"Vulturul" magnat american Paul Singer a căzut sub 20% din acțiuni la Fondul Proprietatea. De ce vinde

"Vulturul" magnat american Paul Singer a căzut sub 20% din acțiuni la Fondul Proprietatea. De ce vinde
scris 25 mai 2017

Manchester Securities Corp și Beresford Energy Corporation, companii prin intermediul cărora grupul Elliott Management al miliardarului american Paul Singer concentra la începutul anului circa 21% din acțiunile Fondului Proprietatea, fiind astfel cel mai mare acționar al FP, au căzut la o participație de sub 20%, după ce în ultimele luni au vândut, etapizat, pachete de acțiuni, la bursa din Londra.

Cele două companii cumulează astăzi 17,5% din capitalul social al Fondului și 19,8% din totalul drepturilor de vot.

Urmărește-ne și pe Google News

Manchester Securities Corp., firma prin care, alături de Beresford Energy, Elliott realizează plasamentele pe piața românească, a reluat astfel în aceste zile vânzările, după ce și în luna februarie inițiase un exit parțial. Cea mai importantă tranzacție recentă pe bursa de la București s-a ridicat la 35,00 milioane acțiuni, pentru care grupul american a încasat 31,87 milioane de lei.

EXCLUSIV Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Lichiditatea pe bursa de gaze a crescut. Piața a fost mișcată în sus de un producător de îngrășăminte chimice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Lichiditatea pe bursa de gaze a crescut. Piața a fost mișcată în sus de un producător de îngrășăminte chimice

De la începutul anului, vehiculele investiționale ale lui Singer – care și-a câștigat reputația de „vultur” în piețele financiare internaționale pentru câștigurile obținute din preluarea și valorificarea creditului deteriorat – au vândut aproximativ 455 milioane acțiuni FP, reprezentând 4,51% din totalul titlurilor, pentru care au încasat aproape 425 milioane lei (aproximativ 105 milioane dolari).

De ce vinde Singer și care au fost cele mai mari tranzacții

Vânzările din februarie s-au ridicat la aproximativ 111 milioane acțiuni, în cea mai mare parte realizate pe Specialized Market Fund de la Londra, încasările ridicându-se la aproape 24 milioane dolari. Sunt lichidări parțiale ale unor dețineri de peste 5 ani ale lui Elliott și pentru care, având în vedere prețurile din perioada de intrare, Singer marchează un profit de cel puțin 100%.

Magnatul american s-a arătat în mai multe rânduri pesimist față de sustenabilitatea actualului trend crescător al burselor lumii și în mai multe rânduri el și-a exprimat părerea că o nouă criză financiară este la orizont. Opacitatea bilanțurilor bancare și o politică monetară mult prea relaxată sunt printre elementele care i-au dat lui Singer o nervozitate față de deținerile sale.

Cea mai mare vânzare la FP pe piața locală de capital, Manchester Securities a efectuat-o prin oferta publică de răscumpărare din martie, când la BVB a vândut 78,92 milioane acțiuni ale Fondului pentru suma de 71,82 milioane lei. La Londra, cel mai mare schimb a fost cu 2,85 milioane GDR-uri, echivalentul a 142,50 milioane acțiuni, suma obținută fiind de 30,65 milioane dolari.

După o pauză în timpul ofertei publice și către AGA de bilanț, Elliott a reluat vânzările. La BVB, în această primăvară, acționarul a înstrăinat peste 112 milioane titluri FP pentru care a încasat peste 101 milioane lei. Chiar și după vânzările din ultimele 3 luni, grupul Elliott rămâne cel mai mare investitor nerezident de la bursa românească, participația sa la FP ridicându-se, la ultimul preț de piață de 0,9120 lei/acțiune a titlurilor Fondului, la 1,52 miliarde lei (375 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
paul singer
elliott management
bvb
bursa