Zlotul polonez s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii peste 12 ani, pe fondul deprecierii monedelor din Europa Centrală, din cauza temerilor investitorilor privind creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și a presiunilor provocate de aprecierea dolarului, transmite Reuters.
Vineri dimineață, zlotul s-a depreciat cu 0,4% față de euro, atingând cel mai scăzut nivel din martie 2009, în timp ce forintul ungar și coroana cehă s-au depreciat fiecare cu 0,6%, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Europa Centrală se confruntă cu o creștere masivă a cazurilor de COVID-19 și încearcă să majoreze numărul persoanelor vaccinate.
Joi, guvernele din Cehia și Slovacia au anunțat restricții mai dure pentru nevaccinați, în timp ce Austria este prima țară din Uniunea Europeană care va reimpune un lockdown total, începând de luni, pentru întreaga populație, și va introduce vaccinarea obligatorie de la 1 februarie 2022, în fața resurgenței epidemiei de COVID-19.
Ungaria a raportat vineri 11.289 de noi cazuri de infecții COVID-19, cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei.
"Există o creștere semnificativă a aversiunii față de risc pe plan global, legată de impunerea de restricții în mai multe țări europene", a apreciat Mateusz Sutowicz, analist la Bank Millennium.
Dolarul s-a apreciat pentru a patra săptămână consecutiv, ceea ce afectează moneda euro și reduce apetitul de risc. După câștigurile din ultimele săptămâni, monedele din Europa Centrală se depreciază din nou.
"Este din nou un mix de creștere a cazurilor de COVID-19 și de apreciere a dolarului", a spus un trader din Praga.
În Ungaria, forintul a ajuns aproape de cel mai redus nivel față de euro din ultimele opt lui.
Acțiunile companiei energetice ungare MOL au scăzut vineri cu 2,22%, după ce premierul Viktor Orban a anunțat că în februarie Ungaria va revizui și posibil va extinde cu trei luni plafonul impus pentru prețurile combustibililor.
În perioada 15 noiembrie - 15 februarie, prețurile la benzină și motorină nu pot depăși 480 forinți (1,30 euro sau 1,54 dolari) pe litru la benzinării, sub prețurile actuale, de peste 500 forinți, anunțase recent Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
"Sperăm că această măsură va ajuta economia și ar putea de asemenea contribui la reducerea inflației", a declarat Gergely Gulyas, reiterând că Ungaria va continua cu înghețarea prețurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul creșterii facturilor la energie în Europa.
Datele publicate săptămâna trecută arată că rata anuală a inflației în Ungaria a urcat la 6,5% în octombrie, peste estimări, după o creștere de 30,7% a prețurilor la combustibili, care le-a dus peste nivelul psihologic de 500 forinți pe litru.