Profit.ro a premiat, în cadrul Galei Povești cu Profit... made în România, transmisă în direct și de postul de televiziune PROFIT NEWS TV, manageri de top și companii românești de succes, care au dezvoltat branduri autohtone și au reușit să se impună pe piețe. De asemenea, a fost continuat demersul Profit.ro de a premia tineri cu rezultate deosebite în concursuri naționale și internaționale, fiind acordate și o serie de premii speciale.
La Gală a fost prezent și marele actor Horațiu Mălăele, care a încântat audiența cu un show magistral.
Înregistrarea VIDEO a Galei poate fi văzută AICI
La Gală au fost prezenți peste 400 de oameni de afaceri, cititori, colaboratori și parteneri.
Festivitatea de premiere a fost organizată cu sprijinul Alpha Bank, Avène Eau Thermale, Banca Transilvania, Cris-Tim, Cris-Tim Lactate, Exim Banca Românească, Florăria Amazon, First Bank, Garanti Bank, Kaufland, MagnaPharm, Nordis Group, Nova Power and Gas, OMV Petrom, Philip Morris România, ROCA Industry, Therme București, Tinmar Energy, Transgaz, Un Vin Pe Zi, World Class România, Xpert Beauty, XTB
Therme București, cel mai mare centru de relaxare și wellness din Europa, care susține și celebrează excelența în toate formele sale, a oferit premianților o vacanță exotică timp de o zi, cu acces la toate facilitățile și activitățile din cadrul centrului.
"Bună seara. Vă spun și eu bun venit la Gală și vă mulțumesc în numele redacției că ne sunteți alături astăzi, la fel cum ne-ați fost alături, ca cititori sau ca parteneri, în cei opt ani în care am construit proiectul Profit.ro.
La început, acum opt ani, ne-am reunit mai mulți jurnaliști care adunasem ceva experiență în domeniul economic al presei. Ne cunoșteam toți, eram și prieteni, chiar dacă scriam atunci la publicații sau agenții de presă diferite.
Și ne-am înțeles foarte ușor asupra a ceea ce ar trebui să facem. Ne-am gândit că, într-o presă care începea să vireze vizibil către senzaționalul facil și abordarea superficială, ar fi fain să mai dăm noi o șansă jurnalismului, rigorii și acurateții. Să căutăm informațiile noi și
relevante, să le contextualizăm. Să păstrăm în mijlocul abordării mediul de afaceri, cu antreprenorii, angajații, companiile și managerii care îl dezvoltă.
De atunci am crescut, am lansat și proiecte noi, cum este televiziunea de business Profit.ro, care are acum și ea o echipă ce se dezvoltă alături de noi. Și transmite, de altfel, și această Gală.
În fiecare an avem evenimente, transformări și proiecte noi, dar ceva este constant. Către sfârșitul anului trebuie să sărbătorim. Împreună cu dumneavoastră, antreprenori și manageri despre care, de obicei, doar scriem.
Tradiția Galelor Povești cu Profit spune că Profit.ro premiază manageri și antreprenori extraordinari din România. Selectați NU după dimensiunea averii sau a cifrei de afaceri. Ci care ne-au impresionat prin idei și proiecte inovatoare, cu care au rezolvat probleme și nevoi în societate, prin felul în care au intuit potențial în piețe, prin tranzacții remarcabile, prin creșteri și extinderi spectaculoase, prin soluții de adaptare sau reinventare a business-ului, prin investiții inspirate, prin implicare cu efecte vizibile în viața comunității.
Premiem prezentul, dar mai ales viitorul. De aceea, un premiu special va merge și anul acesta, ca în fiecare an, către tineri. Către copii. Copii extraordinari, care te fac să te dai un pas înapoi cu uimire și admirație pentru performanțele lor", a fost mesajul transmis de Oana Osman, redactor-șef Profit.ro.
Gala a fost moderată de Andreea Berecleanu și Marius Saizu
Premiile au fost acordate pentru
Lucian Baltaru, cofondator și CEO Sameday - Premiul “Curierul Balcanilor”
Compania co-fondată de premiant a apărut în 2007, ca o afacere de nișă. „Inițial, ne-am propus să facem livrările în aceeași zi. Ulterior, am văzut că piața era prea mică“, povestește antreprenorul. Primele încercări în antreprenoriat le-a avut mult mai devreme, la 18 ani, cu o firmă de taximetrie, în Bacău. A început cu o mașină și a ajuns la șapte taximetre.
A vândut apoi totul și s-a gândit să treacă la TIR-uri, idee la care a renunțat și, în 2006, s-a angajat la compania de curierat „Alo Curier”, unde l-a cunoscut pe Octavian Bădescu, pe atunci director al acesteia. Amândoi au plecat un an mai târziu pentru a înființa împreună propria firmă. Așa a apărut un proiect antreprenorial ce viza livrările foarte urgente, în aceeași zi, societate în care premiantul de azi deținea 30% din acțiuni.
Zece ani mai târziu, perioadă în care afacerile au crescut de la sub 200.000 lei, la peste 40 milioane de lei, partenerul cu care a pornit la drum a decis să se retragă, iar pachetul său de acțiuni a fost preluat de sud-africanii de la Naspers, acționarul majoritar al eMAG. O decizie prin care retailerul online viza să-și optimizeze transportul comenzilor, mai ales în perioade aglomerate, de Black Friday.
În acest moment, compania are o flotă de circa 3.000 de autoturisme, dar pe viitor își propune ca livrările să fie făcute cu mașini electrice.
Cu banii de la Nasper, peste 100 milioane de euro în ultimii ani, co-fondatorul rămas manager a susținut investiții în dezvoltarea aplicațiilor interne, automatizarea depozitelor și a fluxurilor logistice, extinderea operațiunilor în Ungaria și Bulgaria, creșterea rețelei de easybox-uri la 5.000 de puncte și a flotei auto electrice. Valoarea investițiilor companiei a depășit anul trecut 150 milioane de lei doar în România.
“Viziunea mea pe termen lung este să fim prezenți în toate țările din Balcani și să oferim același serviciu de curierat în fiecare țară și transfrontalier. Vreau ca un client să poată livra din Budapesta în Sofia ca și cum ar livra un client local de la București la Craiova. Vrem o piață fără granițe în zona Balcanilor, vrem să fim un activator pentru comerțul online. Vrem ca un producător de ulei din Grecia să-și listeze producția, fără a fi necesar stoc în fiecare țară, și să se adreseze astfel unei populații de 40 milioane de locuitori, în loc de 10 milioane cât are Grecia, vânzând restul producției unor intermediari care ar crește prețul de 2-3 ori.”, spune premiantul.
Pentru ridicarea unei companii de la zero către statutul de lider zonal și pentru viziunea unei extinderi care crește potențialul comercial al unei întregi regiuni, Profit.ro oferă premiul “Curierul Balcanilor” domnului Lucian Baltaru, CEO, co-fondator și acționar Sameday
Mihaela Bîciu, CEO Investimental - Premiul “Puterea unui nou început în piața de capital”, înmânat de Ionuț Bindea, CEO, Roca Industry
Își începea cariera în 1997 ca analist financiar și ajungea după doar 4 ani, dar urcând treptele cu multă muncă și o educație solidă dobândită inclusiv în Statele Unite, la vârful celei mai importante companii de brokeraj din România. Pe care a condus-o neîntrerupt peste 20 de ani, ajungând unul dintre cei mai experimentați executivi bursieri din țară.
A reușit să crească profesional odată cu piața locală de capital, iar vasta experiență acumulată în timp, etica de muncă impecabilă de-a lungul tuturor acestor ani și dorința de a crea un model de business competitiv pentru traderi au făcut-o să devină cel mai longeviv director general de pe piața românească de capital.
„Fii onestă, fii punctuală, tratează oamenii cu respect. Etica unui business e la fel de importantă precum legalitatea sa. Caută să ai în preajmă oameni inteligenți cu care ai în comun și valori și obiective. Nu îți va fi bine dacă vei vrea să fii mereu perfectă. Și nu uita că întotdeauna ai de ales”, își divulgă principiile succesului premianta.
Spune de asemenea că, dacă ar fi fost vreo situație în care să fi fost catalogată în mod preconceput ca o persoană mai slabă profesional întrucât este femeie, ar fi transformat acest lucru într-o oportunitate, întrucât i-ar fi fost mult mai ușor să depășească orice așteptare.
De curând, după două decenii și jumătate în care a condus impecabil un business de succes, a hotărât că este vremea unei schimbări. Cu o investiție greenfield, construită de la zero, a lansat un nou broker pe piața de capital din România, după foarte mulți ani în care piața nu a mai cunoscut nicio nouă intrare. Obiectivul: crearea unui jucător solid, care ulterior să devină lider al pieței de profil locale.
De ce această bruscă decizie? Ne explică tot ea: “Fiindcă este cel mai bun moment în care pot valorifica principiile care mă ghidează. Dacă ai grijă de oamenii din jurul tău – fie că sunt colegi sau clienți – succesul va veni și el”.
Experiența și profesionalismul ei au avut imediat succes. Noua companie a devenit prima firmă de brokeraj care reușește să obțină autorizație în ultimii 14 ani, marcând astfel deja un moment important pentru piața financiară din România.
Pentru o carieră prodigioasă și curajul de a se reinventa, construind din nou, de la prima cărămidă, o nouă companie pe o piață în care a lucrat zeci de ani, la vârf, Profit.ro acordă premiul “Puterea unui nou început în piața de capital” doamnei Mihaela Bîciu, fost CEO Tradeville și actual CEO Investimental
Amber Studio - Premiul “Rumble Heroes of Game Development”
Povestea următoarei afaceri românești premiate a început în 2013, într-o garsonieră, cu patru oameni, patru calculatoare și un contract cu americanii de la Disney.
“Trebuia să portăm două jocuri de pe telefoane pe smart TV. Proiectul a fost un mare succes tehnic, însă nu și comercial, dovadă că nu sunt jocuri pe smart TV. Dar cei de la Disney au fost impresionați de ce am putut să facem și au trimis din ce în ce mai multe contracte”, își amintește unul dintre cei patru fondatori.
Planurile lor de început nu anticipau creșterea din ultimii ani. “Nimeni nu se gândea în 2013 că vom exista și în afara României”, spun fondatorii companiei care a ajuns, între timp, cel mai mare studio independent dezvoltator de jocuri video din țară.
Au urmat comenzi de la Epic Games, NBC Universal, Amazon, Gameloft, Roblox, Paradox și That Game Company, dezvoltarea unor jocuri precum Tetris Beat, PositronX, Rumble Heroes, Link Twin și Cinderella Free Fall, și contribuții la dezvoltarea mai multor titluri de succes, foarte cunoscute pasionaților de gaming.
Afacerile au crescut puternic din primii ani, iar numărul de angajați aproape s-a dublat rapid, compania trebuind să se mute din garsonieră în clădirea Charles de Gaulle Plaza.
A deschis apoi birouri în Statele Unite și Canada și și-a întărit echipa de management, atrăgând profesioniști cu experiență în industria de game development.
În 2018, reușea să fie firma de software cu cea mai rapidă creștere din România, conform clasamentului Inc. 5000 Europe. Veniturile au menținut o rată de creștere anuală compusă de peste 50% și în ultimii cinci ani.
Anul trecut a venit firesc pasul atragerii unei finanțări care să accelereze dezvoltarea globală, inclusiv prin achiziții: 20 milioane de dolari de la un fond consiliat de Emona Capital din Londra, care evalua compania post-investiție la 190 de milioane de dolari.
În prezent, afacerile au depășit 45 de milioane de dolari și 1.200 de angajați, care lucrează în birourile din București, Botoșani, Guadalajara, Montreal, Kiev, Varșovia, San Francisco și Los Angeles.
O extindere globală care va continua, deși piața nu este dintre cele mai simple, ci, așa cum spun fondatorii, “atât de ciudată și de volatilă, încât efectiv nu știi ce se va întâmpla. Azi ești sus pe val, mâine nu mai ești”.
La fel va continua și dezvoltarea de jocuri creații proprii, pentru a acumula experiența necesară unui vis demult pregătit: dezvoltarea unui titlu cu adevărat mare, cu ajutorul căruia să pună România pe harta gaming-ului mondial, așa cum Polonia a făcut cu seria The Witcher.
Pentru perseverența de a construi de la zero cel mai mare dezvoltator independent de jocuri video din țară, relevant la nivel global, Profit.ro acordă premiul “Rumble Heroes of Game Development” companiei Amber Studios
Sorin Preda, fondator și CEO Global Vision - Premiul “Viziune logistică”
Antreprenorul a reușit să pună Constanța pe harta logistică a țării, după ce ani de zile marii investitori imobiliari din sector au lăudat potențialul regiunii, dar s-au ferit să facă investiții directe. El a cumpărat de la grupul bancar Erste un teren de aproape 100 de hectare în satul constănțean Lazu, unde Voestalpine intenționa să construiască un combinat siderurgic, și pregătește aici unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare mixte din România.
Planul este să ajungă la o suprafață construită de peste 500.000 de metri pătrați, preponderent spații logistice și de producție, dar și imobile de birouri și retail, în urma unei investiții de peste 200 de milioane de euro.
Pentru a demara uriașul proiect, s-a asociat cu Globalworth, împreună cu care își consolidează poziția de al treilea cel mai important jucător de pe piața de spații industrial-logistice din țară. În paralel, este unul dintre primii investitori care a început să dezvolte conceptul de „city logistics“, adică proiecte de depozite amplasate în apropierea marilor centre urbane. A implementat deja acest concept în Târgu-Mureș și Otopeni.
Recent, a mai dezvoltat și cel mai mare centru de distribuție din România al gigantului american HAVI, unicul distribuitor al rețelei locale de restaurante McDonald`s, marcând una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere din ultimii ani, dată fiind suprafața de 21.000 de metri pătrați.
Chiar dacă s-a specializat pe sectorul logistic, antreprenorul intenționează să se extindă și în zona de birouri. A cumpărat anul acesta, cu aproape 10 milioane de euro, clădirea de birouri Nova Building din cartierul de afaceri al Bucureștiului și este în negocieri pentru noi achiziții, vizând București, Constanța, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca și Iași.
Nu crește doar prin achiziții, ci va dezvolta și propriile clădiri de birouri în completarea parcurilor logistice.
Creșterea nu se oprește la granițele țării. Afacerea, fondată în 2004, a stabilit deja o filială în Statele Unite ale Americii pentru servicii de dezvoltare și management al activelor, care va susține extinderea la nivel global.
Pentru o creștere susținută și construită timp de aproape două decenii în sectoare imobiliare esențiale pentru economie, Profit.ro acordă premiul “Viziune logistică” domnului Sorin Preda, fondator și CEO Global Vision.
Radu Enache, proprietar Continental Hotels - Premiul "Tenacitate în ospitalitate"
A început ca absolvent al Facultății de Energetică la Politehnică și cercetător științific la ICEMENERG și a ajuns astăzi cel mai mare proprietar de hoteluri din România. Nu avea studii de management, dar 3 ani petrecuți la conducerea Institului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie i-au oferit experiența pentru afacerile pe care le-a dezvoltat mai târziu.
"Am fost obligat să mă pun la punct cu ceea ce înseamnă management. Având în vedere că vorbeam cinci limbi străine și că aveam o mare capacitate de analiză, puteam să vad ceea ce era pozitiv sau negativ într-o companie", spune premiantul.
A intrat în acționariatul companiei în urmă cu aproape 30 de ani, în momentul privatizării societății hoteliere. "Eu credeam în privatizare. Nu m-a consiliat nimeni. Au fost plăcerea și priceperea mea", își amintește astăzi.
Încă de la început a poziționat compania drept una integrată, reprezentantă a unor branduri românești, a reacționat rapid în timpul crizei economice, adaptându-se noului context și luând măsuri care să nu-i încetinească ritmul de dezvoltare, iar afacerea sa a făcut parte, în mai multe rânduri, din topul celor mai buni angajatori din țară.
O afacere care a ajuns astăzi să fie cel mai mare lanț hotelier românesc, cu aproape 2.000 de camere în 12 hoteluri din 8 orașe și evaluat la peste 100 de milioane de euro.
O afacere dezvoltată împreună cu soția sa, arhitect și artist plastic, care s-a ocupat și de identitatea brandului. „Fără ea, nu aș fi putut“, mărturisește premiantul.
Pentru puterea de a construi un business devenit lider în domeniul său și etalon al calității fără compromisuri, Profit.ro îi acordă premiul “Tenacitate în ospitalitate” domnului Radu Enache, proprietar al lanțului hotelier Continental
Liviu Drăgan, fondator și CEO DRUID - Premiul “Agenția românească globală de asistenți virtuali”
Este doctor în Electroenergetică și putea să urmeze o carieră universitară în Canada, dar a preferat să înființeze alături de un prieten, în anul 1994, o firmă de software. A început afacerea Total Soft cu 10.000 de dolari, a făcut profit încă din primul an, ajungând rapid cel mai important producător de software de business din țară.
Șase ani mai târziu, vindea 30% din acțiuni pentru un milion de dolari și investea într-o suită nouă de aplicații business, Charisma, lansată în 2002, cu care a ajuns pe piețe externe. Cu pasiune și ambiție a dus firma la afaceri de peste 20 milioane de euro. A reușit apoi să-și vândă compania celui mai mare furnizor independent de software din Turcia, într-o tranzacție de peste 30 de milioane de euro. Se întâmpla în toamna anului 2016.
Doi ani după exit a luat-o de la capăt. În 2018 a înființat o nouă companie și a anunțat că vrea să umple lumea de asistenți virtuali inteligenți și să ajungă la afaceri de zeci de milioane de euro.
“Viziunea noastră este să oferim un asistent virtual fiecărui angajat și să ajutăm organizațiile să își îndeplinească agendele de transformare digitală. Folosindu-ne de platforma noastră validată de piață, obiectivul este să susținem companiile din întreaga lume să-și loializeze clienții, să crească retenția angajaților și să-și îmbunătățească rezultatele financiare”. Așa își prezenta premiantul propunerea de valoare pentru organizații de orice mărime, de la cele mai mari la IMM-uri.
Și-a propus de la început să depășească neajunsurile actuale ale asistenților virtuali, creând o nouă categorie de produse, care permit inteligenței artificiale să controleze procese interne și externe mai complexe, cu un impact mai mare asupra rezultatelor financiare.
Startup-ul românesc a ajuns în câțiva ani lider de piață global în domeniul inteligenței artificiale conversaționale, și-a continuat creșterea accelerată și a încheiat anul 2022 cu o creștere impresionantă de 250% a veniturilor anuale recurente.
Platforma românească avansată crează acum aplicații de business conversaționale bazate pe Inteligență Artificială pentru 175 de clienți din diverse industrii, în 25 de țări și în peste 60 de limbi.
Anul trecut, a livrat 7.000 de asistenți conversaționali inteligenți la nivel global. Clienții au economisit cu acestea un total de 300 de milioane de dolari și peste 2 milioane de ore de muncă. Antreprenorii credibili, cu viziune confirmată, sunt magnet pentru finanțări și investiții.
Planurile de dezvoltare și extindere în Europa și America de Nord au fost convingătoare pentru susținerea prin mai multe finanțări. Ultima, cea mai mare, a adus nu mai puțin de 30 de milioane de dolari, într-o rundă condusă de TQ Ventures, la care au participat și noi investitori internaționali.
Pentru acest an, compania care a făcut senzație în piață prin avansul spectaculos, țintește un venit anual de 16 milioane de dolari, iar pentru 2024 de 40 milioane de dolari.
Pentru expansiunea rapidă pe piețe externe al unui start-up românesc, pentru capacitatea de a intui și valorifica potențialul de creștere globală al unor soluții ce ajută companii de toate mărimele să-și îmbunătățească rezultatele, dar și relația cu angajații și clienții, Profit.ro acordă Premiul “Agenția românească globală de asistenți virtuali” domnului Liviu Drăgan, fondator și CEO DRUID
Iulian Nedea, Radu Vilău și Sergiu Bazarciuc, cofondatori Simtel Team - Premiul “Eficiență verde”
Doi absolvenți ai Facultății de Electronică și Telecomunicații debutau, în 2000, în antreprenoriat, cu service de telefoane mobile. Câțiva ani mai târziu, își făceau exit-ul din prima mică afacere, cu un câștig 40.000 de euro, și pivotau către alt domeniu - telecomunicațiile, proiect în care li s-a alăturat și al treilea partener.
Au lucrat mai mult instalând infrastructură pentru operatorii telecom, o nișă cu care au avut succes până în 2012. Primul milion l-au făcut în 2011, când au prins un contract mai mare, dar apoi au urmat ani fără proiecte în domeniu.
A fost momentul de răscruce, când au realizat că ouăle nu stau bine într-un singur coș și s-au uitat către alt domeniu apropiat de ceea ce știau să facă.
În 2012, au făcut saltul major cu o nouă linie de business, în energia regenerabilă. “Ne-am dus la primul târg pentru fotovoltaice, la München, și ne-am dat seama cât de mare e lumea asta, care o să fie trendul. Până în 2012, energia regenerabilă nu exista în România. Am fost pionieri”, își amintește începutul unul dintre cei trei fondatori.
Astfel, s-a format „sâmburele“ companiei de inginerie și tehnologie ajunsă azi lider local în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, cu afaceri ce au trecut pragul sutei de milioane de lei, după creșteri constante de două cifre. Participarea la târguri internaționale le-a adus în anii de început parteneriate importante cu PowerOne, producător de invertoare, cumpărat ulterior de ABB, care i-a preluat fără ezitare ca service partners.
Au ieșit din România, au făcut lucrări în Suedia, Marea Britanie, Franța, Ucraina, Bulgaria și în Chile. Fondatorii cred că au prins un moment bun pentru a intra pe piață, cu puțin înainte ca statul să modifice legislația, acordând facilitățile care au dat startul multor proiecte de energie solară și eoliană.
Din 2017, o industrie importantă, cea de retail a început să investească în panouri fotovoltaice. Primul proiect l-au făcut pentru Rewe, proprietarii lanțului de magazine Penny Market, care i-a ales la recomandarea ABB.
Au urmat alți retaileri - Mega Image, Dedeman și Ikea și trendul era deja setat: toată lumea voia panouri solare.
“Până atunci nimeni nu era interesat. Când le-am arătat un business funcțional, care producea conform estimărilor, am reușit să intrăm și la ceilalți. Sigur că toți cei care au investit încă din 2017-2018 se felicită acum, când avem creșteri de preț la energia electrică”, spun fondatorii.
Anul trecut, compania a achiziționat pachetul majoritar la compania ANT Power Energy, o firmă antreprenorială românească ce furnizează servicii de prognoză pentru centrale fotovoltaice, dar și de reprezentare pe piețele de energie a clienților producători de energie verde.
Dar planurile nu s-au oprit aici. Listarea la bursă, pe piața AeRO, după ce au încheiat și un plasament privat de lei de la investitori, a marcat pregătirea pentru nivelul următor. Cu vizibilitate, cu finanțare atrasă, au putut trece la noi idei și proiecte.
“Avem o grămadă de lucruri de făcut și de idei nebunești pentru viitor. Intrăm și pe partea de robotică. Vom aduce tehnologii noi, devenim și producători de energie”, spuneau cei trei fondatori.
Pentru că au umplut țara de panouri fotovoltaice, montând o treime din toată puterea instalată în România și ajutând astfel numeroase companii să-și reducă factura la energie, într-o perioadă cu presiune mare pe costuri, contribuind în plus la o economie mai verde și mai curată, Profit.ro acordă premiul “Eficiență verde” fondatorilor companiei Simtel Team: Iulian Nedea, Radu Vilău și Sergiu Bazarciuc
Horia Cardoș, fondator și CEO al grupului Agroland - Premiul “Farming, more than a hobby”
Și-a încercat prima dată norocul în business în 1996, când era, după cum spune, tânăr și foarte naiv. Făcea distribuție de înghețată și a auzit de la un furnizor că asociații săi italieni vor să intre pe piață cu produse de uz veterinar.
A crezut că e o idee bună să intre în afacere să țintească drept clientelă fermele de stat care încă mai existau. A pierdut toți banii. Nu și spiritul antreprenorial.
A schimbat rapid direcția, spre retail, și a deschis în Timișoara, în 1997, un magazin cu produse pentru fermieri, pentru a susține grădinăritul și creșterea animalelor de fermă sau de companie, care a crescut treptat într-o rețea la nivel național. 25 de ani mai târziu, deține un grup cu 260 de magazine, cu un concept ce a fost și francizat pentru a accelera extinderea în țară, operează o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare, are ferme proprii, două companii listate la bursă, afaceri de zeci de milioane de euro și peste 400 de angajați.
A reușit să dezvolte în tot acest timp nu doar cea mai mare rețea de magazine agricole din România, ci și o viziune constructivă asupra viitorului agriculturii locale, diversificând structura grupului și domeniile de activitate. Planurile merg și mai departe, vizând extinderea regională și dezvoltarea unei linii de produse organice cu formule proprii.
Nu toți anii au fost roz, însă. Au existat momente, la început, când se gândea chiar să vândă afacerea, deoarece nu mai vedea potențial pentru hobby farming.
„Dar, în 2008 a venit criza și ne-a adus pe toți cu picioarele pe pământ. Poate la oraș ne imaginăm că alți oameni cresc animale, păsări sau își cultivă grădina din motive economice. Nu e așa. E mai ieftin să cumperi carne și ouă din magazin. Oamenii care continuă să fie mici fermieri fie au făcut asta toată viața, fie și-au descoperit pasiunea în ultimii ani, în general familii tinere. Așa că piața de hobby farming crește cu 30-40% anual”, spune antreprenorul care a continuat să creadă în potențialul pieței.
În 2020 a intrat direct și în producția agricolă, și nu doar ca un hobby. A preluat platforma Avicola Mihăilești, dezvoltând două activități diferite: ferme de reproducție cu stație de incubație pentru producția de pui de o zi și ferme de găini pentru ouă.
A început apoi, firesc, să comercializeze aceste ouă, într-o perioadă în care semnele crizei alimentare au atins piața. “Pur și simplu nu sunt suficiente ouă în Europa. Probabil anul viitor vom ajunge la 250.000 de găini în producție, cu 220.000 de ouă în fiecare zi, care ne vor situa în top 4 jucători din România”, anticipează premiantul.
Reușitele sale recente mai includ o investiție în panouri fotovoltaice pe platforma de la Mihăilești, preluarea unei fabrici de nutrețuri combinate la Caransebeș, prima din România certificată să producă nutrețuri nemodificate genetic, dar și listarea a două companii din grup la bursă, anul trecut. O decizie deloc simplă, în criza piețelor de capital, din pandemie, dar care s-a încheiat cu o subscriere a ofertei în doar câteva ore.
Pentru viziunea de a construi pas cu pas un lanț de business-uri nu doar în zona de hobby farming, ci și în noi sectoare agribusiness cărora le-a intuit potențialul de dezvoltare, Profit.ro acordă Premiul ”Farming, more than a hobby” domnului Horia Cardoș, fondator și CEO al grupului Agroland
Mihaela Neagu și Daniel Matache, proprietari Fabrica de Zahăr Luduș - Premiul “Investiții salvatoare”
Au apărut în ultima clipă, când aproape nimeni nu mai credea într-un miracol, și au salvat de la dispariție o fabrică românească veche de peste 60 de ani, dar pe care proprietarii francezi o pregătiseră pentru demolare.
Cu argumentul că regiunea nu este foarte atractivă, iar fabrica nu le mai poate deservi clienții industriali din Europa de Est, investitorii străini, o companie gigant, semnaseră actele pentru închiderea și demontarea fabricii de zahăr românesc, toți angajații fiind concediați.
O grea lovitură pentru România în condițiile în care însăși industria zahărului a fost demolată după 1989. Din cele 39 de fabrici existente atunci, astăzi mai funcționează doar două.
Fabrica a fost închisă, toți angajații, concediați, și s-a pregătit operațiunea de demolare.
Într-un moment în care nici statul nu reușea să găsească o soluție pentru salvarea fabricii, în primele săptămâni ale acestui an, au apărut doi investitori surpriză, care și-au asumat cu mult curaj un nou început. Au cumpărat fabrica, au rechemat foștii angajați la muncă și au început deja să producă din nou zahăr sută la sută românesc, oferind fermierilor români cel mai mare preț din ultimii ani pentru materia primă și reintrând în magazine sub brandul Bod.
Aceasta, deoarece investitorul român salvase cu puțin înainte și fabrica de zahăr Bod, activă pe piață de peste 134 de ani, dar aflată la acel moment în faliment.
„Mi-am dorit să investesc banii în România și am salvat de la faliment două fabrici de zahăr”, spune premianta.
Un antreprenor român care pregătește la acest moment, pentru unitatea ce era gata să fie demolată de proprietarul străin, un amplu proces de retehnologizare, cu ținta declarată de a o transforma în una dintre cele mai moderne fabrici de zahăr din Europa.
Pentru acordarea unei noi șanse fabricii Luduș și pentru eforturile de a le oferi românilor zahăr produs în țara lor, Profit.ro oferă premiul “Investiții salvatoare” antreprenorilor Mihaela Neagu și Daniel Matache
Augusta Valeria Dragic, președinte Fundația Superbet, și Vlad Ardeleanu, președinte Federația Română de Șah - Premiul “Parteneriat în Sportul Minții”
Au pornit împreună, printr-un parteneriat, în urmă cu 4 ani, având o țintă pe cât de simplu conturată, pe atât de dificil de realizat. Sau cel puțin așa părea văzut din afară: să introducă șahul în viața cât mai multor copii și tineri și să facă din acesta un sport național, la fel de apreciat și popular cum este fotbalul, considerat sportul-rege.
Iar primul proiect a fost să tripleze numărul școlilor în care șahul să fie materie opțională.Proiectul “Educație prin șah” a fost cea mai amplă strategie sportivă lansată în România, vizând introducerea șahului în școli pentru elevi de toate vârstele.
“Este un proiect de suflet, experiența mea cu șahul începând de la vârsta de 5 ani. Scopul inițiativei este de a apropia de acest sport cât mai mulți copii, nu neapărat pentru a face performanță, ci în primul rând pentru a-i ajuta să se dezvolte în plan școlar și social. Este o șansă importantă pentru a-și scrie propria poveste de succes”, explica unul dintre premianți.
“Suntem conștienți de importanța șahului în viața oamenilor și ne dorim aducerea acestuia în topul celor mai practicate sporturi din România. Doar prin apropierea tinerei generații și prin susținerea marilor talente putem face performanță”, arăta și partenerul care susține substanțial acest proiect.
Împreună au creat inclusiv un mecanism denumit “accelerator de performanță”, care a permis jucătorilor români de top să lucreze cu mari maeștri ai șahului din lume și să se pregătească mai bine pentru marile competiții internaționale.
Iar răsplata a venit cu exact o lună în urmă, cu o performanță istorică: România a câștigat pentru prima dată medalia de aur la Cupa Europeană a Cluburilor, “Liga Campionilor” destinată cluburilor de șah europene, și și-a consolidat astfel poziția de pion important inclusiv pe harta șahului mondial.
Pentru o colaborare de succes între o federație sportivă și o structură privată, care a crescut substanțial nivelul de performanță al șahului românesc, dar a și ajutat extrem de mulți tineri să se dezvolte în plan școlar și social, Profit.ro acordă premiul “Parteneriat în Sportul Minții” doamnei Augusta Valeria Dragic, președinte al Fundației Superbet, și domnului Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah
Premiile au fost acordate, dar Gala de premiere nu s-a oprit aici. Începând cu anul 2017, Profit.ro a decis să acorde și un premiu special, pentru tinerele valori ale României.
Doamna profesor-doctor Delia-Constanța Davidescu, domnul conferențiar universitar-doctor Sebastian-Dumitru Popescu, managerul Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, Hayati Agaoglu, și elevii din Lotul Olimpic de Fizică al României: Alexandru Momoiu, Vlad-Ștefan Oros, Andrei-Darius Dragomir, Ioan-Alexandru Mirică, Rareș-Felix Tudose - Premiul “Pariul pe tineri – Forța Performanței”. Premiul a fost înmânat de Henk Paardekooper, Președinte Executiv First Bank
Și ne aflăm din nou în fața unei povești extraordinare, în care un grup de elevi a reușit și în acest an să aducă faimă României pe plan internațional: locul 1 în Europa și locul 3 în lume la Olimpiada Internațională de Fizică din Japonia, la scurt timp după ce lotul României a obținut cele mai bune rezultate din istoria participării fizice la Olimpiada Europeană de Fizică, având cel mai bun rezultat pe țări.
Nicio altă țară nu a avut aceste performanțe.
Prin multă muncă, disciplină și perseverență și sub o îndrumare de calitate, au pus din nou școala românească pe harta elitei performanței internaționale, România ajungând să fie singura țară din afara spațiului asiatic invitată la Olimpiada Asiatică de Fizică.
Este încununarea unei munci titanice, care începe din clasa a VI-a.
„Ceea ce înainte erau câteva formule pe foaie, acum este pentru mine un fel de limbă, este un limbaj pe care îl înțeleg aproape la fel de natural ca limba română”, spune unul dintre olimpici.
”Mă gândesc spre străinătate, dar mereu voi dori să aduc înapoi în România aportul meu”, spune un alt copil-minune al României.
În educație, ca și în fizică, acționează mai multe forțe. Iar forța cu care perseverența atrage performanța și succesul, are și ea toate caracteristicile cunoscute: are Mărime, una impresionantă, are Direcție și Sens… atât de mult sens, și are cel mai bun Punct de aplicație, pe care copiii-minune de azi îl vor descoperi cu siguranță în carierele lor viitoare.
Pentru rezultate remarcabile, care fac ca școala românească să fie din nou privită cu admirație, Profit.ro acordă premiul “Pariul pe Tineri – Forța Performanței” doamnei Profesor Doctor Delia-Constanța Davidescu, domnului Conferențiar Universitar Doctor Sebastian-Dumitru Popescu, managerului Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, Hayati Agaoglu, și elevilor din Lotul Olimpic de Fizică al României: Alexandru Momoiu, Vlad-Ștefan Oros, Andrei-Darius Dragomir, Ioan-Alexandru Mirică, Rareș-Felix Tudose
Criteriile de evaluare și selecție pentru premiile acordate de Profit.ro la actuala Gală au fost:
- Inovații și idei care au rezolvat probleme sau au acoperit nevoi în noul context economic dificil
- Soluții de adaptare și reinventare a business-ului într-un mediu plin de incertitudine
- Implicare socială și impact asupra comunității în perioadă de criză
- Agilitate în decizii de business
- Investiții inspirate în noul context economic și social
- Evoluția indicatorilor financiari, evaluată în contextul presiunilor din piață
- Tranzacții importante realizate
- Expansiune pe piețe noi