Un nou nume dispare: Electroputere Craiova, pe care proprietarul arab promitea că o va transforma într-un gigant mondial, va fi închisă în decembrie

Un nou nume dispare: Electroputere Craiova, pe care proprietarul arab promitea că o va transforma într-un gigant mondial, va fi închisă în decembrie
scris 21 nov 2019

Electroputere Craiova va fi închisă în luna decembrie, când ultimii angajați vor finaliza cea din urmă comandă - reparația unui transformator de 440 MVA pentru Centrala de la Cernavodă, care a fost executat tot în fabrică, în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar acum a fost adus la reparat.

Fondată la 1 septembrie 1949 și destinată producției de utilaj electrotehnic greu, numele "Electroputere" este legat de realizarea sistemului energetic românesc și modernizarea sistemului feroviar și urban. Primele transformatoare de forță au fost realizate în concepție proprie începând cu anul 1951.

Urmărește-ne și pe Google News

Din 1991, s-a constituit în societate pe acțiuni și a intrat într-un proces de restructurare care a constat, în cea mai mare parte, în concedieri masive de personal. După mai multe încercări eșuate, Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited cu 2,34 milioane euro. Chiar dacă la cumpărare reprezentanții firmei saudite au anunțat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvolta activitatea fabricii, la sfârșitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 12 hectare de teren din curtea societății cu un preț vehiculat de 30 milioane euro, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc, indică date Agerpres.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În vară, Profit.ro a anunțat că Electroptere (fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova), pe a cărei platformă industrială a fost construit după privatizare un centru comercial, a lansat, după o tatonare de 2 ani, operațiunea de vânzare a peste 30 de terenuri din oraș, în suprafață totală care depășește 26 de hectare.

Operațiunea a fost planificată din vara anului 2017, fiind însă semnată în vara acestui an.

EXCLUSIV Rockefeller a activat programul de retragere de pe piața imobiliară românească. Și-a vândut deja din proprietățile acumulate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rockefeller a activat programul de retragere de pe piața imobiliară românească. Și-a vândut deja din proprietățile acumulate

Din banii astfel obținuți, Electroputere trebuie să îi returneze acționarului majoritar - firma saudită Al-Arrab Contracting - o serie de împrumuturi, să își acopere și creditele contractate de la Blom Bank și să își modernizeze o serie de echipamente.

În februarie anul trecut, Electroptere a vândut grupului Catinvest, controlat de familia franceză Catteau, care deține galeriile comerciale ale Electroputere Parc Craiova, două terenuri de lângă acest amplasament cu aproape 10 milioane euro. 

Tranzacție germano-italiană pe piața de construcții din România: Baupartner cumpără Magnetti CITEȘTE ȘI Tranzacție germano-italiană pe piața de construcții din România: Baupartner cumpără Magnetti

Compania Electroputere, producător de motoare și transformatoare electrice pe piață din 1949, a fost privatizată în noiembrie 2007, pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% fiind preluat de firma Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită. Astăzi, firma are 95,5% din acțiuni.

Firma din Arabia Saudită a plătit statului român 2,34 milioane de euro și s-a obligat să asigure un capital de lucru de 37 de milioane de euro și investiții de 23 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea și retehnologizarea uzinei și peste 3 milioane de euro în instalații pentru protecția mediu mediului.

Odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni, compania și-a asumat și datoriile Electroputere, evaluate la aproape 44 de milioane de euro, dar și garanțiile comerciale către bănci, în valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari.

Tranzacțiile cu terenuri au atins anul trecut un nou record, după boom-ul din 2007. Un teren din Băneasa, cea mai mare tranzacție CITEȘTE ȘI Tranzacțiile cu terenuri au atins anul trecut un nou record, după boom-ul din 2007. Un teren din Băneasa, cea mai mare tranzacție

La momentul cumpărării, compania a asigurat că va transforma Electroputere într-un gigant mondial. La privatizare a fost implicat și omul de afaceri Fathi Taher, atunci ca președinte în noul Consiliu de Administrație.

Guvernul român a arătat că privatizarea a reprezentat ultima tentativă de vânzare a unei societăți aflate în faza insolvenței, după alte cinci încercări nereușite de privatizare, și singura soluție de continuare a producției.

Curtea de Conturi a României susținea însă, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Company Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere SA Craiova încheiat cu AVAS în anul 2007 prin care a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni, întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menținerea a 3.353 salariați în cel de al cincilea an investițional.

Anul trecut, compania a avut afaceri de 81,2 milioane lei și o pierdere de 13,1 milioane lei, cu aproape 700 de angajați.

EXCLUSIV O companie germană vrea să cumpere echipamentele Romcab, una dintre cele mai mari insolvențe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O companie germană vrea să cumpere echipamentele Romcab, una dintre cele mai mari insolvențe

Centrul Comercial Electroputere Parc a fost construit pe platforma industrială operată de fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova (actuala Electroputere SA) începând din 2011.

Galeriile Electroputere Parc Craiova au fost ulterior preluate de la firma K&S Electric Power Point, aflată în insolvență din 2013, și parte a grupului belgian Belrom. Centrul Comercial Electroputere Parc a fost construit pe platforma industrială operată de fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova (actuala Electroputere SA) începând din 2011.

Galeria comercială obiect al tranzacției are o suprafață închiriabilă brută (GLA) de 27.772 metri pătrați, în timp ce întreaga suprafață închiriabilă brută a Electroputere Parc, care include, printre altele, hipermarketul Auchan și magazinul do-it-yourself Leroy Merlin, măsoară circa 67.772 metri pătrați. Proprietatea asupra galeriei comerciale include și proprietatea asupra coridoarelor interne.

Catinvest deține și operează galerii comerciale în Franța și alte țări europene. În România, grupul activează și prin societățile: Metropolis Investiții Imobiliare SRL, S.R.C.C. Rentcom SRL și Victoria Invest Romania SRL.

Grupul francez a intrat în România în 2003, când a preluat galeria comercială Esplanada, apoi a cumpărat galeriile comerciale Orhideea, iar în 2006 a deschis centrul comercial Tom în Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
electroputere
terenuri
imobiliare
tranzactii