Lockdown-ul impus de Austria, începând de luni, are și rațiuni economice, autoritățile sperând ca măsurile să reducă infectările cu Covid-19 și astfel să permită redeschiderea târgurilor de Crăciun și a pârtiilor de schi, a explicat ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, la Ora de Profit.ro.
Emisiunea Ora de Profit.ro este difuzată în fiecare duminică, de la ora 12, la Prima TV
La acest moment, târgurile de Crăciun sunt deschise în Austria, dar începând de luni se intră într-un lockdown general, inclusiv pentru persoanele vaccinate, urmând ca vaccinul anti-COVID să devină, din februarie, obligatoriu pentru adulți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ținând cont de măsurile care vor intra în vigoare, ambasadorul României adresează un apel românilor care solicită servicii consulare, să le programeze din timp și să respecte aceste măsuri.
Emil Hurezeanu a amintit că Austria este o țară turistică în toate anotimpurile anului, iar la acest moment miza economică ține de sporturile de iarnă. Din acest motiv, autoritățile austriece introduc acum măsuri cu o valabilitate de 10 până la 20 de zile, în așa fel încât înainte de Crăciun să fie redeschise din nou pârtiile de schi, dar și târgurile de Crăciun.
”Intenția este ca în 17 decembrie, deci cu o săptămână înainte de Crăciun, lucrurile, situația să arate mai bine, în așa fel încât țara să își deschidă iarăși târgurile de Crăciun, hotelurile”, a afirmat Emil Hurezeanu.
Acesta a arătat că statul austriac este unul reactiv și se gândește și la cei care sunt afectați de măsurile restrictive, astfel că întreprinzătorii care pierd mai mult de 40% din cifra de afaceri au dreptul la o despăgubire importantă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) avertizează la Ora de Profit.ro: Sfătuim consumatorii să-și citească singuri contoarele, altfel pot veni facturi uriașe. Peste 12.000 reclamațiiÎn contextul lockdown-ului din Austria, ambasadorul a făcut apel la românii care au nevoie de servicii consulare, mai ales în vederea venirii în țară de sărbători, să se programeze din timp pentru a le fi oferite aceste servicii.
”Românii vor fi îngrijorați în preajma sărbătorilor, când vor să se întoarcă acasă, de faptul că activitățile consulare se pot restrânge, pentru că dacă se aplică regulile țării în care funcționăm, chiar dacă consulatul și ambasada sunt teritoriile țării noastre, va trebui să aplicăm măsurile ambientale ale statului care ne găzduiește și atunci accesul în condițiile cunoscute - vaccinare plus test PCR, nu mai mult de 25 de persoane ș.a.m.d. - mai ales când e vorba de consulate, o să fie foarte îngreunat, oamenii o să fie probabil nemulțumiți. Fac apel la toți acești oameni, concetățenii noștri, compatrioții noștri care vor să facă apel la servicii consulare în perioada următoare, până la Crăciun, să se programeze și să respecte indicațiile și să înțeleagă că dacă sunt restricții și măsuri restrictive, deci nu sunt impuse de noi, suntem obligați să le să le aplicăm la rândul nostru”, a transmis Emil Hurezeanu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Ora de Profit.ro - Ultimele anunțuri pentru școala de mâine. La evaluare să nu fie fratele sau părinții. Nici eu nu eram pregătit pentru online. Mască cu excepții. Mesaj pentru părintele/ elevul speriatDiplomatul român a adăugat că, în Austria, comunitatea românească, cu circa 140.000 de români bine intergrați, este a doua cea mai mare dintr-o țară UE, după cea germană, de 300.000 de persoane. În ce privește condițiile de muncă ale angajaților români, inclusiv pentru lucrători sezonieri, Emil Hurezeanu, anterior ambasador în Germania, a arătat că autoritățile din aceste state, în colaborare cu autoritățile române, au luat măsuri și au în vedere și altele pentru respectarea dtrepturilor acestor angajați.
”Eu îmi amintesc foarte bine că am traversat perioada foarte critică a problemelor pe care le-au avut angajații români din Germania, fie ei sezonieri, care munceau în fermele agricole, la sparanghel, și au putut părăsi România în condiții critice, de carantină totală, fie angajații din abatoare. Între timp multe din problemele structurale care au fost descoperite în acea criză au fost rezolvate.
De exemplu, muncitorii români din abatoare nu mai au intermediar, locuiesc în condiții mai normale. Există posibilitatea, și datorită eforturilor autorităților române, asta și în Austria, nu mai în Germania, și persoanele care lucrează sezonier pe o perioadă limitată în agricultură, de exemplu în Germania, sau femeile care îngrijesc vâstnici aici în Austria - majoritatea vârstnicilor austrieci au nevoie de ajutor la domiciliu, cei mai mulți din cei care îi ajută vin din vestul României - oamenii aceștia lucrează, vin, pleacă sezonier, pur și simplu, dar ar avea dreptul la asigurări sociale și la venituri mai previzibile.
Autoritățile austriece și germane au tras concluzii după aceste episoade nefericite, să sperăm că nu se vor repeta și vor avea mai multă grijă”, a afirmat Emil Hurezeanu, care a subliniat că românii care muncesc în alte state UE sunt europeni, nu migranți.