VIDEO&FOTO Ciucă, mărturisiri după vizita discretă la Kiev: Am ajuns cu trenul în gara din Kiev, a fost o călătorie lungă. Măsuri speciale de securitate. Am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut imagini, dar nu atât de zguduitoare

scris 27 apr 2022

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, miercuri seară, câteva detalii tehnice despre vizita pe care a făcut-o în Ucraina, precizând că a fost nevoie de măsuri speciale de securitate și de corelarea programelor tuturor liderilor care au fost implicați. ”A fost o călătorie lungă”, a afirmat premierul, precizând că, militar fiind, a mai văzut zone de conflict, dar niciodată imaginile nu au fost atât de zguduitoare, întrucât în Ucraina atacurile au vizat clădiri rezidențiale.

Nicolae Ciucă a fost întrebat, miercuri seară, la TVR 1, despre condițiile tehnice ale vizitei pe care a făcut-o în Ucraina și a afirmat: ”Nu are rost să discutăm și să descriem condițiile de securitate pentru că ele s-au văzut cât se poate de clar din tot ceea ce a reușit mass-media să prezinte de la fața locului. Pregătirea unei astfel de vizite presupune de la sine măsuri prin care trebuie corelate cel puțin două aspecte: pe de-o parte cele de protecție a celor care merg în țara vecină, în Ucraina, pe de altă parte este vorba de corelarea programului liderilor”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Elementele de detaliu din culise nu pot fi descrise pentru că este suficient să discutăm că o astfel de vizită se pregătește pe baza relațiilor diplomatice la nivelul Ministerelor de Afaceri Externe și, de asemenea, structurile de securitate implicate în tot ceea ce înseamnă planificarea și fazarea activităților pe timpul duratei vizitei”, a adăugat premierul. 

Acesta a explicat că a fost o călătorie lungă. 

”Am ajuns cu trenul în gara din Kiev, a fost o călătorie lungă. Este cât se poate de normal să înțelegem durata și procedurile care se derulează atât pentru transport cât și ulterior, pe durata desfășurării vizitei”, a mai afirmat Ciucă. 

Acesta a precizat că a fost o vizită cât se poate de importantă, atât pentru oficialii din Ucraina, cât și pentru partea română. 

”Am avut posibilitatea să exprimăm sprijinul pe care țara noastră îl acordă vecinilor noștri, atât poporului ucrainean cât și guvernului, instituțiilor statului ucrainean în acest efort - și nu cred că greșesc dacă îl numesc eroic - de a-și apăra țara. De asemenea, pentru a putea să discutăm toate elementele de detaliu în ceea ce privește partea de relații bilaterale și este clar că se deschide o perspectivă în care aceste relații, în urma vizitei, le pot caracteriza cât se poate de bune și pe un trend ascendent, având în vedere că situația va evolua și este nevoie în continuare de sprijin”, a mai afirmat Ciucă. 

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Acesta a vorbit despre ”dezastrul rămas în urma atacurilor și loviturilor pe care forțele armatei ruse le-a executat în zonele rezidențiale”. 

”Imaginile sunt cât se poate de relevante și reflectă exact ceea ce s-a întâmplat la fața locului, dar văzându-le în realitate, dincolo de emoție, partea personală, umană, este absolut devastatoare pentru că stând în fața  acestor clădiri distruse, văzând școlile, spitalele distruse, poți să realizezi că nimic din ceea ce presupune a se respecta în legile și principiile armate...Cariera mea este cea de militar și am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de  imagini, dar niciodată atât de zguduitoare și pentru mine absolut orice minimă  înțelegere față de o astfel de manifestare este imposibilă”, a adăugat premierul. 

Acesta a precizat că militarii sunt învățați, de-a lungul carierei, să evite și să reducă la minimum pierderile colaterale. 

”Să protejăm viețile civililor, să protejăm obiectivele care fac parte din patrimoniu, care fac parte din asigurarea serviciilor normale, medicale, de învățământ pentru populația civilă. Este absolut incredibil și am susținut la întâlnirile pe care le-am avut, poziția României de a condamna aceste atrocități, aceste crime de război”, a mai afirmat Ciucă.  

Premierul Nicolae Ciucă a fost astăzi, discret, la Kiev, alături de președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, și de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, fiind primit de președintele Volodimir Zelenski și având întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

VIDEO MAI JOS. IMAGINI, INCLUSIV DIN DISCUȚIA CU ZELENSKI ȘI VIZITA PRINTRE BLOCURI BOMBARDATE, POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

Anterior, liderul Senatului și ex-președintele PNL, Florin Cîțu, anunța că și el va face pate din delegație.

Zelenski a precizat că fiecare astfel de vizită este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. 

”Apreciem sprijinul apărării României, asistența umanitară și poziția clară privind politica de sancțiuni. Contăm pe susținerea viitorului Ucrainei în Uniunea Europeană”, a transmis Zelenski.  

Mesajul integral al Guvernului român

"Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România.

Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune și solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată și prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina. Premierul a subliniat că România și-a asumat și un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaționale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înființat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilități de sprijin pentru Ucraina.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Astfel, a fost examinată diminuarea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, în particular în ce privește posibilitățile de realizare a exporturilor de cereale și produse de origine animală. Printre altele, premierul Ciuca a menționat, ca măsură concretă de sprijin, liberalizarea temporară de către România pe teritoriul național a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni începând cu 5 aprilie 2022, începerea reabilitării unei căi ferate cu ecartament larg în portul Galați pentru facilitarea accesului direct al garniturilor feroviare din Ucraina și Republica Moldova și scurtarea timpului de transbordare a mărfurilor, analizarea posibilității creșterii capacităților de tranzit prin punctele de trecere a frontierei comune și facilitarea extinsă a controlului sanitar-veterinar la aceste puncte, extinderea capacităților de preluare de mărfuri din Ucraina prin portul Constanța.
Premierul român a subliniat, totodată, importanța dezvoltării conectivității între România și Ucraina prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, evidențiind rolul esențial jucat în prezent de punctul de trecere Iscaccea-Orlivka, deschis în 2020. De asemenea, o importanță deosebită a fost acordată analizării opțiunilor de valorificare a potențialului de cooperare în domeniul energetic.

Prim-ministrul României a subliniat faptul că România este disponibilă și interesată să participe substanțial la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, în funcție de parametrii și prioritățile definite de autoritățile ucrainene, urmând a fi stabilit un dialog bilateral dedicat, concret pe acest subiect.

Pe palier bilateral, premierul Ciuca a transmis dorința avansării relației româno-ucrainene la un nivel superior, pornind de la potențialul de cooperare existent, interesele comune de securitate și solidaritatea între cele două popoare, manifestată cuprinzător, în mod concret, de la declanșarea agresiunii ruse. Prim-ministrul României a arătat că deschiderea și compasiunea poporului român față de semenii din Ucraina reprezintă nu numai imaginea atașamentului la valori comune, ci și un veritabil mandat pentru autoritățile celor două state de a îmbogăți și eleva relația bilaterală.
Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul ferm al României pentru aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și a transmis felicitări Kievului pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare. Cu această ocazie, a menționat poziția României care a susținut constant ca Uniunea Europeană să ofere o perspectivă europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, care merită să facă parte din familia europeană.

Premierul Ciucă a discutat cu înalții oficiali ucraineni și cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluții.

Toți interlocutorii ucraineni au mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană și pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Aceștia au prezentat evoluțiile din teren ale confruntării militare și necesitățile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat și susținut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relația bilaterală româno-ucraineană și au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români".

VIDEO&FOTO Ciucă, mărturisiri după vizita discretă la Kiev: Am ajuns cu trenul în gara din Kiev, a fost o călătorie lungă. Măsuri speciale de securitate. Am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut imagini, dar nu atât de zguduitoare

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina