Transgaz s-a aliat cu o firmă franceză și a depus ofertă pentru a cumpăra transportatorul de gaze din Grecia. Trebuie să lupte cu nume mari din industrie

Transgaz s-a aliat cu o firmă franceză și a depus ofertă pentru a cumpăra transportatorul de gaze din Grecia. Trebuie să lupte cu nume mari din industrie
scris 8 aug 2017

Transportatorul de gaze naturale Transgaz s-a aliat, în consorțiu, cu firma franceză GRTgaz și a depus în comun o scrisoare de intenție pentru cumpărarea unui pachet de 66% din acțiunile operatorului rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, DESFA. Profit.ro a anunat din decembrie că Transgaz vrea să cumpere compania greacă, anunțându-și intenția la Atena la câteva ore după ce negocierile dintre eleni și grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan, inițiate din septembrie 2015, au eșuat.

Oficiali ai Transgaz au fost, atunci, conform presei elene, la sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, și au discutat și cu ministrul Energiei de la Atena, Giorgos Stathakis.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, Transgaz a depus oferta, împreună cu firma franceză.

Pentru operatorul grec mai concurează, în asocieri, Macquarie Infrastructure cu Real Assets Ltd/ Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania), BFluxys (Belgia) cu Gasunie (Olanda)/ Regasificadora del Noroeste (Spania)/Integrated Utility Services (USA)/ Powerglobe LLC (Qatar).

Anul trecut, compania greacă a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro, având active fixe de 1,3 miliarde euro și controlând rețeaua de gaze din Grecia.

Compania asigură transportul spre Grecia a gazelor din Bulgaria și Turcia.

În septembrie 2015, Grecia, cu mari probleme financiare, anunța că va vinde active de 3,5 miliarde de euro, printre care și o participație de 66% la operatorul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, DESFA, către grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan. Elenii anticipau atunci că operațiunea va fi finalizată cel mai târziu la începutul anului 2016 și precizau că SOCAR va vinde ulterior 16% din acțiunile Desfa, existând cumpărători interesați.

La finele anului trecut, însă, autoritățile de la Atena au anunțat că negocierile dintre DESFA și SOCAR pentru pachetul de 66% din acțiuni au eșuat.

Pe de altă parte, în luna septembrie a anului trecut, Transgaz și DESFA au semnat un memorandum de înțelegere pentru "abordarea în comun a proiectelor existente și viitoare privind transportul gazelor".

DOCUMENT Strategia Energetică: Producția de gaze și țiței a României va scădea spre zero CITEȘTE ȘI DOCUMENT Strategia Energetică: Producția de gaze și țiței a României va scădea spre zero

"Reprezentanții celor două companii energetice au constatat necesitatea dezvoltării în continuare și integrării piețelor de gaze pe piața internă a energiei Uniunii Europene, diversificării rutelor de aprovizionare a gazelor și creării accesului la noi surse de gaze, îmbunătățind astfel siguranța aprovizionării cu gaze naturale la nivel regional și european. Cele două companii susțin soluții de creștere a cooperării transfrontaliere, promovează accesul transparent și nediscriminatoriu al participanților la piață, la rețelele lor de transport gaze naturale și au intenția să contribuie la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii central-est europene, în conformitate cu legislația UE aplicabilă", spuneau atunci reprezentanții Transgaz.

Șeful financiar al Shell: Cererea globală de petrol va atinge un vârf chiar în anul 2021 CITEȘTE ȘI Șeful financiar al Shell: Cererea globală de petrol va atinge un vârf chiar în anul 2021

Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deține 58,5% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de diferite persoane fizice și juridice.

Compania este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 4,9 miliarde lei (1,07 miliarde euro), la ultimul preț de închidere.

Pentru anul trecut a raportat un profit net de 595,7 milioane lei (132,4 milioane euro), în creștere cu 22% față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
desfa
grecia
socar
gaze