Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație sunt pregătite să fie impozitate cu 3% dacă depășesc valoarea de 100.000 de euro, același impozit fiind pregătit să fie introdus și pentru veniturile realizate de către proprietarii imobilelor naționalizate la prima tranzacționare a acțiunile emise de Fondul Proprietatea și pe care le-au primit în schimbul acestor imobile. Guvernul a pregătit introducerea acestei limite valorice peste care va fi aplicat impozitul de 3% într-un draft de modificare a Codului Fiscal, aflat în discuție și obținut de Profit.ro din surse guvenamentale.
Înainte de a fi prezentate aici, informațiile au fost anunțate cu mult înainte pe Profit Insider
Un impozit de 3% este pregătit și pentru veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea de către moștenitorii titlurilor de conversie sau ai acțiunilor.
În urmă cu patru ani, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pentru o lege care stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau pe care le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor, sau acțiuni la Fondul Proprietatea.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul amână din nou termenul pentru adoptarea euroAstăzi, la capitolul "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" din Codul Fiscal este stabilit că sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație sunt venituri neimpozabile. Acum, însă, Guvernul vrea să decidă că acestea sunt neimpozabile în limita sumei de 100.000 de euro. Peste această limită, moștenirile sau donațiile respective vor fi impozitate, ca venit, cu o cotă de 3%.
De asemenea, tot cu 3% vor fi impozitate, conform draftului, veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acțiuni, precum și veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea de către moștenitorii titlurilor de conversie sau ai acțiunilor dobândite înainte de prima tranzacționare.
Același impozit va fi aplicat și pentru veniturile aferente titlurilor de plată pentru imobile naționalizate.
Astăzi, în Codul Fiscal este stabilit că aceste venituri nu sunt impozabile.