Vâlcov: Până la sfârșitul acestui an, Guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate. Când vom ajunge la acest nivel, băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă

Vâlcov: Până la sfârșitul acestui an, Guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate. Când vom ajunge la acest nivel, băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă
scris 25 feb 2019

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spune că Guvernul și-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susținând că, într-o astfel de situație, băncile nu vor mai avea de plătit așa-numita taxă pe lăcomie.

"Această creștere (a ratelor - n.r.) care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. E vorba de comportamentul băncilor cu populația României de după Revoluție, noi nu vorbim de un comportament din ultimii doi ani de zile, vorbim de un comportament de 29 de ani", a afirmat Darius Vâlcov luni seară, la TVR, preluat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest context, consilierul primului ministru a spus că Guvernul vrea reducerea la jumătate a ratelor până la finalul anului în curs.

"Până la sfâșitul acestui an, Guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât și prin programele pe care noi le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene ,dar la jumătate față de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă", a afirmat Darius Vâlcov.

Consilierul premierului a spus că, în nouă luni ale anului trecut, băncile din România au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentând 35 la sută din venituri. Vâlcov a arătat că 10 miliarde din suma avansată provin din dobânzi, peste 20 la sută din venituri sunt obținute din comisioane și zece la sută din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.

Mesaj de la Banca Națională: Mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă CITEȘTE ȘI Mesaj de la Banca Națională: Mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă

"Nicăieri în lume nu se obține asemenea profit în bancă, ca și mod de comparație este de șapte ori mai mare decât în Germania și de trei ori mai mare decât media europeană. Este enorm", a apreciat el.

Vâlcov susține că au existat "discuții nenumărate" în ultimii doi ani și cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, cu băncile și cu administratorii de fonduri private.

Consilierul premierului a spus că ceea ce a făcut Guvernul prin Ordonanța 114 este "un act pe deplin justificat, apreciat extraordinar de bine", arătând că actul normativ a fost adoptat în condițiile în care "fără nicio excepeție ratele la creditele pe care le iau românii sunt de câteva ori mai mari decât în țările europene, fiind invocat de fiecare dată riscul de țară".

"Ne aflăm în postura de a trebui anul viitor să avem licitația pentru 5G, o licitație care între ANCOM și firmele care doresc să participe, patru-cinci firme care vor să participe la această licitație și ANCOM care este celălalt actor, exista o discuție în spațiul public care pe noi ne-a speriat într-un fel, în care spuneau achiziția de spectru se va face undeva sub 500 de milioane de euro pentru 5G. Și atunci am început cercetările și cu Ministerul Comunicațiilor am constatat că în Italia, o țară doar de trei ori mai mare decât noi ca număr al populației pentru același tip de licitație statul a încasat 6,5 miliarde. Păi, dacă împărțim la trei, înseamnă că și România ar trebui să încaseze peste două miliarde de euro și în niciun caz sub 500 de milioane de euro", a mai spus Vâlcov.

El a susținut că se vor mai face "ajustări".

"Va fi ajustată acolo unde este nevoie și atunci când este nevoie, în momentul de față pe anumite componente este nevoie să fie. Spre exemplu la construcții. Când s-a dat facilitatea pentru aproape 300.000 de angajați din acest sector astfel încât aceștia nu mai plătesc 42 la sută taxele pe muncă ci plătesc până la 21 la sută s-a scăpat un domeniu și anume asfaltatorii, noi credem că trebuie prins și acest domeniu și trebuie explicat mai bine cum funcționează și ce fac firmele care nu au 80 la sută cifră de afaceri în construcții. Aici sunt, să spunem așa, lucrurile pe care le mai ave un pic de reglat", a afirmat el.

Anterior, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la Parlament, că în cursul acestei săptămâni se va întâlni cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta despre Ordonanța de Urgență 114/2018, prin care Guvernul a introdus, la finele anului trecut, taxa pe activele bancare, denumită inițial  "taxa pe lăcomie".

 

"O să am și eu o discuție, săptămâna aceasta, cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, pe Ministerul de Finanțe aceasta este zona de care ne ocupăm noi, nu de energie sau de comunicații", a spus Teodorovici.

El a asigurat că, în cazul în care se va ajunge la o concluzie, ordonanța de urgență va fi modificată, pentru ca "lumea să înțeleagă care este forma finală".

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

Săptămâna trecută, comunitatea bancară a transmis Senatului, prima Cameră a Parlamentului care va dezbate OUG 114, prin care Guvernul a decis, printre altele, impozitarea activelor financiare ale băncilor, că, deși impactul introducerii taxei pare a fi doar asupra instituțiilor bancare,  costul final va fi plătit de societate în general.

Ultima discuție a ministrului Finanțelor cu bancherii a fost la finele anului trecut, la Profit Financial.forum, aceștia cerând ulterior o nouă discuție cu Finanțele, pe tema "taxei pe lăcomie", dar fără succes.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
teodorovici
banci
taxa pe lacomie
bancheri