Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, legea de modificare a Statutului avocaților, fiind eliminate prevederile controversate privind înștiințarea avocaților în cazul interceptărilor, dar și posibilitatea ridicării înscrisurilor avocaților în cazul în care ei sunt bănuiți de infracțiuni.
Comisia juridică a rediscutat luni prevederile legii, modificând articolele care se referă la secretul profesional și la confidențialitatea comunicărilor dintre avocați și clienți. Astfel, s-au păstrat regulile inițiale, potrivit cărora sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri și de la măsura confiscării înscrisurile care conțin comunicări între client și avocatul său, precum și înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.
Față de forma inițială, adoptată de Senat, a fost introdus în Comisia juridică un articol care prevede că aceste excepții nu se mai aplică în cazul în care "din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracțiuni în exercitarea activităților specifice profesiei", dar plenul Camerei Deputaților a respins modificarea.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Băncile vor raporta Fiscului operațiunile de peste 15.000 euro, dar și beneficiarii reali. Notarii și executorii nu mai pot refuza să dea informațiiLa propunerea deputatului UDMR Mate Andras, amendamentul a fost respins, astfel încât toate înscrisurile rămân confidențiale, iar secretul profesional nu poate fi vidat sub nicio circumstanță, arată news.ro.
O altă modificare vizează eliminarea interdicției introduse în Senat, potrivit căreia avocații nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Această interdicție nu exista nici în textul original al legii. Mai mult, deputații au eliminat și obligativitatea ca avocații să depună declarații pe propria răspundere cu privire la apartenența la fosta Securitate.
Restul prevederilor controversate, eliminate săptămânile trecute de Comisia juridică, au fost eliminate și de către plen, după discuțiile cu Ministerul Justiției.
A fost astfel eliminată condiția informării avocaților ”de îndată” despre interceptări, precum și condiția obligatorie de participare a decanului Baroului la efectuarea perchezițiilor.
”În acest moment s-a eliminat condiția obligatorie de participare a decanului Baroului sau a unui reprezentat al acestuia la efectuarea unor percheziții. De asemenea, o altă eliminare care s-a produs este cea referitoare la articolul 139 în situația în care apar în anumite interceptări de convorbiri între avocat și clientul său. Acestea sunt exceptate din reținerea la probă, iar în ceea ce privește procedurile de informare care au loc între procuror, instanță, respectiv persoana care a fost interceptată, s-a eliminat condiția informării «de îndată»”, a declarat Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiției, la finalul ședinței Comisiei juridice de săptămâna trecută.
Totodată, potrivit secretarului de stat din MJ, a fost admis un amendament care prevede că bunurile ridicate la percheziții ”care nu au legătură cu cauzele beneficiază de confidențialitatea client-avocat”.
CITEȘTE ȘI De ce este un serviciu integrat de comunicare cea mai bună soluție pentru firmele din domeniul juridic”Avocații pot fi interceptați, iar în situația în care sunt surprinse și convorbiri între aceștia și avocații lor sunt apărate de confidențialitate și ele nu pot fi folosite ca probe. Sunt niște elemente referitoare la confidențialitate la care trebuie să ne raportăm. Există prevederi care nu împiedică atunci când și avocatul este suspect sau inculpat într-o cauză ca limitările să nu mai existe”, a mai spus Gabriela Scutea.
Proiectul care modifică legea avocaturii și care prevedea ca avocații să fie informați imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relația lor cu clienții să nu poate fi ridicate de către procurori, a fost retrimis, la începutul lunii septembrie, la Comisia juridică, pentru a treia oară.
Legea adoptată va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.