Telekom și Orange au ajuns la o înțelegere pe care urmează să o oficializeze în perioada imediată, după ce au cerut clarificări și de la ANCOM

Telekom și Orange au ajuns la o înțelegere pe care urmează să o oficializeze în perioada imediată, după ce au cerut clarificări și de la ANCOM
scris 5 nov 2020

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) și Orange au ajuns la o înțelegere pe care urmează să o oficializeze în perioada imediată, după ce au cerut clarificări și de la ANCOM, au transmis pentru Profit.ro surse oficiale.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cele două companii au cerut la Autoritatea Națională pentru Comunicații (ANCOM) clarificări privind mutarea unor tranșe de numerotație, pentru rețele fixe, de la Telekom la Orange. Orange va prelua astfel serviciile de telefonie fixă ale Telekom, mișcare anticipată din vara anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Contactate joi dimineața de Profit.ro, cele două companii nu au răspuns până la acest moment.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

De infrastructura și abonații de telefonie mobilă ai Telekom este interesat grupul RCS&RDS.

Profit.ro a anunțat în vara anului trecut că grupul elen OTE și principalul său acționar, gigantul german Deutsche Telekom, sunt pe cale să vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la Telekom România, informațiile indicând atunci patru competitori care discută o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicații sau a unei părți din afacere: RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Tseszari (pentru  infrastructura și abonații de telefonie mobilă), grupul francez Orange (pentru operațiunile aferente rețelelor fixe), compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși.

La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că Fondul de investiții PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner, care a preluat recent proprietarul Pro TV, și grupul de telecomunicații și media United Group, fondat de sârbul Dragan Solak și al cărui pachet majoritar de acțiuni a fost preluat în urmă cu un an de fondul britanic de investiții BC Partners, și cu o finanțare americană, cu grecul Nikos Stathopoulos în poziția de Managing Partner, au venit la București pentru preluarea activelor Telekom România.

Telekom Romania Communications, fostul operator Romtelecom, este controlată de grupul elen OTE (OTE International Investments Limited - Cipru) - 54,01% și Ministerul Comunicațiilor - 45,99%. Telekom Romania Communications este acționar la Telekom Romania Mobile Communications, al treilea operator local de telefonie mobilă după numărul de clienți, cu 29,99%, alături de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), cu o acțiune, și Cosmote Moblie Communications (Grecia) - 69,99%. Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications acționează din septembrie 2014 sub același brand, Telekom România, deținut de Deutsche Telekom.

Grupul elen OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.

Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile Telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G, iar voci autorizate, precum Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și membru în board-ul Telekom din partea statului, au atenționat asupra faptului că sectorul telecom este unul extrem de important pentru libertate, democrație și prezervarea suveranității unei țări pe termen lung, iar România poate dezvolta magistral sectorul de înaltă tehnologie, dar în parteneriat cu companiile telecom din țările occidentale.

Vânzarea operațiunilor aferente rețelelor fixe închide, practic, ușa celor care voiau să cumpere toate operațiunile Telekom în România, iar în acest moment grupul germano-grec are două variante pe masă pentru operațiunile de telefonie mobilă, respectiv continuarea discuțiilor cu RCS&RDS, singurul care este interesat de preluare, sau rămânarea în piață și operararea în continuare, dar fără rețele fixe.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ppf
bc partners
bostan