Tranzacție: Lanțul de magazine Kika, care concurează Ikea și în România - cumpărat de un miliardar austriac. Fostul proprietar - subiect al unui scandal contabil de amploare

Tranzacție: Lanțul de magazine Kika, care concurează Ikea și în România - cumpărat de un miliardar austriac. Fostul proprietar - subiect al unui scandal contabil de amploare
scris 19 iun 2018

Omul de afaceri austriac René Benko, fondatorul grupului imobiliar și de retail Signa Holding, care deține rețeaua germană de magazine Karstadt, cumpără lanțul de centre comerciale Kika de la holdingul german Steinhoff, al doilea mare retailer de mobilă din lume, subiect anul trecut al unui scandal contabil de amploare. Retailerul austriac de mobilă și decorațiuni Kika este prezent și în România, unde concurează cu Ikea și Leroy Merlin, având două magazine, în București.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Conform Handelsblatt, investitorul austriac va plăti 550 milioane euro și va prelua datorii de 100 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

El va prelua inclusiv lanțul care pe piața austriacă operează sub brandul Lerner.

EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară

La nivel global, Kika concurează și cu retailerul de mobilă austriac XXXLutz, intrat în primăvară în România, după o tatonare a pieței de 10 ani, prin deschiderea unui magazin Mömax, din gama mediu premium a companiei, la Timișoara.

Kika a deschis primul magazin din România în decembrie 2008.

Signa Holding a fost fondat în 2000 și are sediul la Viena, cu birouri în Germania, Italia și Elveția, fiind controlat de familia René Benko.

EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă

René Benko (41 de ani) a intrat în afaceri la vârsta de 17 ani, ca asistent al unui dezvoltator de proiecte imobiliare, înființându-și ulterior propria firmă, Immofina, redenumită în 2006 Signa Holding. Astăzi, grupul este unul dintre principalii dezvoltatori imobiliar din Austria, evaluat la aproximativ 7,5 miliarde de euro, cu 20.000 angajați și afaceri anuale de circa 3,8 miliarde euro.

Tranzacție: Lanțul de magazine Kika, care concurează Ikea și în România - cumpărat de un miliardar austriac. Fostul proprietar - subiect al unui scandal contabil de amploare

În luna februarie, oferta sa de 3 miliarde euro pentru preluarea lanțului Kaufhof a fost respinsă, unul dintre argumente fiind că nu există nicio dovadă de finanțare. Signa mai încercase să preia lanțul în urmă cu 3 ani de la Metro, dar a pierdut licitația în fața actualului proprietar, Hudson's Bay.

Signa controlează și 29% din acțiunile dezvoltatorului imobiliar austriac S Immo, deținătorul mall-ului Sun Plaza din București și a altor proprietăți pe piața locală, precum hotelul Novotel din București.

Steinhoff, care în România este prezent cu brandurile Kika și Pepco, a anunțat pe finalul anului trecut o presupusă fraudă contabilă în care ar fi fost implicați mai mulți angajați, inclusiv directorul general al holdingului, sud-africanul Markus Jooste, care și-a prezentat atunci demisia.

În urma acelui anunț, compania, al doilea mare retailer de mobilă din lume, a pierdut peste 10 miliarde de euro (82%) din valoarea de piață.

EXCLUSIV Compania imobiliară WdP, a uneia dintre cele mai bogate familii belgiene, cumpără un parc industrial din Ghimbav, deținut de compania italiană Flenco East Europe Fluid System, într-o tranzacție tip sale-and-lease back CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania imobiliară WdP, a uneia dintre cele mai bogate familii belgiene, cumpără un parc industrial din Ghimbav, deținut de compania italiană Flenco East Europe Fluid System, într-o tranzacție tip sale-and-lease back

Pe fondul deprecierii acțiunilor și scăderii lichidității, Steinhoff a anunțat atunci că analizează vânzarea unor active de cel puțin 1 miliard de euro și posibilitățile de recuperare a unor active din afara Africii de Sud în valoare de 6 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a vândut obligațiunile pe care le deținea la retailerul german de mobilă Steinhfoff.

Prin această vânzare către Signa, Steinhoff încearcă să evite insolvența.

Fondat în orașul german Werstestede în 1964, Steinhoff și-a mutat sediul în Africa de Sud în 1997, după achiziția retailerului de mobilă GommaGomma, al cărui director financiar era atunci Jooste. Steinhoff este printre cei mai mari retaileri de mobilă și îmbrăcăminte din lume, având o rețea de peste 12.000 de magazine în mai mult de 30 de țări. Portofoliul holdingului include companii de mobilă, fashion, produse de uz casnic, dar și dealeri auto și acțiuni la compania care deține franciza Hertz, cea mai mare afacere de închiriat mașini la nivel global. Printre mărcile din portofoliu se află Ackermans, Mattress Firm, Plush, Pepco, Shoe City și Kika.

EXCLUSIV Metrorex pregătește cu grupul francez Vinci, ca proiect-pilot, montarea de uși culisante pe peronul stației Piața Victoriei 1 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Metrorex pregătește cu grupul francez Vinci, ca proiect-pilot, montarea de uși culisante pe peronul stației Piața Victoriei 1

În România, Steinhoff este prezent, printre altele, cu mărcile Kika, fiind proprietarul retailerului austriac de mobilă și decorațiuni, și Pepco, brand polonez sub care sunt comercializate produse cu discount, cu afaceri pe piața românească de peste 335 milioane lei.

Steinhoff deține acțiuni și la compania de investiții imobiliare Atterbury Europe, cu care omul de afaceri Iulian Dascălu s-a asociat în vară pentru dezvoltarea ansamblului de birouri Openville Timișoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
kika
benko
steinhoff