Proprietarul unei clinici de stomatologie din centrul Timișoarei a decis să deschidă o a doua clinică aproape de aeroport, bazându-se pe faptul că dezvoltarea traficului aerian low cost va genera și o creștere substanțială a numărului de străini care vor veni în oraș inclusiv pentru servicii medicale, mai ieftine. El crede că o clinică lângă aeroport ar putea face diferența față de concurență.
În timp ce mulți dintre cei care vor să-și deschidă un cabinet medical caută spații cât mai centrale, un stomatolog timișorean și-a amenajat clinica stomatologică în afara orașului, la doar doi kilometri de aeroport. În urmă cu 11 ani și-a deschis prima clinică în centru și a observat, de la an la an, că toți mai mulți străini ajung în Timișoara să-și trateze dinții. S-a ajuns acum ca 1 din 10 pacienți ai clinicii să fie străin.
În ultimii ani, au venit ca pacienți străini și din țări mai îndepărtate, inclusiv Noua Zeelandă. De acolo a venit un pacient de vârstă medie, care a avut nevoie de o reconstrucție dentară completă, ce a costat la clinica din Timișoara în jur de 10.000 de euro. Intervenția l-ar fi costat însă pe acesta de 4 ori mai mult în țara natală, arată stomatologul Dorin Dinu.
CITEȘTE ȘI FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru cliențiAceste tarife mult mai mici decât în țările lor natale îi determină și pe vest europeni să ajungă în România pentru tratamente dentare. Ca să merite drumul, apreciază stomatologul, lucrarea trebuie să fie undeva la minimum 2-3.000 de euro. "Dacă lucrarea costă aici 3.000 de euro, economisește cel puțin încă 5.000, cu tot drumul și cazarea de aici. Dacă este o lucrare fixă, durează două săptămâni. Dacă e o lucrare mai complexă, poate să fie nevoie să mai vină de câteva ori. Dar atunci nu este necesar să stea două săptămâni în prima etapă, ci doar patru zile", explică Dinu.
El crede că principalii concurenți pentru România sunt clinicile din Turcia sau Ungaria, dar și acolo sunt prețurile mai mari decât în România.
Plus că în România, pacienții care-l iubesc pe Dracula - și care nu sunt deloc puțini - se pot întoarce acasă cu... dinți originali, din patria legendarului conte. Dinu povestește că a avut un astfel de pacient din Germania pasionat de Dracula, în vârstă de puțin peste 30 de ani, care și-a dorit să aibă caninii mai deosebiți. Avea probleme cu dantura în zona frontală și dorința lui a fost ca medicul să îi facă ceva mai lungi caninii. "La orice om, caninii sunt mai lungi, dar la el erau considerabil mai lungi, cam cu patru milimetri. I-am făcut așa cum a vrut, dar în schimb l-am rugat să dea o declarație pe proprie răspundere că este dorința lui, ca să nu se creadă că am făcut noi intenționat acești dinți", a mai spus stomatologul.
Noua clinică se va adresa, în principal, acestor turiști străini, care până în urmă cu câțiva ani ajungeau, preponderent, cu mașinile personale în Timișoara. Cei mai mulți dintre ei sunt germani, italieni sau francezi și încep, mai noi, să vină cu avionul, după ce companiile aeriene low cost au intrat puternic și în vestul țării.
"E un beneficiu pentru pacienți să vină cu avionul, iar prețurile cu care operează companiile low cost sunt avantajoase. Mă aștept să crească foarte mult accest tip de turism, mai ales că dotările noastre sunt similare cu cele ale cabinetelor din străinătate", afirmă medicul. El spune că diferența de preț pentru un tratament vine din onorariul medicului, salariile asistentelor, chirii, utilități etc, în condițiile în care echipamentele costă la fel în toată Europa.
În ultima vreme, odată cu dezvoltarea acestor zboruri low cost, sunt pacienți din străinătate care ajung în România chiar și pentru o banală durere de dinți, iar diferența în acest caz nu o face prețul, ci disponibilitatea medicilor. "Sunt pacienți din Italia care îmi spun că, atunci când au o durere, sunt programați peste o lună. La noi, chestia asta nu se întâmplă, este chemat în ziua respectivă sau cel mult a doua zi, chiar dacă e din străinătate", adaugă stomatologul.