Sudul României, de-a lungul Dunării, începe să devină noul pol al pensiunilor

Sudul României, de-a lungul Dunării, începe să devină noul pol al pensiunilor

Complexul Egreta, Caras-Severin

scris 5 iun 2017

Sudul României, de-a lungul Dunării, de la Clisură și până în Deltă, începe să devină noul pol al pensiunilor. Dacă până acum Ardealul și nordul țării erau zonele preferate de turiștii rurali, mai nou unii dintre ei au început să prefere apa muntelui.

Mai întâi au fost pescarii amatori și iubitorii de sporturi nautice, care cu câțiva ani în urmă cu greu găseau un loc în care să se cazeze de-a lungul Dunării, de la Clisură, sudul Olteniei și până aproape de Deltă. Câțiva temerari au construit mai întâi pentru ei pensiuni, dar când au văzut că nu doar pescarii și sportivii le apreciază, s-au apucat mai serios de investiții în aceste zone.

Urmărește-ne și pe Google News

"Dacă până acum, polul pensiunilor era muntele, cu Moeciu-Bran și nordul țării, cu Maramureșul și Bucovina, încep să se dezvolte și în lungul Dunării, începând cu Cazanele, toată partea Olteniei și până în Deltă", a declarat pentru Profit.ro Marilena Stoian, fondatorul Asociației Naționale de Turism Rural și Ecologic (ANTREC).

Aceasta prezintă ca exemplu complexul "Egreta" din Berzasca, județul Caraș-Severin, construit cu fonduri europene, cu 15 căsuțe suspendate pe piloni deasupra Dunării și legate de mal printr-un ponton.

La început, spune Marilena Stoian, pensiunile din zona Dunării ofereau doar cazare, dar pe parcurs au ajuns să dezvolte diverse posibilități de agrement atât pe apă, cât și terestre, cum ar fi ciclismul și altele. "Oamenii mai vor și altceva în afară de munte", explică fondatoarea ANTREC.

În urmă cu 2-3 ani, adaugă ea, în aceste zone erau construite doar câteva zeci de pensiuni disparate, dar acum sunt deja mai mult de o sută. Aceste pensiuni au, în medie, 10-15 camere, iar investitorii sunt, în general, localnici. Clienții sunt în general bucureșteni, dar, pe lângă ei, în ultima perioadă au început să vină și unguri.

"Acum, de Rusalii, aceste pensiuni au fost ocupate în proporție de 100%", adaugă Marilena Stoian.

Doctorul care investește în pensiuni ce câștigă din medicină: Turismul e varianta frumoasă a vieții CITEȘTE ȘI Doctorul care investește în pensiuni ce câștigă din medicină: Turismul e varianta frumoasă a vieții

ANTREC a organizat recent gala premiilor Margareta de Aur, unde au fost premiați proprietarii de pensiuni și personalități din lumea turismului care au avut rezultate remarcabile anul trecut.

Premianții Margaretei de Aur:

- Marele premiu Margareta de Aur: Complexul agroturistic “Grădina Vlahiia”, Snagov – domnul Cristian Dumitrescu.
- Premiul de excelență pentru “Experiențe de vacanță”: Domeniile Mar’tinutzi, Vintu de Jos, Alba;
- Premiu de excelență pentru “Promovarea conceptului de EcoTurism” – Casa Comana, Giurgiu ;
- Premiu de excelență pentru “Originalitatea și unicitatea proiectului” - Complexul Egreta, Berzasca – Clisura Dunării, Caraș-Severin.

Marile premii pe categorii:
- Tradiție locală: Marele premiu - „Arhitectură cu stil” – Conacul Brătescu, Bran, Brașov;
- Agrement: Marele Premiu “Programe și spații de agrement pentru copii “- Club Vila Bran, Bran, Brașov;
- Gastronomie: Marele premiu pentru “Promovarea identității gastronomice din județul Sibiu prin programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” – Asociația Județenă de Turism Sibiu;
- Amenajare grădină: Marele Premiu „Amenajarea spațiilor de relaxare și de agrement” – Domeniul Cerbilor, Fundu-Moldovei, Suceava;
- Festivaluri și Evenimente: Marele premiu: Festivalul Prazului și Zaibărului, Casa de Cultură “Amza Pellea”, Băilești, Dolj;
- Promovare on-line servicii turistice: Premiu special: Pensiunea La Mesteceni,Răhău,Alba

Diplome de apreciere
1 - Profesionalism și dăruire totală în susținerea turismului rural: Emil Comșa – ANTREC Alba
2 - Promovarea patrimoniului basarabean - Svetlana Matvievici, Orhei, Basarabia – Blogul: Orheianca.eu
3 -  Susținerea activă a turismului responsabil: Aurel Borșan – Fundația Amfiteatru – Forumurile pentru Turismul Responsabil;
4 - Promovarea și încurajarea meșteșugurilor prin evenimente naționale: George Brezoi – Festivalul MeșteșugarFest 2016;
5 -  „Deschiderea Satului nou” – Conf. Univ. dr Paula Popoiu, Manager, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ;
6-  Promovarea turismului prin cultură – Anca Vlad – Fildas Art&Catena pentru Artă;
7 – Promovarea gastronomiei maramureșene în spațiul urban – Iulia Corău, Casa Ancuței, Botiza, Maramureș;
8 – Premiul “Mândru de România” - Costin Corboianu, Scorilo Turism;
9 - Popas de suflet, turism, cultură și credință: Părintele Mihail Daniliuc, Schitul Vovidenia, Neamț, și Casa memorială “Mihail Sadoveanu”.
10 – Promovarea ecoturismului în Delta Dunării –  Ivan Patzaichin.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensiuni
dunare
dezvoltare