Producătorul german de pantaloni Dr. Bock, furnizor pentru brandurile Hugo Boss, Marc O'Polo, Raffaello Ross, Windsor, Rene Lezard, Tiger, având acum un nou CEO, a decis să redeschidă fabrica de la Estelnic (județul Covasna), revenind însă pe piață cu un concept nou, în premieră: producția la cerere, direct către consumator. În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că fabrica, prima construită de grup în România, în 1992, a fost închisă, invocând pandemia de coronavirus. Fabrica este una dintre cele mai mari companii producătoare de pantaloni din România, sute de angajați fiind însă atunci disponibilizați. O parte au fost relocați la fabrica din Sfântu Gheorghe.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acum, la aproape un an de când a fost obligată să închidă fabrica de la Estelnic din cauza lipsei comenzilor din partea clienților importanți, compania germană a decis redeschiderea fabricii începând din toamna acestui an și lansarea unei platforme de comenzi online, unde clienții își vor putea realiza singuri modelele, alegând dimensiunile, culorile, dar și materialul, fermoarele sau nasturii.
Comenzile vor putea fi lansate din întreaga Europă, cu promisiunea că produsul final va fi livrat în cel mult 12 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.
De luna trecută, grupul fondat și controlat de Dr. Dietrich Bock are un nou CEO, Joachim Beer preluând funcția chiar de la fondatorul grupului. Beer a lucrat anterior pe funcții de management la Hugo Boss, JOOP!, Marc O’Polo, Victorinox, relevă date analizate de Profit.o.
Beer a fost și CEO al producătorului german de pantaloni BRAX, care a deținut capacități de producție și în România.
Prima linie de producție la cerere din Estelnic va fi deschisă în toamna acestui an, iar pentru început vor fi produși doar pantaloni pe baza comenzilor online, urmând ca ulterior să înceapă și producția de cămăși personalizate.
Noul model de afaceri implică schimbări și în ceea ce privește modul de lucru al angajaților. La Estelnic vor exista 4-5 unități de producție, constând în grupuri mici, de până la 8 angajați, care vor avea acces la toate fazele de lucru. Conducerea companiei spune că pentru această primă linie va angaja între 40 și 45 de persoane.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%„Aici, în România, avem potențial pentru 10 proiecte de acest gen, deci acesta este doar începutul. (…) Problema în momentul de față nu este numărul de angajați, ci stabilitatea forței de muncă, iar situația forței de muncă din industria textilă este departe de a fi stabilă. Pentru Estelnic avem nevoie de angajați calificați, care vor fi instruiți să facă aproape singuri o pereche de pantaloni. Forța de muncă va fi organizată în grupuri mici, de maximum 8 persoane. Ideea este ca fiecare membru al grupului să poată înlocui oricare membru, cu alte cuvinte, fiecare să poată face toate fazele de lucru. Salariile vor fi mai bune decât cele plătite de obicei în industria confecțiilor. (…) Suntem optimiști că vom avea succes”, spune Dietrich Bock, citat de weradio.
El explică și motivul pentru care a fost obligat să închidă fabrica, conform anunțului Profit.ro din vara anului trecut: "Conceptul niciodată epuizat din stoc a încetat să funcționeze din cauza lipsei cererii, iar noi ne confruntam cu anularea comenzilor. (…) Principalul nostru client din Germania a redus volumul săptămânal de producție de la 6.500 de bucăți la 1.100 de bucăți. Pentru o companie de mărimea RHM Pants din Estelnic nu a fost suficient pentru a supraviețui. (…) Avem un mare minus în cifra de afaceri, de aproximativ 25-30% comparativ cu anul trecut în industria confecțiilor, și observăm că multe companii au probleme în acest moment sau sunt deja în insolvență. (…) Vom începe cu acest model de afacere întâi în Estelnic, iar motivul e clar: avem o clădire plină cu mașinării de o valoare enormă, care stau nefolosite. Pentru mine a fost destul de greu să merg în fața angajaților și să le spun: Îmi pare rău, trebuie să închidem fabrica pentru că nu avem comenzi. Nu puteam ține deschis un an sau doi fără să avem venituri, era imposibil".
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatuluiPotrivit acestuia, angajații care au fost disponibilizați anul trecut au prioritate la reangajare, iar 60 dintre aceștia și-au exprimat deja dorința de a reveni la muncă.
Dietrich Bock mai spune că în prezent forța de muncă activă din industria confecțiilor a ajuns de la peste 400.000 de angajați, la sub 100.000, ca urmare a pandemiei Covid-19.
Grupul german mai operează încă trei fabrici în România, care angajează în total 700 de persoane (aproape cât lucrează doar în fabrica închisă acum), respectiv producătorul de blugi Platanus, producătorul de pantaloni sport Transilvanian Trousers și unitatea de spălare RGT România (Ready Garment Technology), toate în Covasna.
Fabrica RHM Pants era destinată producției de pantaloni clasici.
Fondat în 1984, grupul Dr. Bock Industries produce articole de îmbrăcăminte pentru bărbați, având circa 1.800 de angajați în 9 unități situate în România, Bulgaria, Ucraina, Italia și Germania.