Compania IT Yahoo a construit în secret, anul trecut, un program care verifică toate emailurile primite de clienții săi pentru a identifica informații cerute de oficiali din serviciile americane de informații, au declarat surse apropiate dosarului, citate de Reuters.
Grupul a scanat sute de milioane de conturi de Yahoo Mail, la cererea Agenției Naționale de Securitate (NSA) sau a FBI, au declarat doi foști angajați și o a treia persoană implicate în evenimente, arată news.ro.
NSA înaintează de regulă cererile pentru supraveghere internă prin intermediul FBI, deci este greu de aflat ce agenție a vrut informațiile.
Compania a respectat o directivă clasificată a Guvernului american, trimisă echipei de consilieri legali ai Yahoo.
CITEȘTE ȘI Recomandări Bitdefender pentru clienții Yahoo: Schimbați parola și utilizați metode de autentificare în mai mulți pașiMai mulți experți în supraveghere au declarat că este primul caz în care se află că o companie americană de IT este de acord să își spioneze clienții la cererea unei agenții de spionaj, verificând toate mailurile în timp real. De regulă, sunt analizate mesajele stocate sau este scanat un număr mic de conturi în timp real.
Nu este clar deocamdată ce informații au vrut să afle serviciile de spionaj, ci doar că au vrut ca Yahoo să caute un anumit set de caractere. Acest lucru poate însemna o frază într-un atașament sau un mesaj, au explicat sursele sub acoperirea anonimatului.
Potrivit unor foști angajați, decizia directorului general al Yahoo, Marissa Mayer, de a respecta Directiva i-a nemulțumit pe o parte dintre directorii companii. Această hotărâre l-ar fi determinat, de altfel, pe directorul pentru securitatea informațiilor, Alex Stamos, să își dea demisia în iunie 2015.
Reuters nu a putut confirma că și alți furnizori de servicii de email au primit cereri similare.
„Yahoo este o companie care respectă legea și aplică legile din Statele Unite”, a anunțat compania pentru Reuters.
În baza legislației americane, agențiile de informații pot cere companiilor de telefonie sau de internet să transmită date ale clienților pentru a ajuta la strângerea de informații externe, în diferite scopuri, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului.
Luna trecută, Yahoo a anunțat că au fost furate în urmă cu doi ani datele personale ale cel puțin 500 de milioane de utilizatori în timpul unui masiv atac cibernetic, care a fost executat de hackeri sponsorizați de un stat.