Havrileț, ANRE: La iarnă, importurile de gaze naturale din Rusia vor acoperi 40% din consumul României

Havrileț, ANRE: La iarnă, importurile de gaze naturale din Rusia vor acoperi 40% din consumul României
scris 8 nov 2016

Importurile de gaze naturale din Rusia acoperă în acest an între 8 și 9% din consumul României, față de 2,4% anul trecut, și vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne, a declarat marți președintele Autortiății Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

Importurile de gaze au început să crească din septembrie, ajungând la 30% din consum, nivel la care se află și în prezent, însă ar putea ajunge la 40% din consum în timpul perioadei de iarnă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Singurul furnizor extern de gaze al României este Gazprom, monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia. Însă România nu importă gaze prin contracte directe cu Gazprom, ci prin doi intermediari.

”În ceea ce privește importurile, de ceva vreme, inclusiv astăzi, acestea reprezintă 30% (din consum, n.r.). Se datorează faptului că prețul gazului de import este mai mic față de prețul gazelor înmagazinate.. Pentru tot anul 2016, probabil va fi un import de 8-9% calculat de la începutul anului, față de 2,4% anul trecut”,  spune șeful ANRE.

Anul trecut, importurile aveau prețuri mai mari decât costul gazelor înmagazinate, ceea ce nu se mai întâmplă în prezent.

”Practic, prețul gazelor importate în mod curent a intrat în competiție cu cel al gazelor din producția internă înmagazinate”, a mai spus Havrileț.

La gazele din producția internă, care se comercializează cu aproximativ 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce prețul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la prețuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de prețul gazelor înmagazinate.

În ceea ce privește piața reglementată, în care sunt incluși consumatorii casnici, prețul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

Potrivit șefului ANRE, dacă prețurile s-ar fi menținut la nivelul anului trecut,  importurile nar fi crescut cu doar 2-3%.

Președintele ANRE spune că nu sunt prevăzute creșteri de preț pentru gazele naturale la consumatorul final.

VIDEO Elon Musk a prezentat \ CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk a prezentat "acoperișul viitorului": realizat din sticlă și cu panouri solare ascunse

”Din fericire, prețurile internaționale la gaze evoluează într-o zonă mai joasă, ceea ce aduce un beneficiu către consumatorii din țara noastră, în sensul cel puțin menținerii prețului la gaze naturale la nivelul actual, dacă nu o scădere, nu foarte însemnată, dar totuși o tendință de scădere”, a afirmat Havrileț.

De asemenea, Havrileț afirmă că prețul gazelor naturale la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creșterea tarifelor finale pentru consumatori.

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor prețuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice prețurile cu care furnizorii vând gazele către populație.

Havrileț estimează că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la prețuri mai bune decât furnizorul la care este conectat acum.

Legislația actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a prețurilor pentru populație.

”Rămâne în continuare prețul reglementat la consumatorul final până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer prețul la consumatorul final”, a menționat secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
havrilet
anre
gaze naturale