1980. Deoarece datele inițiale pentru al treilea trimestru din 1980 nu au indicat o scădere a PIB-ului, acest caz nu ar fi fost clasificat ca o scădere a PIB-ului pe două trimestre pe baza datelor inițiale. Dar această modificare nu ar schimba cu nimic concluzia că a existat o scădere a PIB-ului în două trimestre.
Un alt argument, oferit de secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, este că piața puternică a muncii din SUA împiedică NBER să numească actuala scădere ca fiind o recesiune. Dar, deși este adevărat că ocuparea forței de muncă este una dintre seriile de date pe care le consultă NBER, nu există niciun motiv să credem că această variabilă - chiar dacă rămâne puternică - va determina de una singură calificarea finală a unei recesiuni. Deși ocuparea forței de muncă scade, de obicei, în timpul unei recesiuni, au existat mai multe cazuri în care ocuparea forței de muncă a crescut sau a rămas aproximativ stabilă mult după începerea unei recesiuni desemnate de NBER: din decembrie 2007 până în martie 2008; din ianuarie până în aprilie 1980; din noiembrie 1973 până în octombrie 1974; și din decembrie 1969 până în aprilie 1970.
Un avantaj clar al măsurii pe două trimestre consecutive este acela că metoda este rapidă și nu necesită așteptarea anunțului NBER privind începutul recesiunii.
De la înființarea Comitetului de datare a ciclului economic al NBER în 1978, decalajul dintre începutul recesiunii (așa cum a fost evaluat în cele din urmă de NBER) și anunțarea începutului recesiunii a fost în medie de șapte luni. Această întârziere ar putea fi atrăgătoare pentru administrația președintelui american Joe Biden, dacă se prelungește dincolo de alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, dar în rest este neatractivă.
Concluzia este că, odată cu anunțul din 28 iulie privind scăderea PIB-ului pe două trimestre, putem fi foarte siguri că economia SUA a intrat în recesiune la începutul anului 2022.
Robert J. Barro, profesor de economie la Universitatea Harvard, este profesor asociat la American Enterprise Institute și cercetător asociat la National Bureau of Economic Research.
Drepturi de autor: Project Syndicate, 2022.